Ana SayfaÇalışma Yaşamıİstanbul’dan Diyarbakır’a: Yaşasın 1 Mayıs, kazanacağız

İstanbul’dan Diyarbakır’a: Yaşasın 1 Mayıs, kazanacağız

HABER MERKEZİ – Emek ve meslek örgütleri 1 Mayıs kutlamaları için 75 merkezde alanlara çıkarken, İstanbul’da KESK, DİSK, TTB ve TMMOB gibi örgütlerin merkezi mitinginin adresi Maltepe oldu. Taksim Meydanı’na çıkan tüm yollar polislerce kapatılsa da bazı sendikalar ablukaya rağmen Taksim’e yürüdü ve çıktı. İstanbul’dan Ankara’ya, İzmir’den Diyarbakır’a alanlarda olan olan işçiler, emek örgütleri ve meslek odalarının meydanlarda dile getirdiği talep ise OHAL’in kaldırılması oldu. 24 Haziran erken seçiminin önemi de işçilerin gündemindeydi.

 


İSTANBUL’dan seslendiler: “24 Haziran’da gereken cevabı vereceğiz”

İstanbul’da 1 Mayıs Maltepe miting alanında kutlandı.

İki ayrı koldan yapıldan yürüyüşlerle alana gelen yüz binlerce işçi OHAL’e tepki gösterdi.

“Karanlık saltanatınıza inat aydınlık gelecek öğrencilerindir”, “KHK’ler gidecek biz kalacağız”, “OHAL’e, sömürüye, savaşa karşı yaşasın 1 Mayıs” pankartlarının taşınırken, HDP kortejinde ise “Demirtaş aramızda” döviz ve pankartları açıldı.

CHP korteji de Gündoğdu marşı eşliğinde alana giriş yaptı. “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Birleşe birleşe kazanacağız” pankartları açıldı.

Mitingde konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, “Sömürü ve baskı rejimine itirazı olanlar Türkiye’nin dört bir yanında alanlarda buluştu. 2018 1 Mayıs’ı tarihe geçmiştir. Emekle yoğrulmuş umudun 1 Mayıs’ı olmuştur. 24 Haziran ve sonrasına kadar devam edecek bir mücadelenin fotoğrafıdır bu” diye konuştu.

Sözlerini “Bu 1 Mayıs milyonların itirazı olarak tarihe geçecek” diye sürdüren Çerkezoğlu, yalnız ve çaresiz olmadıklarını vurgulayarak, “Bu güzel memleketi diktatörlük sevdalılarına bırakmayacağız. Söz veriyoruz. Güzel günler göreceğiz” diye konuştu.

Ardından konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise 24 Haziran’da yapılacak seçimlere değinerek, “Baskın seçim kararı alan AKP-MHP ittifakının ülkeyi daha fazla yönetemeyeceğini daha iyi görüyoruz. Tekçi, faşizan politikalar eşliğinde yeni bir dizayn oluşturmak istiyorlar. Buna izin veremeyiz. 10 yıllarımızı planlamak istiyorlar. Bizler artık 24 Haziran’a kadar canımızla, başımızla mücadele edeceğiz. AKP-MHP ittifakına 24 Haziran’da gereken cevabı vereceğiz” dedi.

“Kürt sorununda savaş politikalarına, KHK ve OHAL rejimine hayır diyoruz” diyen Bozgeyik, “Bahar güzel günlerin mesajıdır. Emekçiler, karanlığı paramparça edecek. Bu kavga eşitlik, özgürlük, laiklik ve demokrasi kavgasıdır. Yaşasın 1 Mayıs. Kazanacağız” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Taksim’e çıkmak isteyen en az 60 kişi gözaltına alındı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre, şu ana kadar Taksim’e çıkmak isteyen 60 kişinin gözaltına alındığı ifade edildi.

Açıklamada, 56 kişinin Beşiktaş, iki kişinin Beyoğlu ve iki kişinin de Şişli’de gözaltına alındığı belirtildi.

Birleşik Metal-İş ve Nakliyat-İş Taksim’e çıktı

Daha önce 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayacağını açıklayan DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ve Nakliyat-İş sendikaları, polislerce ablukaya alınan Taksim’e çıkmaya çalıştı.

Aksaray’da toplanan işçiler, yürüyüş için kortejler oluştururken, “Her yer Taksim her yer direniş” “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları atarak Taksim’e yürümek istedi ancak polis engelledi.

