Ana SayfaGüncelSon 44 gün: Erken seçime giderken neler oluyor, adaylar ne diyor?

Son 44 gün: Erken seçime giderken neler oluyor, adaylar ne diyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine bugün itibariyle 44 gün kaldı. Partilerin Cumhurbaşkanı adayları belirlenirken, HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş seçim kampanyasını tutulduğu cezaevinden yürütmeye çalışıyor. Gün boyunca adayların açıklamalarını, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


20:00 | Karamollaoğlu seçim kampanyasının startını Eyüpsultan’da verdi

Saadet Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu, 24 Haziran seçimlerine yönelik seçim kampanyasının startını İstanbul’daki Eyüp Sultan Camii’nde kıldığı Cuma namazının ardından verdi.

Daha sonra basına açıklamalarda bulunan Karamollaoğlu, “Olağanüstü hal (OHAL) olağan hale gelmemeli” dedi:

“Çünkü olağanüstü hal, kanunların geçici bir zaman için rafa kaldırılması manasına gelir. Bu süreklilik addederse o zaman kanunsuzluk olur. Kanunlar, bir kişinin ve bir idarenin inisiyatifine terk edilmiş olur. Bundan dolayı biz olağanüstü halin kısa bir zaman sonra mutlaka kaldırılması gerektiğine inanıyoruz. Bize böyle bir vazife yüklenirse ilk yapacağımız işlerden bir tanesi olağanüstü halin kaldırılması olacaktır.”

Ekonomideki gidişatı da değerlendiren Karamollaoğlu, Çarşamba günü Saray’da düzenlenen Ekonomi Zirvesi’ne ilişkin “Bu sadece zirveyle halledilecek bir iş değil. Herkes bir kişinin dediğini tasdik edecek tarzda bir zirveyse, zirve yapmışsın yapmamışsın ne yazar. Mühim olan bir istişare ortamının oluşmasına ihtiyaç var” sözlerini kullandı.


15:25 | İnce’den Rize’de ‘Rabia’ işaretli gönderme

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Rize’de düzenlediği mitingde, ‘Rabia’ işaretine gönderme yaparak, “Böyle değil endüstri 4.0 bu. Bunu kaçırırsan 250 yıl kaybedersin” diye konuştu.

BBC Türkçe’nin haberine göre İnce, “24 Haziran’dan sonra meydanlarda kavga eden bir cumhurbaşkanı değil, kuantum diyen bir cumhurbaşkanı, uzay madenciliği diyen bir cumhurbaşkanı, endüstri 4.0 diyen bir cumhurbaşkanı olacağım. Böyle değil. Bu endüstri 4.0… Bunu kaçırırsan 250 yıl kaybedersin” dedi.


14:00 | Bilgen: İktidar da muhalefet de görecek, sonuç herkes için şaşırtıcı olacak

HDP, milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair bildirgesini 14 Mayıs Pazartesi günü kamuoyu ile paylaşacak.

Konuya ilişkin açıklama yapan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, 22 Mayıs günü de aday tanıtımının yapılacağını duyurdu.

HDP karşıtı dışlayıcı tutuma da değinen Bilgen, “Biz halka inanıyoruz. HDP’yi parlamento dışına itmeye çalışan gereken yaklaşımlara cevabın sandıkta verileceğine inanıyoruz. Medya ambargosuna, kriminalize etmeye devam etseler de halk nezdinde bunun gereken cevabı alacağını biliyoruz” şeklinde konuştu.

2’nci turun belirleyeninin HDP seçmeni olacağını vurgulayan Bilgen, yok sayılmadan tutuklamalara dek seçmenlerinin politik iradesini bu seçimde ortaya koyacağını belirterek, şöyle devam etti:

“Bugüne kadar o iradeyi tanımayanlar da sandıkta nasıl bir sürprizle karşılaşacaklarını görecekler. Biz sadece iktidarın değil diğer muhalefet partilerinin de nasıl bir sonuçla karşılaşacağını göreceğiz. Herkes için şaşırtıcı olacak. Seçimlerle ilgili asıl altı çizilmesi gereken nokta seçimin siyasal karar alma süreçlerinin olağan değişim aracı olmasıdır.”


