Ana SayfaGüncel“İdris Baluken yargı eliyle siyaset dışına itildi”

“İdris Baluken yargı eliyle siyaset dışına itildi”

HABER MERKEZİ – 24 Haziran’da Batman’dan HDP’nin 1’inci sıra adayı olarak gösterilmesinden iki gün sonra mahkemenin İdris Baluken’e verilen hapis cezasını onamasını değerlendiren avukatı, “Baluken yargı aracılığıyla siyaset dışına itildi” dedi. Baluken davasında hukuki sürecin bitmediğini hatırlatan avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, AYM ve Yargıtay’a başvuracaklarını belirtti.

HDP’nin tutuklu vekillerinden ve önümüzdeki seçimler için partinin Batman adaylarından olan İdris Baluken’in avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, müvekkiline verilen hapis cezasının onanmasını değerlendirdi.

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Deniz Tekin’e konuşan Yalçındağ-Baydemir, İstinaf Mahkemesi’nin itirazı reddederek cezayı onamasının yasaya ve hukuka aykırı olduğunu ifade etti:

“Baluken’in 18 klasörlük dava dosyanın 2 aylık bir süre zarfında Antep Bölge Adliye Mahkemesi 4’üncü Ceza Dairesi tarafından detaylı okunup ve incelenmeyeceğine göre karşımıza yerel mahkemenin kararın yasaya aykırı olmadığı yönünde ancak iki cümlelik bir karar çıkıyor. Eksik inceleme ve eksik okumaya dayanan bir karar tesis edilmiş durumda. Bu kararı hukuken kabul etmenin mümkün olmadığını belirtmek istiyorum.” 

Avukat Yalçındağ-Baydemir, Baluken isminin 24 Haziran’da yapılacak olan milletvekili seçimlerindeki HDP’nin aday listesinde yer almasının hemen ardından İstinaf Mahkemesi’nin karar vermesinin düşündürücü olduğuna dikkat çekerken, şunları kaydetti:

“Halkın görüşlerine önem verdiği, barış süreci için inanılmaz bir emek ve çaba sarf eden bir Kürt siyasetçi olan Baluken bugün itibariyle yargı aracılığıyla siyaset dışına itildiği netleşmiş durumda. Baluken siyaset dışına itilmek istendiği için bu karar gerekçe olarak kullanıldı. Karşımızda, müvekkilimiz Baluken’in siyaseten elemine edilmesi, siyaset dışına itilmesi, demokratik siyaset yapma ısrarına, devletin yargı aracılığıyla verdiği negatif bir karar var. Dolayısıyla bu kararın hukuki bir karar olmaktan ziyade siyasi bir karar olduğunu düşünüyoruz. Bunu kabul etmek mümkün değil.”

Baluken davasında hukuki sürecin bitmediğini, İstinaf Mahkemesi’nin onadığı cezalar yönünden bir yönüyle Anayasa Mahkemesi (AYM) başka bir yönüyle de Yargıtay yolu bulunduğu belirten Yalçındağ-Baydemir, AYM ve Yargıtay’a başvuracaklarını belirtti.

Yalçındağ-Baydemir ayrıca Baluken için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM)  başlattıkları hukuki sürecin devam ettiğini de vurguladı.

Ne oldu?

İdris Baluken, 4 Kasım 2016’da tutuklandı. Geçtiğimiz yıl 30 Ocak’da tahliye edildi ancak savcılığın itirazı üzerine ameliyat olduğu hastaneden taburcu edildiği 17 Şubat’ta yeniden tutuklandı.

Müzakerelerin devam ettiği dönemde İmralı Heyeti üyeleri arasında da olan Baluken “örgüt üyeliği” iddiasıyla 18 aydır tutuklu yargılanıyordu.

Baluken’e “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” suçlarından yerel mahkemenin verdiği toplam 16 yıl 8 ay hapis cezasının 9 yıl 2 aylık kısmı dün, Antep Bölge Adliye Mahkemesi 4’üncü Ceza Dairesi tarafından onandı.

İstinaf Mahkemesi’nin onadığı ve temyiz yolu kapalı olan 9 yıl 2 aylık hapis cezasının gerekçeli kararı davaya bakan Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gelmesi ardından hapis cezası kesinleşerek Baluken’in adli sicil kaydına işlenecek.

Kesinleşen kararla birlikte Baluken seçilme ehliyetinden, çocuklarının velayet hakkından, vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan yoksun bırakılacak.

Bu nedenle siyasi yasaklı olacak olan Baluken’in adaylığı YSK tarafından veto edilecek ya da seçilmesi durumunda milletvekili mazbatası verilmeyecek.