Binlerce işçi bunun üzerine Saraçhane Parkı’nı miting alanına çevirdi.

Saraçhane’deki açıklamanın ardından bir grup sendika üyesi arabaya binerek polis eşliğinde Taksim’e doğru yola çıktı.

Gümüşsuyu’nda arabaları durdurulan sendika üyeleri buradan yürüyerek Taksim Meydanı’na girdi.

Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakan sendika üyeleri daha sonra Cumhuriyet Anıtı’nın önüne çelenk bırakarak açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Taksim’in 1 Mayıs alanı olduğu vurgulandı.


DİYARBAKIR: “Burada Kürt, Ankara’da kurt olanlara oy yok”

Foto: TMMOB

Diyarbakır’da 1 Mayıs mitingi İstasyon Meydanı’nda yapıldı.

BBC Türkçe muhabiri Hatice Kamer, önceki yıllara göre miting meydanında gözle görülür bir kalabalık olduğunu belirtti.

Kalabalık miting alanında bu yıl sadece iki Kürtçe pankarta izin verildi. İzinli pankartlardaki sloganlar şöyle:

  • ‘Agirê Newrozê dê Sermayeyê Bişewitîne, Bijî 1 Gulan (Newroz Ateşi Sermayeyi yakacak Yaşasın 1 Mayıs)
  • ‘Bijî Biratiya Gelan (Yaşasın Halkların Kardeşliği)

Öte yandan Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonu sırasında Ankara’da gözaltına alınan ve tutuklanan BES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Bedirhan Çetinkaya’nın cezaevinden gönderdiği mesaja polis müdahale etti. Polis, mesajın okunması durumunda soruşturma başlatılacağını Tertip Komitesi’ne bildirdi.

Mitingde KESK, TMMOB ve TTB temsilcilerinin konuşmalarının ardından platforma çıkan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Newroz ve 1 Mayıs’ı 24 Haziran’a taşıyacağız” dedi.

AKP’nin ülkeyi kayyumlarla yönettiğini söyleyen ve OHAL 7’nci kez uzatıldığını hatırlatan Temelli, “Kürt illerinden bunlara oy çıkmayacak. Burada Kürt, Ankara’da kurt olanlara oy yok” diye konuştu.

Konuşmasında 24 Haziran’da yapılacak olan seçimlere vurgu yapan Temelli, şöyle konuştu:

“Bugünden beri hepimiz birer müşahidiz. Güçlü girmemiz gerek. Mücadelemiz için önemlidir. Bunun gereğini yerine getireceğiz. İrademizi kimseye vermeyeceğiz. Yerel yönetim ile güçlendirmiş parlamenter sistem için çalışacağız. Pazarlık hesabı ile girmeyeceğiz. AKP ve MHP yüzde 50+1’i bulamayacak. Her ne kadar kirli pazarlıklar yapsa da halk bunlara oy vermeyecek. Bir araya gelmeden yüzde 50’yi aşıyoruz dediler ancak şimdi bir araya geldiler yüzde 50’nin altına indiler. Çünkü kimse bu koalisyona oy vermeyecek. Bunların karşısındaki ittifak da topluyor ancak bir türlü sonuca ulaşamıyor. Hepsinin aklı bizim vekilliklerimizde. Yan yana gelip 80 vekil hesabı yapıyorlar. Ancak biz 80 değil, 180 hesabı yapıyoruz. Bu 80 vekil hesabı Kerkük’ten, Afrin’den, Botan’dan, Amed’den döner. Aynı deneyler ile farklı sonuca ulaşamazsınız. Denklemin çözümü HDP ile mümkündür. Ya HDP ile siyaset yapacaksınız ya da siz de çürüyüp gideceksiniz. En güçlü aday ve program ile 24 Haziran’da seçime gireceğiz. Bizler umudun yolcularıyız. Bizler yürüdükçe barış ve demokrasinin yolu açılacak.”

Temelli’nin konuşmasının ardından kutlama müzik gruplarının sahne almasıyla tamamlandı.


ANKARA: “İşçiler, kadınlar, gençler bu gidişe son verecek”

Geçtiğimiz yılların aksine Kolej Meydanı yerine Tandoğan Meydanı’nda yapılan 1 Mayıs kutlamalarına işçiler, sendikalar, meslek odaları, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri katıldı.

Meydana girişler kortejler halinde ayrı ayrı noktalardan yapılırken, arama noktalarında bulunan polisler, pankartları tek tek kontrol etti. Mimarlar Odası’na ait pankart ise polisler tarafından yırtıldı.

