Ana SayfaEkonomiDolar/TL’de yükseliş hız kesmiyor

Dolar/TL’de yükseliş hız kesmiyor

HABER MERKEZİ – Geçen hafta 4.50 lira seviyesine gelerek rekor artış gösteren dolar bu haftaya da rekorla başladı ve 4.59’u aştı.

Dolar Türk Lirası (TL) karşısında yeni haftaya da rekorla başladı.

Dolar kuru geçen hafta 4.50 lira seviyesindeyken, Merkez Bankası’nın güçlü müdahale edileceği yönünde yorumlanan açıklaması sonrası 4.45’in altına gerilemişti.

Beklenen müdahalenin gelmemesi üzerine dolar kuru yeniden yükselişe geçti.

Dolar, haftanın ilk gününün erken işlemlerinde 4.5944 lira ile TL karşısında tarihinin en yüksek seviyesini gördü. TL gün içerisinde dolar karşısında yüzde 2 değer kaybetti.

Euro da TL karşısında 5.4045 seviyesine kadar yükselerek tarihi zirveyi gördü.

Sterlin kurunda da rekor görüldü. Sterlinde yeni rekor seviyesi 6,1684 olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’de doların son 10 yıldaki yükselişi

Dolar/TL’nin son 10 yıldaki seyri şöyle:

  • 10 yıl önce: 1.32
  • 5 yıl önce: 1.81
  • 3 yıl önce: 2.63
  • 1 yıl önce: 3.56
  • 6 ay önce: 3.96
  • 1 ay önce: 4.11
  • Bugün: 4.59

İktisatçılar ne diyor?

Doların yeni haftaya TL karşısında yeni bir rekor kırarak başlamasını iktisatçılar ve uzmanlar yorumladı.

Değerlendirmeler şöyle:

Ümit Akçay

“Durum özetle şu: mevcut yönetim için hem seçimlerde yüzde 50+1 almak, hem faiz artışı yapmamak, hem de TL’nin değersizleşmesini önlemek aynı anda mümkün değil. Ekonomi yönetiminin önünde iyi bir seçenek yok, ancak daha az kötü olanı seçebilirler. Bunun nedeni ‘dümenin’ kilitlenmesidir. MB’nin faizi artırması bu kilidi açmaya yeterli olmayacaktır. 24 Haziran sonrasında da bu durum sürecek.”

Atilla Yeşilada

“Bu ortamda faiz artırımını geciktirmek, Türkiye’den çok şiddetli sıcak para kaçışına neden olabilir. Eğer yine tedbir alınmazsa, ikinci aşama vatandaşın TL mevduat bozdurup dövize geçmesidir.”

Yusuf Kavak

“ABD tahvil faizlerinde görülen yükselişler ile küresel sıkılaşma ortaya çıkarken, bu süreçten Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin para birimleri olumsuz yönde etkilenmekte. Bunların içerisinde de kırılganlığı daha yüksek olan Arjantin ve Türkiye‘nin para birimleri daha olumsuz ayrışmakta.”

Serkan Uludağ

“Direnç noktalarımız 4,60 ve 4,6230 seviyelerinde. Aşağı yönlü bir hareketin önümüzdeki günlerde gelmesi için günlük kapanışın 4,50’nin altında yapılması gerekiyor. Bu koşul gerçekleşirse 4,4790, 4,4554 ve 4,4407 destekleri hedef konumuna gelebilir.”

Previous post
Gazeteci Afşin'e polisten 'puşi' tehdidi: 'Dikkat et de kuytu bir yerde kesmesinler'
Next post
Mizahi ve şiirsel bir gösteri: 'Batida- Ouverture' Kadıköy’de