Ana SayfaGüncelİstanbul’daki Zirve’nin sonuç bildirgesi: “ABD’yi takip eden ülke, şirket ve bireylere kısıtlama getirilmeli”

İstanbul’daki Zirve’nin sonuç bildirgesi: “ABD’yi takip eden ülke, şirket ve bireylere kısıtlama getirilmeli”

HABER MERKEZİ – İstanbul’daki İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde, “ABD’yi takip eden ülkeler suç ortaklığı yapmış olur. Bu ülke, şirket ve bireylere kısıtlama getirilmeli” ifadesi yer aldı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanıma kararı sonucu Tel Aviv’den taşınan ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’te açıldığı gün İsrail güçlerinin protestoda bulunan 62 Filistinliyi öldürmesi ve binlercesini yaralaması üzerine Türkiye’nin acil çağrısıyla düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) olağanüstü gündem ile toplandı.

Toplantı öncesi Zirve Dönem Başkanı sıfatıyla konuşma yapan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Buradaki toplantımızda, Filistinli kardeşlerimizin mücadelelerinde asla yalnız olmadıklarını haykırıyoruz” sözleriyle başladığı konuşmasında şu sözleri kaydetti:

“Artık bu bozuk ve adaletsiz düzeni değiştirmenin zamanı gelmiştir. İsrail’in zulüm ve katliamlarının cezasız kalmaması için yine Filistinli kardeşlerimizle birlikte çalışmalıyız. İsrail, katlettiği masumların hesabını uluslararası yargı önünde mutlaka vermelidir. Bu konunun BM Genel Kurulu nezdinde de takipçisi olacağız.”

“ABD’yi takip eden ülke, şirket ve bireylere kısıtlama getirilmeli”

Toplantı sonunda kabul edilen sonuç bildirgesi açıklandı.

Bildirgede, “ABD’yi takip eden ülkeler suç ortaklığı yapmış olur. Bu ülke, şirket ve bireylere kısıtlama getirilmeli. Filistinliler için koruma gücü yerleştirilmeli. ABD’nin elçiliğini Kudüs’e taşıması, statüyü değiştirmez. Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul eden ülkelere karşı siyasi ve ekonomik kısıtlamalar getirilmeli” denildi.

Erdoğan ise yaptığı açıklamada, “İslam ümmeti tek ses olmadığı sürece dünyanın her köşesinde Müslümanlara zulmedilmeye devam edilecektir” ifadelerini kullandı.

Aralık’ta Doğu Kudüs Filistin’in başkenti ilan edilmişti

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması sonrası bugün İslam İşbirliği Teşkilatı Türkiye’nin çağrısıyla İstanbul’da olağanüstü gündem ile toplanmıştı.

İstanbul’daki İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde, “Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti’ni tanıdığımızı ilan ediyoruz” ifadesi yer almıştı.