Ana SayfaDünyaIrak’ta IŞİD sonrası ilk seçimin resmi sonuçları açıklandı

Irak’ta IŞİD sonrası ilk seçimin resmi sonuçları açıklandı

HABER MERKEZİ – IŞİD’in mağlup edilmesinin ardından Irak’ta yapılan ilk genel seçimlerin resmi sonuçları açıklandı. Buna göre, Irak seçimlerinde Sadr’ın desteklediği koalisyon birinci, Fetih koalisyonu ikinci ve Başbakan İbadi’nin başkanlığındaki Nasır koalisyonu ise üçüncü oldu.

Irak’ta 12 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerin kesin sonuçları açıklandı.

Kesin sonuçlarına göre, Şii lider Mukteda es-Sadr’ın desteklediği koalisyon seçimlerden birinci çıktı.

Sadr’ın desteklediği Sairun (Reforma Yürüyüş) koalisyonu 329 sandalyeli mecliste 54 milletvekili kazandı.

Şii lider Sadr’ın, seçimin galibi olan hareketin lideri olmasına karşın aday olmaması nedeniyle başbakan olmayacak. Ancak yeni hükümetin kuruluşunda önemli bir etkisinin olacağı tahmin ediliyor.

Şii milis gücü Haşdi Şabi komutanlarından Hadi Amiri liderliğindeki Fetih koalisyonunun 47 sandalye ile ikinci, Başbakan Haydar el İbadi başkanlığındaki Nasır koalisyonunun ise 42 sandalye ile üçüncü olduğu açıklandı.

Mevcut Başbakan İbadi’nin seçim yenilgisinde kamudaki yolsuzluklara karşı oluşan memnuniyetsizliğin baş rol oynadığı değerlendiriliyor.

Sadr’a dair

Seçimlerden birinci çıkan Mukteda es-Sadr, 2003 ile 2011 yılları arasında Irak’ı işgal eden ABD birliklerine karşı mücadele vermişti.

Sadr, hükümetin yolsuzluklarla mücadele etmesi için iki yıl önce protesto eylemleri yapan komünistler ve diğer bağımsız laik siyasi partilerle de bir ittifak kurmuştu.


Bu haberde BBC Türkçe, Anadolu Ajnası ve Fırat Haber Ajansı’ndan yararlanılmıştır.