Ana SayfaGüncelYSK Başkanı açıkladı: Taşınacak sandıklardaki seçmen sayısı 144 bin

YSK Başkanı açıkladı: Taşınacak sandıklardaki seçmen sayısı 144 bin

HABER MERKEZİ – YSK Başkanı Sadi Güven, 24 Haziran’da taşınmasına karar verilen sandıklardaki seçmen sayısının 144 bin olduğunu açıkladı. Güven, karara gerekçe olarak ‘güvenliği’ gösterdi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Kürt nüfusunun ve HDP seçmeninin yoğun olduğu bazı illerdeki sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararını kabul etmesinin ardından YSK Başkanı Sadi Güven açıklamalarda bulundu.

AA’nın haberine göre Güven, taşınmasına karar verilen sandıklardaki seçmen sayısının 144 bin olduğunu açıkladı.

Kararın ‘güvenlik’ gerekçesiyle alındığını söyleyen Güven, “Sandıkların taşınma talebi ilk kez gelmiyor, taşıma da ilk kez olmuyor. Güvenlik önemli ama hür iradeyle sandığa gidilmesi de çok önemli” ifadelerini kullandı.

HDP’den ‘mühürsüz oy’ uyarısı

Karar öncesi YSK Başkanı Sadi Güven ile görüşen HDP Milletvekili Mithat Sancar, taşınması karar verilen sandıkların 1 Kasım seçimlerinde dahi taşınmadığını söylemişti.

19 ilde geçerli olacağı belirtilen karara ilişkin olarak ise “Yeni bir mühürsüz oy vakasıyla karşı karşıya kalma ihtimalimiz yüksektir” uyarısında bulunmuştu.

HDP Genel Başkanı Sezai Temelli de CHP’nin sandık taşıma kararlarına dayanak olan seçim kanunu değişikliğini Anayasa Mahkemesi’ne taşıdığını hatırlatarak, “YSK, Anayasa Mahkemesi’nin vereceği kararı beklemeliydi” ifadelerini kullanmıştı.

Anayasa Mahkemesi, iptali istenen başvuruyu 31 Mayıs’ta görüşecek.