12:34 | Erdoğan: Hak ve özgürlükler bizle geldi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Gençlik Kolları Kongresi’nin düzenlendiği Ankara Spor Salonu önünde yaptığı konuşmada “Biz eserlerimizle konuşuyoruz. Hak ve özgürlükler bizle geldi” dedi.

“Biz kardeşi kardeşle barıştırdık. Birileri ülkemizde bölücülük yaptı. Bunlar bir de parti kurarak tehditlerle maalesef benim Kürt kardeşlerimi sömürdüler” diyen Erdoğan, daha sonra kongrede bir konuşma gerçekleştirdi.

Erdoğan, buradaki konuşmasında ise CHP’yi hedef aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP pisliktir, CHP çöplüktür, CHP hava kirliliğidir, CHP susuzluktur… İstanbul’a geldiğimde su yoktu. 184 km’den su getirdik. Bizden sonra İstanbul’un su problemi olmadı” dedi.


12:03 | “İlk tur bıçak sırtı, seçimin 2. tura kalma ihtimali güçlü”

AKP’ye yakınlığıyla bilinen MAK Danışmanlık, yaptıkları ölçümlere göre cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. tura kalması ihtimalinin güçlü olduğunu söyledi. Araştırma şirketine göre birinci turda HDP’nin oy performansı belirleyici olacak.


11:45 | İnce: Akşener beni yardımcısı yaparsa ikinci turda onu desteklerim

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura İYİ Parti’nin adayı Meral Akşener’in kalması durumunda “Beni yardımcısı yaparsa desteklerim” dedi.


11:05 | “CHP’den teklif gelirse değerlendiririz” diyen Alper Taş: HDP de barajı aşmalı

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, CHP’den kendilerine henüz resmi bir teklif gelmediğini belirterek, “Gelirse ÖDP ve HAZİRAN olarak değerlendiririz” dedi.

Taş ayrıca, HDP’nin barajı geçmesinin önemine de vurgu yaptı.


10:35 | Gümrük kapılarında oy verme işlemi 7 Haziran’da başlayacak

Gümrük kapılarındaki oy verme işlemine ilişkin ayrıntılar, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Gümrük kapılarında oy verme işlemi, 7 Haziran Perşembe günü saat 08.00’de başlayacak.

Oy verme işlemi 24 Haziran Pazar günü saat 17.00’ye kadar devam edecek.

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamaya kalması durumunda ise gümrük kapılarında oy verme işlemi 30 Haziran Cumartesi günü saat 08.00’de başlayacak ve 8 Temmuz Pazar günü saat 17.00’ye kadar sürecek.

Gümrük kapılarında sadece Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı seçmenler oy kullanabilecek.


10:00 | Seçmen bilgilerini güncellemek için yarın son gün

24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için askıya çıkan seçmen listeleri, yarın askıdan inecek.

Seçmen kütüğünde kaydı bulunmayanların yarın saat 17.00’ye kadar kayıt olması veya bilgilerini güncellemek için yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında temsilciliklere müracaat etmesi gerekiyor.

Seçmenler, yarın saat 17.00’ye kadar listeleri muhtarlıklar, YSK’nin internet sitesi ve YSK’nin mobil uygulamasıyla kontrol edebilecek.


09:30 | Demirtaş: Erdoğan onurlu bir geri çekilmenin altyapısını hazırlıyor

HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Millet ‘tamam’ derse çekiliriz” sözlerini değerlendirdi.

Demirtaş, “İlk defa bu seçimlerde gerçekten yenilebileceğini görüyor ve onurlu bir geri çekilmenin sosyo-psikolojik altyapısını hazırlıyor” dedi.

Demirtaş’a göre “AKP çöküyor ve dağılıyor. Yerine neyi getireceğimizin seçimine doğru gidiyoruz.”