Ana SayfaGüncel24 Haziran’a 23 gün kala adaylar ne diyor, neler oluyor?

24 Haziran’a 23 gün kala adaylar ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine 23 gün kaldı. Partilerin Cumhurbaşkanı adayları belirlenirken, milletvekilliği aday listeleri de netleşti. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Seçim öncesi en tartışmalı konulardan bir diğeri ise YSK’nin, çoğu Kürt illeri olmak üzere 19 kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararını kabul etmiş olması… Gün boyunca adayların açıklamalarını, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


19:50 | Buldan: Biz ülkeyi yönetmeye adayız

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, seçim programı kapsamında Ardahan’da gerçekleştirdikleri mitingin ardından Kars’ta düzenlenen mitinge katıldı.

AKP’nin ekonomi politikaları sonucu Kars halkının kendi toprağında üretim yapamaz duruma geldiğini söyleyen Buldan, “Biz ülkeyi yönetmeye adayız” diye konuştu.

Haberin tamamı: Buldan: Biz bu ülkeyi yönetmeye adayız


19:00 | Erdoğan: Neymiş adaymış, serbest bırakılmalıymış, neyi serbest bırakıyorsun?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HDP’nin tutuklu Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş için yapılan ’serbest bırakılsın’ çağrısına “Neymiş adaymış. Neymiş serbest bırakılması gerekiyormuş. Sen ne diyorsun ya?” sözleriyle tepki gösterdi.

Erdoğan ayrıca “hiç kimsenin ne kökeninden ne inancından ne de sosyal statüsünden dolayı itilip kakıldığını söyleyemeyeceğini” savunarak, birçok yerel yönetime atanan kayyumlar için “adeta tarih yazıyorlar” ifadelerini kullandı.


15:31 | Demirtaş’tan ‘WhatsApp mesajı’ niyetine: Bu mesajı en az 100 kişiye gönderin

HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, cezaevinden gönderdiği son mesajında, “Değerli arkadaşım” diye hitap ettiği kesimlerden bazı ricalarda bulundu.

Demirtaş, el yazısı ile kaleme aldığı mesajında, partisi ve kendi şahsı üzerindeki ‘medya ambargosuna’ değinerek, “Her birinizin aktif olarak seçim çalışmalarına katılmanızı rica ediyorum” dedi.


15:30 | İnce: Kürt sorunu çözülmeli, kırmızı çizgiler olmamalı

Financial Times’a konuşan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Türkiye’de Kürt sorununun “kırmızı çizgiler” olmaksızın tartışılması gerektiğini söyledi.


11:37 | Demirtaş’tan LGS mesajı

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, avukatları aracılığıyla Twitter’dan yarın yapılacak olan Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) girecek öğrencilere başarılar diledi.

Demirtaş’ın eğitim vaadinine ilişkin mesajı şöyle:

“Günaydın. Yarın 1 milyona yakın çocuğumuz LGS’ye giriyor. Biri de kızım Delal 🙂 Hepsine başarılar diliyorum. Merkezi yerleştirme sınavlarını kaldırarak, çocuklarımızın istedikleri okulu seçip nitelikli eğitim alabilecekleri bir sistemi kuracağız.”

LGS olarak 2018 yılında ilk kez gerçekleştirilecek olan sınav, 2 Haziran Cumartesi günü saat 10.00’da uygulanacak. Sınav, aynı gün iki bölüm halinde yapılacak. Çoktan seçmeli 90 soru olacak.


10:40 | Van’da HDP’ye yüzde 85 oy çıkan 27 sandık 40 kilometre öteye taşındı

YSK’nin, geçtiğimiz gün 19 kentte kurulacak 144 bin seçmenin oy kullanacağı sandıkların “güvenlik” gerekçesiyle taşınmasına karar vermesi tartışılmaya devam ediyor.

Taşınmasına karar verilen sandıkların bir kısmı da Van’da. Kentte taşınmasına karar verilen 224 sandıktan 27’si ise Türkiye’nin yüz ölçümü ile en büyük ilçesi olan Gürpınar’da bulunuyor.

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Müjdat Can’ın haberine göre Gürpınar’da taşınmasına karar verilen 27 sandıkta 3 bin 562 seçmen oy kullanacak.

