Ana SayfaGüncelHDP ve HDK’den Dersim Katliamı açıklaması

HDP ve HDK’den Dersim Katliamı açıklaması

HABER MERKEZİ – HDP ve HDK, Dersim Katliamı’nın 81’inci yıl dönümünde yüzleşme çağrısı yaptı. Yapılan açıklamada, “Tekçi zihniyete karşı verilebilecek en büyük cevap acıları ortaklaştırmak kadar yaşamı ve geleceği de birlikte örebilmektir. Çünkü halkların ortak hafızası, Dersim dağlarının kayıp anahtarıdır” denildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Dersim Katliamı’nın 81’inci yıl dönümünde yazılı açıklama yaptı.

Katliamı “Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en karanlık olaylarından birisi” olarak tanımlayan HDP yaptığı açıklamada, Dersim Katliamı’nda yaşamını yitirenleri andı.

Açıklamada, “Resmi rakamlara göre 13 bin kişinin öldürüldüğü Dersim’de, yerel kaynaklarca 50 binin üzerinde insanın katledildiği, on binlercesinin de yurtlarından sürüldüğü biliniyor. Bugün halen Dersim’e dair tüm arşivler açılmamış, hakikatler tam olarak açığa çıkarılamamıştır” denildi.

HDP, “katliam halklarımızın vicdanında bir yara olarak kanamaya devam etmektedir” dedi.

HDK de “81 yıldır üstü örtülmeye, karanlıkta bırakılmaya çalışılan Dersim Katliamı, başta Dersim halkı olmak üzere tüm ezilen ve ötekileştirilen halkların hafızasında canlılığını korumaya devam etmektedir” diyerek başladığı açıklamada, ‘yüzleşme’ çağrısı yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Tekçi zihniyete karşı verilebilecek en büyük cevap acıları ortaklaştırmak kadar yaşamı ve geleceği de birlikte örebilmektir. Çünkü Halkların ortak hafızası, Dersim dağlarının kayıp anahtarıdır.

81. yılında yalan ve hilelere boyun eğmeyen Seyit Rıza’nın şahsında Dersim katliamında hayatını kaybedenleri minnet ve saygıyla anıyoruz. Hakikatler açığa çıkıp yüzleşme gerçekleşene kadar bu sürecin takipçisi olacağımızı yineliyoruz.”

Dersim Katliamı

80 yıl önce bugün Ankara’da CHP Hükümeti toplandı. Toplantıda “1937 yılında yapılan ‘Tunceli Tenkil Harekatı’na dair Bakanlar Kurulu Kararı”nı aldı. “Gayet gizlidir” ibareli yarım sayfadan oluşan karar ile Dersim Katliamı yapıldı.

Kararda şu ifadeler yer alıyordu:

“Sadece taarruz hareketiyle ilerlemekle iktifa ettikçe isyan ocakları daimi olarak yerinde bırakılmış olur. Bunun içindir ki, silah kullanmış olanları ve kullananları yerinde ve sonuna kadar zarar vermeyecek hale getirmek, köyleri kamilen tahrip etmek ve aileleri uzaklaştırmak lüzumlu görülmüştür.”

1937-38 katliamı ile birlikte binlerce insan öldürüldü, binlercesi sürgün edildi.

Demirel Hükümeti’nde Dışişleri Bakanlığı da yapmış olan dönemin katliam tanıklarından İhsan Sabri Çağlayangil şöyle demişti:

“Mağaralara iltica etmişlerdi. Ordu zehirli gaz kullandı. Mağaraların kapısının içinde bunları fare gibi zehirledi. Yediden yetmişe o Dersim Kürtleri’ni kestiler. Kanlı bir hareket oldu. Dersim davası da bitti. Hükümet otoritesi de köye ve Dersim’e girdi. Dersim böyle bitti. Bugün Dersim’e rahatça gidebilirsiniz.”

Previous post
Duygu Asena Roman Ödülü’ne Oylum Yılmaz layık görüldü
Next post
Birbirleriyle 'konuştukları' kanıtlandı: Bitkiler nasıl iletişim kuruyor?