Ana SayfaGüncelRektörün şikayeti sonrası: HDP’li Paylan’a 301’den fezleke

Rektörün şikayeti sonrası: HDP’li Paylan’a 301’den fezleke

HABER MERKEZİ – Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, eski Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar’ın şikayeti sonrası HDP Milletvekili Garo Paylan hakkında 301. madde ve ‘Cumhurbaşkanına Hakaret’ten fezleke düzenledi. Dokunulmazlığının kaldırılması istenen Paylan ise, “301. maddeden ceza almam için izin veren hükümet, bana ne bugün yaşananlarla ilgili ne de geçmişte yaşananlarla ilgili adalet mücadelemden geri adım attıramaz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Garo Paylan hakkında Ermeni Soykırımı ile ilgili sözleri gerekçe gösterilerek, 301. madde ve ‘Cumhurbaşkanı’na Hakaret’ iddiasıyla fezleke hazırlandı.

Agos’un haberine göre, eski Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, 16 Mayıs 2017 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak Paylan hakkında suç duyurusunda bulundu.

Attar, Paylan’ın 14 Ocak 2017’de Meclis’te yaptığı konuşmada söylediği şu sözlerle suç işlediğini iddia etti:

“Bir zamanlar yüzde 40’idik. Bugün binde biriz. Herhalde başımıza bir iş geldi ki, ben bunun adına soykırım diyorum. Ermeni halkı başına ne geldiğini çok iyi biliyor. Bir zamanlar atamın, dedemin başına ne geldiğini çok iyi biliyorum. Adını siz koyun o zaman. Biz yok hükmündeyiz. Binde bire düşmüşüz.”

Dilekçede, Paylan’ın 1 Mayıs 2017’de Kanada’da yayın yapan Horizon Weekly’e verdiği röportajda dile getirdiği “Türkiye’de soykırım yapıldığı ve halen bu soykırımın devam ettiği” ifadeleri de yer aldı.

Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu, Attar’ın şikayetini işleme alarak inceleme başlattı.

Adalet Bakanlığı 301’den soruşturmaya izin verdi

301. maddeden soruşturma yapılması Adalet Bakanlığı’nın iznine bağlı olduğu için Savcılık Adalet Bakanlığı’ndan soruşturma izni talep etti. Adalet Bakanlığı’nın ise 7 Aralık 2017’de soruşturma izni verdiği öğrenildi.

Savcılık soruşturmasında, Paylan’ın röportajında geçen ifadelerin, 301. maddede tanımlanan “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Alenen Aşağılama” ve “Cumhurbaşkanına Hakaret” suçlarını işlediğinin yeterli delili olduğunu savundu.

Dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor

Savcılık suçun yasal koşulları oluştuğunu savunarak, TBMM’den Garo Paylan’ın dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi.

Paylan: Mücadelemden geri adım atmayacağım

HDP’li vekil Paylan, sözkonusu gelişme üzerine Agos’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Ailemin ve halkımın yaşadığı büyük felaketi hep soykırım olarak tanımladım. Türkiye’nin milletvekili olarak da Ermeni halkına karşı devlet kararıyla işlenen suçun TBMM’de görüşülmesini ve adının konulmasını talep ettim. Her yerde olduğu gibi ilgili röportajda da soykırım derken, 301. maddede söylendiği gibi Türk halkını değil, soykırımın faili dönemin cuntasını ve soykırımcı zihniyeti hedef aldım. Türkiye maalesef eski alışkanlıklarına geri dönüyor. Geçmişle yüzleşme talepleri yeniden baskılanmaya çalışılıyor. Şu bilinmelidir ki, savcılar ve 301. maddeden ceza almam için izin veren hükümet, bana ne bugün yaşananlarla ilgili ne de geçmişte yaşananlarla ilgili adalet mücadelemden geri adım attıramaz.”