Ana SayfaDünyaKarar açıklandı: Hakan Atilla’ya 32 ay hapis cezası

Karar açıklandı: Hakan Atilla’ya 32 ay hapis cezası

HABER MERKEZİ – ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delmekle suçlanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla hakkında karar çıktı. Atilla 32 ay hapis cezasına çarptırıldı.

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delmekle suçlanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın ABD’de görülen davasının karar duruşması görüldü.

Yargıç Berman, Hakan Atilla’ya 32 ay hapis cezası verdi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Berman, Atilla’nın Halkbank’ın üst düzey yöneticisi olarak yapması gerekeni gerçekleştirdiğini, yaptırımları delmek için kurulan düzenden yararlanmadığını söyledi.

Atilla’nın, daha çok üstü olan Süleyman Aslan’dan direktif aldığını belirten Berman, bu durumun Atilla hakkında verilen kararda etkili olduğunu söyledi.

Hakim Berman, Amerikan hükümetinin 50 bin-500 bin dolar arasında bir para cezası talep etmesine rağmen Atilla’nın ödeyemeyeceğini göz önünde bulundurarak bu cezayı vermeyeceğini dile getirdi.

14 aydır tutuklu bulunan Atilla’nın tutuklu olduğu süre de cezadan düşürülecek.

Öte yandan Atilla’nın temyiz hakkı bulunuyor.

Yöneltilen suçlamalar

Türkiye hükümetinin suçsuz dediği Hakan Atilla hakkında, kendisine yöneltilen 6 ayrı suçlamanın 5’inden suçlu bulunması nedeniyle en az 15 yıl 8 ay hapis cezası isteniyordu.

Atilla’nın jüri heyeti tarafından suçlu bulunduğu suçlamalar, “ABD ve özellikle de ABD Hazine Bakanlığı’nı dolandırmak için kumpas kurma”, “Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı delmek için kumpas kurma”, “bankacılık sisteminde sahtekarlık yapma”, bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurma” ve “kara para aklamak için kumpas kurma” şeklinde sıralanıyordu.

Davada ne olmuştu?

DW Türkçe’nin haberine göre İran ve Türkiye vatandaşı Rıza Sarraf’ın kendisine yöneltilen “İran yaptırımlarını ihlal etme” suçlamalarını kabul ettiği ve savcılık makamı lehine tanık olarak ifade verdiği dava 27 Kasım‘da başlamıştı.

Rıza Sarraf bir hafta boyunca ifade vermiş, savcılık makamı Atilla’nın avukatları ve Yargıç Berman’ın sorularını ayrıntılı bir biçimde cevaplamıştı.

Tanıklığı uyarınca duruşmalarda İran’a karşı yaptırım ve ambargo rejimini delmek için nasıl bir sistem kurulduğunu ve uyguladığını anlatan Sarraf, aynı zamanda sistemi işletebilmek için üst düzey Türkiyeli yetkililere nasıl ve ne kadar rüşvet verdiğinin ayrıntılarını da mahkeme heyeti ile paylaşmıştı.

Sarraf, ifadesinde dönemin Türkiye Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’la kurdukları sistemi anlatmış, Çağlayan’a 45-50 milyon euro civarında rüşvet verdiğini söylemişti.

Rıza Sarraf ayrıca ifadesinde dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın para ve petrol transferinin başlatılması için onay ve talimat verdiğini öne sürmüştü.

Sarraf, İran’ın Türkiye’de biriken petrol ve doğal gaz gelirlerinin Türkiye dışına çıkarılması için yasadışı altın ve gıda ticareti tasarlanmasına Atilla’nın yardım ettiğini söylemişti.

Davada Hakan Atilla da kendi isteğiyle tanık olarak ifade vermiş, hakkındaki iddiaları reddederek yaptırımları delme konusunda Rıza Sarraf ile hiçbir zaman işbirliği yapmadığını söylemişti. Atilla, Sarraf’tan ya da başka birisinden rüşvet almadığını ve rüşvet istemek gibi bir düşüncesinin olmadığını da dile getirmişti.

Bankalara cezai yaptırımlar söz konusu

Atilla’nın hukuki olarak birkaç seçeneği bulunuyor.

Atilla adlığı cezayı bir üst mahkemeye taşıyabilir. Ancak davanın Türkiye ekonomisine de etkileri olabileceği değerlendiriliyor.

Geçmişteki benzer davalara bakıldığında, ambargo ve yaptırımların ihlali ile suçlanan bankaların cezai yaptırımlar ile karşılaştığı görülüyor.

Hakan Atilla’nın cezasının kesinleşmesi sonrasında Halkbank ve olaya karışan bankalara ceza gelmesi söz konusu olabilir.