Ana SayfaGüncelLisa Çalan’a hastane çalışanlarından ırkçı ve ayrımcı söylem

Lisa Çalan’a hastane çalışanlarından ırkçı ve ayrımcı söylem

HABER MERKEZİ –  HDP’nin Diyarbakır mitingini hedef alan bombalı saldırıda iki bacağını kaybeden Lisa Çalan, hastanede engelli tuvaleti olmadığı için bacağının zarar görmesi üzerine ameliyata alındı. Hastanede hem ayrımcı hem de ırkçı söylemlerle karşılaştığını belirten Çalan, engelliler için tuvalet önerisine şu yanıtı aldığını açıkladı: “Paramız yok, sizinkilere söyle de 5 bin lira versinler klozetin kenarına tutacaklar yapalım.”

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 5 Haziran 2015 tarihinde Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitinge IŞİD tarafından yapılan bombalı saldırıda her iki bacağını kaybeden sinemacı Lisa Çalan’ın tedavisi sürüyor.

Çalan, sosyal medya hesabı Instagram üzerinden tedavi olduğu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi’nde karşılaştığı ayrımcı ve ırkçı söylemi paylaştı.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle protezin parçaladığı bacağının fotoğrafını paylaşan Çalan, hastanede engelliler için tuvalet bulunmadığı için bunları yaşadığını ifade etti.

Ameliyat masasında ırkçı söylem

Ameliyat masasında da ırkçı bir söyleme maruz kalan Çalan, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Dün, İbn-i Sina Hastanesi Ortopedi Bölümü’nde tekerlekli sandalye tuvalete girmediği için bacaklarım bu hale geldi. Bu tür şeyleri paylaşmak istemesem de Engelliler Haftası’nda böyle bir şey yaşamak paylaşma zorunluluğu hissettirdi. Üstelik ameliyat masasındaki diyalog da bir o kadar tuhaftı.

X: Protezleri nasıl aldınız?

Ben: Kampanyalar sayesinde sinemacılar ve Kürt dernekleri aracılığıyla.

X: Peki bacaklarını nasıl kestin?

Ben: Tuvalete giderken sandalye ile girmediğim için bacak etim sıkıştı ve yırtıldı. Koca hastanede engellilere uygun bir tuvalet yok, ne üzücü.

X: Hastanemizin parası yok. Sizinkilere söyle de bize de bağışlasın.

Ben: Size engelliler ile ilgili bir engelden bahsediyorum. Bu durumun sizi bizi mi var?

X: Hastanenin parası yok, sizinkiler 5 bin lira versinler de klozetin kenarına tutacaklar yapalım.”

Çalan son olarak, bu diyaloğa şu yorumu yaptı: “Şimdi neye üzülmeli; engellilerin ısrarlı engellerine mi? Türkiye’de engelli olmaya mı, yoksa hastanenin ameliyat masasına yatırılan ırkçı söylemlere mi?”

Previous post
Özil ve Gündoğan'ın aksine: Liverpoollu Emre Can, Erdoğan’ın Londra davetini reddetmiş
Next post
4 talep sıraladı: Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a Filistin için çağrı