İş ve emek mücadelesine yönelik pankartların yanı sıra OHAL’e karşı ve 24 Haziran seçimlerine yönelik pankartlar da dikkat çekti.

OHAL altında kutlanan ikinci 1 Mayıs’a katılımın yoğun olduğu gözlemlenirken, alana kurulan platformda siyasi parti ve sendika temsilcileri konuşmalar gerçekleştirdi.

Tertip komitesi adına konuşan DİSK Ankara Temsilcisi Tayfun Güngör, “Sözümüz olsun kazanacağız” dedi ve AKP’nin iş ve emek alanına yönelik politikalarını eleştirdi. Güngör, konuşmasında şu cümlelere yer verdi:

“Hem ‘yerli ve milli’ olmakla övünüp hem de halkın birikimlerinin ürünü kamu kurumlarını yok pahasına sermayeye peşkeş çekerek özelleştirme rekoru kıranlar, ülkeyi temel gıda ürünlerinde bile dışarıya bağımlı hale getirenler gözünü şimdi de Şeker Fabrikalarına dikiyor.

“Hak gasplarını izleyerek, hükümetten çare bekleyerek varılacak yer, daha fazla yoksulluk, daha fazla kadın ve çocuk istismarı, daha fazla ölümdür. Bu gidişe dur diyecek işçilerin, memurların, kadınların, gençlerin birleşik mücadelesi olacaktır.”

Kutlamalar, konuşmaların ardından müzik dinletisi ve halaylar eşliğinde devam etti.


İZMİR: “24 Haziran’a kadar artık her günümüz 1 Mayıs”

İzmir’de sabah saatlerinde 4 koldan başlayan yürüyüşle Gündoğdu Meydanı’na ulaşan on binlerce kişi, büyük bir coşkuyla 1 Mayıs’ı kutladı.

DİSK ve KESK Konak’tan, TMMOB, İzmir Tabip Odası, EMEP ve HDP Cumhuriyet Meydanı’ndan, CHP Konak Pier önünden ve Türk-İş Alsancak liman girişinden miting alanına geldi.

İşçiler “Yaşasın 1 Mayıs”, “Direne direne kazanacağız”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız” ve “Seni başkan yaptırmayacağız” sloganları attı.

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki işinden edilen ve 170 gündür açlık grevinde olan Mahir Kılıç da alandaydı. Tekerlekli sandalye ile alana gelen Kılıç, “İşimizi alana kadar direneceğiz” dedi.

Fotoğraf: MA

“Çocuklar ölmesin” dediği için hapis cezası verilerek, bebeği ile birlikte cezaevine giren öğretmen Ayşe Çelik için “Ayşe öğretmen onurumuzdur” sloganı atılan mitingde, tutuklu gazeteciler ve basın yayın organları üzerindeki baskılara da dikkat çekildi.

Mitingde, Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım, kurumlar adına açıklama yaptı. OHAL’in gerekçe gösterilerek Taksim Meydanı’nın yasakladığını ifade eden Yıldırım, “Yasaklarla hafızamızı, bilincimizi sileceklerini sanıyorlar. Ne 1 Mayıs katliamının gerçek katillerini ortaya çıkarma kararlılığımızdan vazgeçtik ne de mücadele tarihimize sahip çıkma sözümüzden zerre kadar taviz verdik, vermeyeceğiz. Er ya da geç, emekle özdeşleşen alanları özgürleştirecek, yasak zincirlerini kıracağız” dedi.

Erken seçim kararının iktidarın ülkeyi daha fazla yönetemeyeceğinin ilanı olduğunu savunan Yıldırım, şöyle devam etti:

“OHAL koşullarında baskın seçimle, hile ile dikta rejimlerini kalıcı şekilde kurumsallaştırmak, toplumsal ilişkilerimizi gerici, tekçi ve faşizan politikalar temelinde dizayn etmek istiyorlar. Bu nedenle 24 Haziran’a kadar artık her günümüz 1 Mayıs’tır.”

Açıklamaların ardından Bandista Müzik Grubu sahne alırken, kutlamalar coşku içinde tamamlandı.


Orak çekiçli yeleğiyle namazlık dokuyan bir işçi: Şaşırmaya gerek yok, 1 Mayıs’ta kapalıyız

Previous post
İstanbul'da metrobüsün ezdiği Suriyeli bir çocuk hayatını kaybetti
Next post
Ermenistan'da seçimler sonuçsuz kaldı: Başbakan seçilemedi