Ana SayfaÇalışma YaşamıPetrol-İş’ten, ‘işçilerin eylemi yasa dışı’ diyen Flormar’a cevap

Petrol-İş’ten, ‘işçilerin eylemi yasa dışı’ diyen Flormar’a cevap

HABER MERKEZİ – Flormar’daki işlerinden sendikalı oldukları için çıkarılan yaklaşık 120 işçinin fabrika önünde başlattığı eylem devam ediyor. İşçilerin bağlı bulunduğu Petrol-İş Sendikası, işçilerin eyleminin yasa dışı olduğunu savunan Flormar’a, “Kanunu çiğneyen onlar. İşçinin anayasal hakkını kullanması nasıl yasa dışı olur?” yanıtını verdi.

Ünlü kozmetik firması Flormar, Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki fabrikada çalışan çoğu kadın 120 işçiyi Petrol-İş Sendikası’nda örgütlenmeye başladıktan sonra işten çıkarmıştı.

Bunun üzerine işçilerin fabrika önünde başlattığı eylem devam ederken, Flormar yönetimi yazılı bir açıklama yaparak Petrol-İş’in yetki belgesi almadığını, işçilerin eyleminin ise yasa dışı olduğunu ileri sürdü.

Flormar yönetimi yaptığı açıklamada, “İşyerlerinde sendikanın kesin yetki belgesi alabilmesi ve işveren ile toplu görüşmeye taraf olabilmesi için işyerlerinde toplam çalışan sayısının en az yarısından bir fazlasını üye kaydetmesi ve ilgili hukuki sürecin tamamlanmış olması gerekir. Petrol-İş Sendikası şartı sağladığını iddia etmiştir. Bu iddia doğru değildir” iddiasında bulundu.

Evrensel’den Fırat Turgut’a konuşan Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Elimizde Çalışma Bakanlığının göndermiş olduğu çoğunluk tespitine dair belge var” dedi.

‘120 kişi selam verdi diye işten atılıyor’

Flormar yönetiminin işçilerin eylemine yasa dışı demesine tepki gösteren Akyüz şunları söyledi:

“Emniyet yanımızda, asayiş şube amiriyle konuşuyorum. Nasıl yasa dışı iş? 120 kişi selam verdi, alkış yaptı diye işten atılıyor. Bugün de büyük otobüs çektiler kapının önüne, kapıya yanaşmayalım diye. Her türlü pisliği yapmaya çalışıyorlar. 15 yıllık çalışanı kapı önüne koyacaksınız, işsizlik ödeneğinden bile yararlanamayacak. Bakanlığın belgesini kabul etmeyeceksiniz. Bölge çalışmadan gelen yetkilileri içeri almayacaksınız. Sonra işçilere yasa dışı diyeceksiniz. Kanunu çiğneyen onlar. Bakanlıktan gelen yazı nasıl yasa dışı olur? İşçinin anayasal hakkını kullanması nasıl yasa dışı olur? Bu açıklamanın kabul edilebilir bir yanı yoktur.”

Talepler: Atılan işçiler geri alınsın ve sendika işyerine girecek

Bu direnişin Türkiye’nin her yanına yayıldığını belirten Süleyman Akyüz, Flormar yönetimine çağrı yaparak şunları söyledi:

Türkiye’nin her yanına yayıldı bu direniş. Biz üzüm yemek istiyoruz. Kendileri bağı kurutuyorlar. İşçi attılar iki ay sesimizi çıkarmadık. Biz hassasiyetimizi korurken hiç bakmadan bildiklerini okuyorlar. Aklıselim olsunlar gelsinler ya da biz gidelim oturalım konuşalım dertlerini bize anlatsınlar. Biz derdimizi anlatalım. Bizim iki meselemiz var. Atılan arkadaşlarımız geri alınacak ve sendika buraya girecek. Ondan sonra da sendikalı her işyerinde nasıl oluyorsa yasal süreç işleyecek.”




Önceki Haber
Ayla Akat Ata ve HDP adayı Taşkın Aktaş'a tahliye
Sonraki Haber
Kayseri'de maden ocağında göçük: 1 işçi yaşamını yitirdi