Ana SayfaDünyaNakba’nın yıldönümünde Kudüs Katliamı: En az 55 Filistinli yaşamını yitirdi

Nakba’nın yıldönümünde Kudüs Katliamı: En az 55 Filistinli yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump’ın kararıyla Tel Aviv’den taşınan ABD Büyükelçiliği bugün Kudüs’te açıldı. Yüz binden fazla Filistinli ise Nakba Günü öncesine denk gelen açılışı protesto etti, Gazze sınırdaki telleri geçmeye çalıştı. Şu ana dek İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu en az 55 Filistinli hayatını kaybetti, binlerce kişi de yaralandı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanıma kararı sonucu Tel Aviv’den taşınan ABD Büyükelçiliği bugün Kudüs’te açıldı.

Trump’ın video bağlantısıyla yaptığı konuşma ve kızı Ivanka Trump ile damadı ve danışmanı Jared Kushner’ın katılımıyla yapılan açılış, Filistinliler’in İsrail devletinin 1948 yılında bağımsızlığını ilan etmesi ve ertesinde evlerini terketmeye zorlandıkları 15 Mayıs Nakba (Felaket) Günü’nü anmak amacıyla düzenleyeceği gösterilerin öncesine denk geldi.

Açılış törenine Washington’dan görüntülü bağlantıyla katılan Trump, ülkesinin “Orta Doğu’da kalıcı barışa olan bağlılıklarının sürdüğünü” ifade etti.

Filistinlilerin Gazze sınırında açılış öncesi başlattığı protestolar ise halen devam ediyor.

Hedef sınırdaki telleri aşmak

Protestolara yüz bini aşkın Filistinli’nin katıldığı bildirilirken, 30 Mart Toprak Günü’nden itibaren haftalardır devam eden “Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü”nü düzenleyenler, protestocuların sayısının 1 milyon kişiye ulaşacağını söylüyor.

Çağrı metninde, “Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü için ulusal komite, sizi barışçıl halk protestosu ‘1 Milyonun Dönüşü ve Ablukayı Kırma’ya davet ediyor” ifadeleri kullanılıyor.

Al Jazeera’ye konuşan gazeteci Maram Humaid, bugün düzenlenen protestolara katılanların sayısının son yedi haftadır düzenlenen protestolardaki protestocu sayısıyla kıyaslanamayacağını ifade ediyor.

Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü sözcüsü Ahmad Abu Artema ise asıl hedefin sınırdaki telleri aşmak olduğunu söylüyor.

Artema, böylelikle “Filistinlilerin 70 yıldır mülteci olmaya ve zorlu koşullara adapte olmadığının ve olmayacağının mesajının verileceğini” belirtiyor.

55 kişi yaşamını yitirdi, binlerce yaralı var

Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise bugün düzenlenen protestolarda İsrail askerlerinin saldırısı sonucu altısı çocuk en az 55 kişinin yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Ayrıca saldırılar sonucu aralarında yüzlerce çocuğun da olduğu en az 2 bin 770 Filistinli’nin de yaralandığı bildirildi.

Bakanlık, onlarca yaralının durumunun kritik olduğunu belirtti.

Filistin’den BMGK’ye acil toplantı çağrısı

Filistin’in Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Riyad Mansur, BM Güvenlik Konseyi’nin acil olarak toplanması çağrısında bulundu, yaşananları “Gazze’deki sivillere yönelik vahşi bir saldırı” diye niteledi.

Filistin’den sonra Kuveyt de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden acil toplantı talebinde bulundu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise İsrail’in saldırılarına ilişkin “ABD’nin arabuluculuğunu kesinlikle kabul edemeyiz. Halkımız barışçıl mücadelesinden vazgeçmeyecek. Burada yapılan bizim egemenliğimize saldırıdır. Filistin’in bu konuda bazı kararlar alması için bir araya geldik. Kararların ne şekilde uygulanacağını kararlaştırmak için bu toplantıyı yapıyoruz” dedi.

Erdoğan’dan ABD’ye: Reddediyoruz

Öte yandan resmi temaslarda bulunmak üzere Londra’ya giden Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanıma kararı sonucu Tel Aviv’den taşınan büyükelçiliğin bugün Kudüs’te açılmasına bir kez daha tepki gösterdi.

Erdoğan, ABD’nin İsrail ve Filistin arasındaki arabuluculuk rolünü kaybettiğini söylerken “Taşıma kararı talihsizliktir, reddediyoruz” diye konuştu.

Arap Birliği toplanıyor

Arap Birliği, ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınmasını ‘yasadışı’ diye niteleyerek Çarşamba günü olağanüstü toplanacağını duyurdu.

Arap Birliği, toplantının, ‘ABD’nin elçiliğini Kudüs’e taşımasına dair yasadışı kararına karşılık vermek için’ düzenleneceğini açıkladı.


Karınca Dış Haberler



Önceki Haber
Gazze'deki protestolarda onlarca Filistinli öldürüldü: Dünya ne tepki verdi?
Sonraki Haber
Erken seçimlere 41 gün var: Neler oluyor, adaylar ne diyor?