Önceki seçimde HDP bu sandıkların 12’sinde yüzde 90, 10 sandıkta yüzde 80, 5 sandıkta ise yüzde 60’ın üzerinde oy almıştı.

Sandıkların mahallelere 40 kilometre uzaklıktaki korucu ve karakollarla sarılı köylere taşındığı belirtiliyor.


10:30 | AKP’li Türkeş: Seçimden sonra ‘Cumhur İttifakı’ sürmez

Yıllarca MHP’de siyaset yapan AKP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş MHP ile yaptıkları ‘Cumhur İttifakı‘nın seçim sonrası sürmeyeceği tahmininde bulundu.

Habertürk’te Kübra Par’ın sorularını yanıtlayan Türkeş’in değerlendirmesi şöyle:

“Seçimden sonra iki parti arasında ittifak sürmeyecek. Sayın Bahçeli bunu meydanlarda söylüyor. Hem cumhurbaşkanına hem de AK Parti’ye oy vermek lazım. Yoksa bu iş amacına ulaşmaz. O zaman da Türkiye bir iki seneye tekrar seçime gider.”


10:25 | YSK başkanı AGİT heyetiyle görüşmeyi ‘gereksiz’ buldu

YSK Başkanı Sadi Güven ve altı üye, seçim güvenliği için Türkiye’de gözlemci olarak bulunan ve sandık taşıma kararına karşı çıkan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) heyetiyle görüşmedi.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre AGİT heyeti, YSK yöneticileriyle görüşmek istedi ancak Güven ve altı üye AGİT heyetiyle görüşmeyi ‘gereksiz’ buldu.

Haberde Güven ve diğer üyelerin görüşmeyi ‘boşa çene çalmak’ olarak değerlendirdiği iddia edildi.

Güven ve diğer üyelerin aksine muhalif dört üye Avrupalı gözlemciler ile görüşürken, dört üyenin YSK aleyhinde konuşmadığı ancak kararın yanlışlığını dile getirdiği öğrenildi.


10:20 | ‘Hayvan Hakları Taahhütnamesi’ni imzalayan iki aday: Demirtaş ve Akşener

İYİ Parti’nin cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener ve HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, ‘Hayvan Hakları Taahhütnamesi’ni şu ana kadar imzalayan iki lider.

Yeşilist’in haberine göre, ‘Hayvan Haklarını Yok Sayan Siyasilere OY YOK’ kampanyası kapsamında hazırlanan taahhütnamede, “Seçildiğim takdirde doğayı ve hayvanların yaşam haklarını koşulsuz koruyacak ulusal ve yerel bazda çalışmalar yapacağıma söz veriyorum” ifadeleri yer alıyor.

Akşener’in ardından taahhütnameyi tutuklu bulunduğu cezaevinde imzalayan Demirtaş’ın, seçim bildirgesinde de “Hayvanlara yönelik işkence, kötü muamele, cinsel saldırı, öldürme gibi suçlarda cezaları caydırıcı olacak şekilde arttıracağız. Hayvanların, ticari amaçlı deneylerde kullanılmasını önleyeceğiz. Hayvanların sirk ve sokak tanıtımı vb. her türlü gösteri amaçlı etkinliklerde kullanılmasına son vereceğiz.” gibi ifadelere yer veriliyor.


09:45 | The Economist: Muhalefet Erdoğan karşısında galibiyet kokusu alıyor

The Economist, 24 Haziran erken seçimlerine dair analizinde muhalefet partilerinin durumunu değerlendirdi, “Türkiye’de muhalefet Erdoğan karşısında galibiyet kokusu alıyor” dedi.


08:45 | “HDP’siz parlamento Erdoğan rejimidir”

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 24 Haziran erken seçimlerine ilişkin değerlendirmesinde, AKP’nin asıl hedefinin partilerini baraj altı bırakmak olduğunu belirtti. Temelli, “HDP’siz parlamento Erdoğan rejimidir” dedi.

Partinin diğer Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise “Şu anda anketlerde bıçak sırtı bir oran var” dedi, HDP ve Demirtaş’ın oy oranlarının baş başa gittiğini söyledi.