Ana SayfaÇalışma YaşamıKendini yakmak isteyen çiftçi: AKP’ye oy vermiştim, keşke ellerim kırılsaymış

Kendini yakmak isteyen çiftçi: AKP’ye oy vermiştim, keşke ellerim kırılsaymış

HABER MERKEZİ – Malatya’da yaşayan çiftçi Metin Çelik, borcunu ödeyemediği bankanın önüne gelip, ürettiği tütün balyaları ile birlikte kendisini yakmaya çalıştı. Daha önce AKP’ye oy verdiğini söyleyen Çelik, “Keşke ellerim kırılsaymış” dedi.

Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde yaşayan ve çiftçilik yapan Metin Çelik, 22 Mayıs günü borcunu ödeyemediği bankanın önünde, ürettiği tütün balyaları ile birlikte kendisini yakmaya çalıştı.

Polislerce gözaltına alınan Çelik, ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Birgün’den Erk Acerer’e konuşan Çelik, AKP’nin yıllardır uyguladığı tarım politikasını eleştirerek, “Yol yapmışlar, baraj yapmışlar ama çiftçinin sesini duymuyorlar” dedi.

Pazarda ihraç edilen ürünlerin satıldığına vurgu yapan Çelik, şunları söyledi:

“Bu ovanın hepsi boş bu sene. Çiftçinin tek yıllık bitkileri ekmesi yasak. Bunların içinde tütün, şeker pancarı, fasulye, mısır var. Yurtdışından gelen ürünler pazarda. Böyle üretim politikası olur mu? İflas eden tarım uygulamaları çiftçiyi de bitirdi.”

‘Tamamen çaresiziz’

Çelik, ürettikleri mahsulü satamaz hale geldiklerini belirterek, “Geldiğimiz noktada, traktörüne mazot alamayan, arazisini ekemeyen, borçlarını ödeyemeyen bir çiftçi var. Hayvan alacak paramız da yok, alsak yemine yetişemiyoruz. Bankalar peşimizde, kredi borçlarımızı ödeyemiyoruz. Tarım kredilerimize erteleme yapıyorlar ama yüzde 16-17 faizle; tamamen çaresiziz” dedi.

‘Demek ki bunların kişiliği bu kadarmış’

Çelik, içerisinde bulunduğu bu durum nedeniyle artık dayanamayıp kendisini yakmaya kalktığında ise, “provokatör” olarak gösterilmesine isyan etti.

Daha önce AKP’ye oy verdiğini belirten Çelik duyduğu pişmanlığı şu sözlerle ifade etti:

“Bunalmışım, cinnet geçirmişim, bu noktaya gelmişim, kendimi ateşe vermeye kalkmışım. Bir kişi de çıkıp ‘Ne oldu hemşerim?’ diye sormamış, ne bir AKP’li bakan ne de vekil ilgilenmiş. Demek ki bunların kişiliği bu kadarmış. AKP’ye oy vermiştim. Keşke ellerim kırılsaymış. İş yok, ekmek yok, ruh sağlığımız bozuldu. Ailem zor durumda. Çocuğum okula gitmek istemiyor.”