Ana SayfaGüncelGün Matbaacılık iddianamesi tamamlandı: ‘Sözde Kürtçe dil bilgisi kitabı’ suç unsuru oldu

Gün Matbaacılık iddianamesi tamamlandı: ‘Sözde Kürtçe dil bilgisi kitabı’ suç unsuru oldu

HABER MERKEZİ – Kayyum atanan Gün Matbaacılık’ın tutuklanan 21 çalışanı hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı. İddianamede, matbaa tarafından basımı yapılan “Zimanê Kurdi” isimli dil bilgisi kitabı için “sözde Kürtçe dil bilgisi” denildi.

Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi ve gazeteyi basan Gün Matbaası’na 29 Mart günü polis baskını yapılmış ve her iki kuruma da kayyum atanmıştı.

Yapılan operasyonla gözaltına alınan 23 kişiden aralarında matbaa sahibi Kasım Zengin’in de bulunduğu 21 kişi ve gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul ile İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı Uygur Kaan Arısoy tarafından 21 matbaa çalışanı hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı.

Baskında gözaltına alınan İsmail Ergene ve Cengiz Kaya için ise “kavuşturmaya yer olmadığı”na karar verildi.

İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede 8 kişiye “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”, 13 kişiye de “Örgüte üye olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “Örgüt yayınlarını basmak ve yayınlamak” suçlamaları yönetildi.

Duruşmanın gününün ise ileriki günlerde belirleneceği belirtildi.

Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’ni basmak ‘suç’

MA’dan Yasin Kobulan’ın haberine göre iddianamede matbaaya kayyum atanmasının gerekçesi olarak, basımı yapılan 110 kadar yayın için toplatma kararı verilmesi ve basımı yapılan gazete, kitap ve dergilerin yazar, genel yayın yönetmenleri ve eser sahipleri hakkında davaların açılması gösterildi.

İddianamede, “Gün Matbaanın örgütün ‘Basın Komitesi’nin örgütsel hedef ve amaçları doğrultusunda propaganda ve ajitasyon çalışmalarını süreklilik arz edecek şekilde basımının yapılması için kurulduğu” ileri sürüldü.

Yine iddianamede ‘suça’ gerekçe olarak sunulan noktalardan biri de Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin Türkiye’nin  Afrin operasyonunu manşetine taşıması ve bu gazete nüshalarının Gün Matbaacılık tarafından basımının yapılması oldu.

Buna göre 85 sayfalık iddianamenin 60 sayfasına yakını Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 20 Ocak 2018’den sonra çıkan nüshaları yer aldı.

Askeri ünvanlar suç sayıldı

Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin haberlerinde YPG ve DSG’nin askeri ve sivil yönetimlerde sorumlu düzeyde yer alan kişiler için “sözcü”, “komutan”, “genel komutan”, “konsey üyesi”, “koordinasyon sorumlusu”, “komutanlık üyesi”, “temsilci” sıfatlarının kullanılması, askeri birliklere “tabur”, “birlik”, “savunma güçleri”, “silahlı güç”, “Demokratik Suriye Güçleri (QSD)” şeklinde yer verilmesi iddianamede, “Örgütün sözde düzenli bir orduya ve buna bağlı kurumlara sahip olduğu izlenimi sağlanıp örgütün ve örgüt mensuplarının meşru gösterilmeye çalışıldığı” şeklinde değerlendirildi.

Gazetede “kanton”, “özerk yönetim”, “kurucu meclis”, “komite”, “konsey” gibi ifadelerin kullanılması ise “meşru bir yönetim birimi olduğu algısının oluşturulmak istendiği” yönünde yorumlandı.

‘Sözde Kürtçe dil bilgisi kitabı’

İddianamede, matbaa tarafından basımı yapılan “Zimanê Kurdi” isimli dil bilgisi kitabı için de “sözde Kürtçe dil bilgisi” denildi.

Bu kitap için “Ele geçirilen kitaplar arasında bölücü terör örgütünün Zeytin Dalı Harekatının devam ettiği Suriye/Afrin’deki masum çocukların beyinlerini yıkama ve bölgedeki yeni nesillerin terörist ideolojiyle yetişmeleri amaçlarıyla Gün Matbaacılık tarafından basılmış ‘Zimanê Kurdi’ isimli, ilkokul düzeyindeki çocuklara yönelik hazırlanmış sözde ders kitaplarının da bulunduğu” ifadesine yer verildi.




Önceki Haber
Denizbank 3.2 milyar dolara Dubai merkezli Emirates NBD'ye satıldı
Sonraki Haber
'Erdoğan'ın ekonomiye yaklaşımı, Türkiye'nin kredi notunu tehlikeye atıyor'