Ana SayfaDünyaHollanda’da Türkiye’den politikacılara ‘seçim propagandası’ yasağı hazırlığı

Hollanda’da Türkiye’den politikacılara ‘seçim propagandası’ yasağı hazırlığı

HABER MERKEZİ – Hollanda’da hükümetin büyük ortağı Liberal Sağ Parti, Türkiye’den politikacıların ülkede propaganda yapmasının resmi olarak yasaklanması için harekete geçti.

Hollanda’da Başbakan Mark Rutte’nin mensubu olduğu hükümetin büyük ortağı Liberal Sağ Parti (VVD), Türkiye’den politikacıların ülkede propaganda yapmasının resmi olarak yasaklanmasını istedi.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre VVD Milletvekili Bente Becker, Hollanda’da kampanya yapmak isteyen Türkiye’den politikacıların toplumda huzursuzluk yarattığını söyledi.

Becker, seçim kampanyaları ile Türkiye’deki gerilim ve çatışmaların Hollanda’ya ithal edildiğini savundu.

VVD’nin bu önerisine koalisyonu oluşturan diğer partilerin de sıcak baktığı belirtilirken, Başbakan Rutte’nin partisi, konuya ilişkin düzenleme için harakete geçti.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, 24 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri öncesi Türkiye hükümeti üyelerinin ülkede propaganda yapmalarını istemediklerini açıklamıştı.

Almanya’dakine benzer bir düzenleme

Hollanda’da Türkiye’den gelen politikacıların kampanya yapmasını yasal olarak engelleyecek bir düzenleme yapılamıyor.

İktidar partisi milletvekili Becker, bu nedenle hükümetten, Almanya’da olduğu gibi Türkiye’den politikacıların propaganda yapmasını yasaklayan bir düzenleme yapmasını talep ediyor.

Almanya’da hükümet kararnamesiyle, Avrupa Birliği (AB) dışından gelen politikacıların, seçimlerden 3 ay öncesinden itibaren propaganda çalışması yapmasına izin verilmiyor.

Hollanda ile Türkiye arasındaki kriz

Hollanda’nın, geçen yıl Mart ayında Türk bakanlara referandum kampanyası yapma izni vermemesi üzerine, Ankara ile Lahey arasındaki ilişkiler gerilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş izninin iptali ve Almanya üzerinden karayoluyla Rotterdam’a gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın sınır dışı edilmesi diplomatik krize neden olmuştu.

Lahey Büyükelçisi’ni geri çağıran Türkiye, istişare için ülkesine giden Hollanda Büyükelçisi’nin Ankara’ya dönmesine de izin vermemişti.

İlişkilerin normale dönmesi amacıyla başlatılan üst düzey temaslarda Türkiye’nin 11 Mart 2017’de yaşanan krizle ilgili olarak özür ön koşulunda ısrar etmesi nedeniyle görüşmelerin kesildiği açıklanmıştı.

Hollanda, Ankara’ya dönüşüne izin verilmeyen Büyükelçi Cornelis van Rij’ı resmen geri çektiğini ve Türkiye ile ilişkileri askıya aldığını duyurmuştu.

Son olarak Hollanda, Ermeni Soykırımı’nı tanımıştı.

Previous post
Fransa’da bıçaklı saldırı
Next post
Demirtaş'tan Soma mesajı: Fıtrat değil katliam, adalet arayışımız sürecek