Ana SayfaGüncelMedeni Yıldırım davası: Tekrar keşif istendi

Medeni Yıldırım davası: Tekrar keşif istendi

HABER MERKEZİ – Lice’de 2013 yılında kalekol protestosu sırasında askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Medeni Yıldırım davasında mahkeme, Yıldırım’ın vurulduğu karakol önünde “güvenlik” gerekçesiyle iptal edilen keşfin tekrar yapılması için yazı yazdı.

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kayacık köyünde, 28 Haziran 2013’te yapılan kalekol protestosunda askerlerin açtığı ateş sonucunda yaşamını yitiren 19 yaşındaki Medeni Yıldırım’ın öldürülmesine ilişkin davada asker Adem Çiftçi’nin yargılamasına devam edildi.

“Haksız tahrik altında olası kastla öldürme” suçundan 18 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanan Çiftçi hakkında, verilen beraat kararının İstinaf Mahkemesi’nce bozulması ardından yeniden görülen davanın 2’nci duruşması Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Sanık Çiftçi’nin davadan vareste tutulduğu için katılmadığı duruşmada, Yıldırım’ın annesi Fahriye Yıldırım ve yakınları ile avukatları katıldı.

Heyet değişikliği nedeniyle önceki duruşma tutanaklarının okunmasıyla başlayan duruşmada, ilk olarak Yıldırım’ın annesi Fahriye Yıldırım söz aldı. Daha önce verdiği ifadesini tekrar ettiğini söyleyen Yıldırım, sanığın cezalandırılmasını istedi.

Ardından söz alan avukat Mehmet Emin Aktar, Yıldırım’ın vurulduğu Kayacık Jandarma Komutanlığı önünde “güvenlik” nedeniyle keşif yapılamayacağına ilişkin mahkemeye gönderilen yazıya tepki göstererek, “Görev yaptığı halde Jandarma Karakolu güvenlik nedeniyle keşif yapılamadığını  belirtmiştir. Bu inanılır gibi değil. Bir karakol kendi güvenliğini sağlamıyor. Güvenlik gerekçesiyle keşfin yapılamaması inandırıcı değil. Keşfin bizzat mahkemece yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir ise, mahkemenin sanığın duruşmalardan vareste tutulması yönünde daha önce verdiği kararı kabul etmediklerini belirterek, “Yaşam hakkının ihlalinden bahsediyoruz. Rahatsız edici bir durum. Aylardır Lice’nin orta yerinde birlerce askerin bulunduğu yerde, güvenlik gerekçesiyle keşif yapılmadığı belirtmiştir. Bu, kasıtlı yapılıyor. Mahkemenin bizzat keşfe katılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı, Baydemir’e keşfin yapılacağı karakola şimdi gidilip gidilmediğini sordu. Baydemir ise daha önce oraya keşif için gittiklerini şu anda da gidildiğini söyledi.

Tekrar keşif istendi

Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme, sanık Çiftçi’nin duruşmalardan vareste tutulmaması yönündeki talebi, dosyanın geldiği aşama, keşfe bağlı kalınmış oluşu ve suçun işleniş özellikleri gerekçe göstererek reddetti.

Dava dosyasının Lice Asliye Ceza Mahkemesi’ne fiziki olarak gönderilmesine karar veren mahkeme, bir önceki ara kararda olduğu gibi gerekli güvenlik önlemleri sağlanarak bilirkişiler aracılığıyla karakol önünde keşif yapılmasını istedi.

Dava eksikliklerin tamamlanması için Eylül ayına ertelendi.

Previous post
'Zehir listesi'ni yazmıştı: Bülent Şık'a soruşturma
Next post
Fitch: Erdoğan'ın sözleri 24 Haziran seçimleri sonrası para politikalarına dair belirsizliği artırıyor