Ana SayfaEkonomi“4 bin ton patates Afrin’den”: Türkiye tohumunu yolladığı patatesi mi ‘ithal’ ediyor?

“4 bin ton patates Afrin’den”: Türkiye tohumunu yolladığı patatesi mi ‘ithal’ ediyor?

HABER MERKEZİ – Türkiye 2011 öncesinde Suriye’ye ortalama 250 bin ton patates ihraç ediyordu. Ancak bugün iç savaşın sürdüğü ülkeden patates ithal ettiğini belirtiyor. Türkiye’nin Suriye’de askeri operasyonlar ile girdiği bölgelerden ‘ithal ettiği’ belirtilen patateslerin ise Afrin’den getirildiği iddia ediliyor.

Türkiye, patatesin raflardaki fiyatının 6 lirayı bulmasının ardından, askeri operasyonlar ile girdiği Suriye’de kontrol altında tuttuğu bölgelerden patates getirtmeye başladı.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, söz konusu bölgelerin Bab, Azez, El Rai ve Halep’in bir kasabası olan Ahterin olduğunu açıkladı.

Konuyu Gazete Karınca’ya değerlendiren HDP İstanbul Milletvekili ve ekonomist Erol Katırcıoğlu, yapılan işlemin askeri güce dayanarak yapılması halinde bunun ‘sömürge ilişkisi’ anlamına geleceğini vurgularken, Prof. Fuat Ercan ise Bab ya da diğer yerler ile böylesi bir iş yapmanın Osmanlı dönemindekine benzer ilişki modeli olabileceği yorumunda bulunmuştu.


Patatesler Suriye’de girilen yerlerden getiriliyor: ‘İthalat’ mı, Osmanlı’dan gelme bir model mi?


Cumhuriyet’in haberine göre ise bu türde bir ilişkinin kurulduğu yer Türkiye’nin 18 Mart’ta girdiği Afrin.

Haberde, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ve de tarım işletmelerinin çiftlikleri aracılığıyla ÖSO grupları ve ailelerinin yerleştirildiği Afrin’dekilere patates tohumu verildiği iddia edilirken, 4 bin ton patatesin de buradan getirildiği bildirildi.

Cumhuriyet’in “işin tuhaf tarafı” notunu düşerek dikkat çektiği nokta şöyle:

“Afrin 2018 Mart’ında kontrol altına alınırken, aynı ay içinde Türkiye’de 400 bin ton patatesin depolarda telef olup, çoğu üretici tarafından hayvan yemi olarak kullanılması. Yetişmesi için 3 aylık süreç gerektiren patates tohumlarının Afrin kontrol altına alınır alınmaz ekilmesi gerekiyor. Bu durumda patatesin hasat zamanı gelmeden ithal edilmesi, yeni mahsulün değil de, depolardaki patateslerin ithal edildiği endişelerini beraberinde getirdi.”

Haberde ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Rusya’dan yapılan et ithalatına ilişkin ‘ihtiyaçtan değil siyasi’ sözleri hatırlatılıyor. Fakıbaba, “Ülkeler bazen siyasi olarak birbirleri ile alışveriş yapmak zorunda kalıyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

Fiyatlar düşmedi

Türkiye’nin Suriye’den 4 bin ton patates getirmesine rağmen patatesin raflardaki fiyatı değişmedi.

Patates fiyatlarının düşmesini sağlayacak olan hasat ise önümüzdeki hafta başlayacak.

Fiyatları tam anlamıyla düşürecek asıl hasadın Konya, Afyon, Nevşehir ve Bursa İnegöl’de yapılması bekleniyor.

Geçtiğimiz sene 429 bin ton patates ihraç eden Türkiye, 2013’te ürettiği 3 milyon 948 bin ton patates ile BM Tarım Örgütü (FAO) tarafından dünya genelinde en çok patates üreten 19. ülke seçilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Karıştırıcı makinesine düşen 18 yaşındaki işçi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
CHP'li Eren Erdem tutuklandı