Ana SayfaGüncelHakkari’de sandıkların taşınması gündemde, halk soruyor: Neden başka köye gitmemiz isteniyor?

Hakkari’de sandıkların taşınması gündemde, halk soruyor: Neden başka köye gitmemiz isteniyor?

HABER MERKEZİ – Hakkari Valiliği, YSK’ye başvuru yaparak, il genelinde 134 köyde bulunan sandıkların 24 Haziran erken seçimlerinde 38 merkeze taşınmasını talep etti. Peki, Hakkarililer ne diyor? Sandıkları bir başka yere taşınan köylerden olan Ördekli’nin muhtarı Necmettin Yalçın, “Köyümüzden 26 kilometre uzaklıkta bulunan bir başka köye gitmemiz isteniyor. Uygulama ile köylülerin sandık başına gitmesinin engellenmesinin planlanıyor” derken, şu vurguyu da yapıyor: “Sandıklar bin kilometre uzağa taşınsa da oyumuzu kullanacağız.”

Hakkari Valiliği, 24 Haziran seçimlerinde kentte bulunan 134 köy ve mahalledeki sandıkların 38 köyde birleştirilmesine ilişkin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvuru yaptı.

Toplam 53 mahalle ve 126 köyün bulunduğu Hakkari’de sandık birleştirmelerin yapılması durumunda her üç kişiden biri başka sandıkta oy kullanacak.

YSK’nin kısa süre içerisinde yapılan başvurularla ilgili karar vereceği açıklanırken, sandık kurulmayan köylerde yaşayanlar duruma tepkili.

Valiliğin YSK’ye başvurusundan sonra çevrelerinde bulunan birçok köy muhtarı ile bu durumu değerlendiklerini belirten Ördekli (Kotranis) Köyü Muhtarı Necmettin Yalçın, bölgelerinde 4 köyde yaklaşık 400 seçmenin bulunduğunu ve bu kadar seçmenin başka bir köye giderek oy kullanmak istemediğini söyledi.

Mezopotamya Haber Ajansı’na konuşan Yalçın, “Köyümüzden 26 kilometre uzaklıkta bulunan bir başka köye gitmemiz isteniyor. Bunun altında başka sebepler var” dedi.

“400 seçmen nasıl taşınacak?”

Ördekli’nin yanı sıra üç köy ile bağlı mezralardakilerin Akçalı isimli köye götürülmek istendiğine dikkat çeken Yalçın, bu uygulama ile köylülerin sandık başına gitmesinin engellenmesinin planlandığını savundu:

“Köylerimize giden yolar devlet tarafından kapatılmış. Köyümüze gitmek için onlarca kilometre yolu dolanmak zorunda kalıyoruz. Bizler Berwar mıntıkasındaki 4 köy ve bağlı bulunan mezralarda yaşayanlar yine köylerimizde oy kullanmak istiyoruz. Köylerimizdeki 400 seçmen nasıl taşınacak? Ben diğer bölgelerdeki köy muhtarları ile de görüştüm. Onlar da bu uygulamaya karşı çıkıyorlar.”

Ne olursa olsun sandık başına gideceklerini ve oylarını kullanacaklarını ekleyen Yalçın, “Sandıklar yüz kilometre değil bin kilometre uzağa da götürülse bizler yine o sandığın başına gideriz. Biz hem sandığa sahip çıkacağız hem de oyumuzu partimize vereceğiz. Devlet yetkilileri de biliyor ki bu bölgede HDP dışında bir partiye oy çıkmaz. Onun için böyle bir şekilde halkın sandığa gitmesini engellemek istiyorlar ama boşuna” dedi.

“Oyumuzu köyümüzde kullanmak istiyoruz”

Ördekli köyüne Bağlı Doğanca mezrasında yaşayan Sıdıka Kaya da, sandık taşıma başvurusuna tepkili.

Valiliğin başvurusunun ardından seçmen kütüğünü hemen kent merkezine aldığını söyleyen Kaya, “Bizler köyümüzde oyumuzu kullanmak istiyoruz. Ama madem ki böyle bir şey yapacaklar, nerede olursa olsun, oyumuza sahip çıkacağız ve kendi partimize oyumuzu vereceğiz” dedi.