Ana SayfaDünyaMeksika’da kadınların mücadelesiyle gelen kazanım: “Kürtaj olmak insani bir haktır”

Meksika’da kadınların mücadelesiyle gelen kazanım: “Kürtaj olmak insani bir haktır”

HABER MERKEZİ – Her dört kız çocuğundan birinin cinsel saldırıya maruz bırakıldığı Meksika’da, iki çocuğun kürtaj olma talebinin yetkililer tarafından reddedilmesi nedeniyle açılan davada kürtaj olma hakkının insani bir hak olduğu kararı verildi. Kadın hakları savunucusu Tamés, alınan kararın, mahkemenin artık kadınların tarafında olduğunu bilmeleri açısından önemli olduğunu kaydetti ve mücadelenin normların değişmesiyle ve gerekli politikaların yürürlülüğe konacağının sağlanmasıyla sona ereceğini ifade etti.

Meksika’da cinsel saldırıya maruz bırakılan Marimar ve Fernanda adlarında iki kız çocuğunun kürtaj olma talebi, 2015 ve 2016 yıllarında yetkililer tarafından reddedilmişti.

Alınan bu karar üzerine dava açılmıştı.

Mayıs ayında sonlanan davada Yüksek Mahkeme, cinsel saldırıya maruz bırakılanların kürtaj olma hakkının insani bir hak olduğu kararını verdi. Duruşma sonucu Marimar ve Fernanda’ya tazminat verilmesi kararlaştırıldı.

Telesur’un haberine göre alınan kararın önemli bir kazanım olduğunu belirten kadın hakları savunucuları, Meksika’da kadınlar için adalet sağlanması için hala uzun bir yol olduğunu kaydetti.

“Umut veriyor”

Kararı değerlendiren Information Group on Reproductive Choice yetkilisi Regina Tamés ise, kürtaj hakkının engellenmesinin cezasız kalmamasının önemli olduğunu vurguladı.

Tamés devamla ”Hukuk ve yasalara uyma arasında büyük bir uçurum var ve herkes için kürtaja erişim mücadelesi daha kazanılmadı. Mücadele, normların değişmesiyle ve böylesine politikaların yürürlülüğe konacağının sağlanmasıyla sona erecektir” dedi.

Tamés ayrıca kararın tüm ülke için bir “milat” olduğunu kaydederek, “Bu, bize umut veriyor ve tecavüz mağdurlarını güçlendiriyor, çünkü şimdi mahkemenin onların tarafında olduğunu biliyorlar” ifadelerini kullandı.

Meksika’da her dört kızdan biri cinsel saldırıya maruz bırakılıyor

Meksika’da her bir eyaletin üreme haklarına ilişkin kendi yasa ve kuralları bulunuyor.

Mexico City’de kürtaja hamileliğin 12. haftasına kadar izin verilirken, diğer bazı bölgelerde kürtaja erişim engelleniyor.

Ayrıca CREA tarafından hazırlanan rapordaki verilere göre her dört kız çocuğundan biri Meksika’da cinsel saldırıya maruz bırakılıyor.

Sadece 2009 ila 2016 yılları arasında cinsel saldırıya maruz bırakılan çocuk ve kadınların kürtaj talebinin reddine ilişkin 110 binin üzerinde şikayet bulunuyor.

Raporda, aynı dönem içerisinde yalnızca 63 kürtaja izin verildiği belirtiliyor.


Karınca Dış Haberler