Ana SayfaGüncelHDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu’ndan ‘Gezi’ mesajı

HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu’ndan ‘Gezi’ mesajı

HABER MERKEZİ – Tutuklu HDK Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Gezi direnişinin 5’inci yılı dolayısıyla gönderdiği mesajında, “Canları pahasına bize bunu yaşatan/armağan edenlere sözümüz olsun. Yine bir haziran günü, 24 Haziran’da sandıklarda buluşalım, sahip çıkalım” dedi.

Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Gezi direnişinin 5. yılı dolayısıyla tutuklu bulunduğu cezaevinden mesaj gönderdi.

“Canları pahasına bize bunu yaşatan/armağan edenlere sözümüz olsun” diyen Hamzaoğlu, mesajında “24 Haziran’da sandıklarda buluşalım, sahip çıkalım” çağrısında bulundu.

Hamzaoğlu, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“İki ağaç meselesiymiş gibi başladı. Önce Gezi Parkı’nı sonra Taksim Meydanı’nı ardından da koca İstanbul’u sardı. Yetmedi. Birileri sevimli penguenleri karartmalarına alet etmeye kalkınca, zihinlerdeki sisler hızlıca dağıldı. Gençlik, her dilden, her renkten, her sözden bir arada ve en önde yürümeye başladı: Doğa için, herkese özgürlük, eşitlik, barış ve ekmek için. Ve seksen ili sardı Gezi-Haziran İsyanı, yıl 2013’de. Türkiye’de tarih o günlerden sonra Gezi-Haziran İsyanı öncesi ve sonrası olarak yazılıyor. Canları pahasına bize bunu yaşatan/armağan edenlere sözümüz olsun. Yine bir haziran günü, 24 Haziran’da sandıklarda buluşalım, sahip çıkalım.”

Direnişin başlangıç kronolojisi

27 Mayıs

Gezi Parkı’nda ağaçların sökülmesi için Belediye ekiplerince yapılan çalışmalar saat 23.00 sularında başladı.

Çok sayıda meslek odası ve dernekten oluşan Taksim Dayanışması üyelerinin de bulunduğu kişiler, iş makinelerini durdurarak ağaçların sökülmesini engelledi. Bu amaçla gece boyunca nöbet tutuldu.

28 Mayıs

Sosyal medya aracılığıyla durumdan haberdar olan birçok kişi, ağaçla­rın sökülmesini ve parkın yıkımını engellemek için sabah saatlerinde Park’a geldi. Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de parka gelerek iş makinelerinin önü­ne geçti. Önder, ekipten yıkım ruhsatını istediğinde ekibin ruhsatı olmadığı anlaşıldı. İlerleyen saatlerde polis yıkıma engel olmak isteyen kişilere müda­hale etti ve ardından bazı ağaçlar iş makineleriyle söküldü.

Akşam saatlerinde yıkımı engellemek için nöbet tutanlar kalabalıklaştı ve nöbet kurulan çadırlarda gece boyunca devam etti.

29 Mayıs

Yıkım çalışmaları yeniden başlayınca Sırrı Süreyya Önder’in de arala­rında bulunduğu grup, iş makinelerinin önüne geçerek yıkım çalışmalarını tekrar engelledi ve nöbet tutuldu.

30 Mayıs

Polis, parkta kurulan çadırlarda kalanlara sabahın çok erken saatle­rinde müdahale etti. Polisin bu müdahale sırasında yoğun biber gazı kullanı­mı, parka daha fazla kişinin gelmesine neden oldu.

31 Mayıs

Polis, sabah 04.30 sıralarında parkta bulunanlara yeniden müdahale etti. Gün boyu devam eden polis müdahalesinde yoğun biber gazı kullanımı ve TOMA’dan sıkılan basınçlı su ne­deniyle üç kişi gözünü kaybetti; onlarca kişi yaralandı. Yaralananlar arasın­da milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Sezgin Tanrıkulu da vardı. Lobna Allami, polisin attığı biber gazı fişeğiyle başından ağır yaralandı.

Bazı şirketler, Gezi Parkı’nın yerine yapılması planlanan alışveriş merkezinde yer almayacaklarını duyurdular.

Ve protestolar başka şehirlere de yayılarak daha da büyüdü.




Önceki Haber
Le Point dergisinin 'Diktatör' kapağına Macron'dan destek
Sonraki Haber
Dersim'de zırhlı aracın çarptığı 60 yaşındaki Çimen yaralandı