Ana SayfaDünyaABD Senatosu’nun kararının ardından: Pentagon’dan F-35 açıklaması

ABD Senatosu’nun kararının ardından: Pentagon’dan F-35 açıklaması

HABER MERKEZİ – ABD Senatosu’nun Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının satışına şerh koyan kararının ardından Pentagon’dan yapılan açıklamada ilk uçağın teslimi için yarın tören düzenleneceğini açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), iki F-35 savaş uçağının Türkiye’ye resmi olarak teslim edileceğini açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Mike Andrews, “Lockheed Martin, 21 Haziran Perşembe günü Fort Worth’da Türkiye için bir açılış töreni düzenleyecek ve uçaklar ilk aşamada Arizona’daki Luke Hava Kuvvetleri Üssü’ne geçecek. Türk F-35 pilotları ve bakım görevlileri, Luke Hava Kuvvetleri Üssü’ne ulaştı ve yakında uçuş eğitimlerine başlayacaklar” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı’nın, Senato’nun aldığı karar hakkında yorum yapmayacağını da belirten Andrews, “Türkiye, NATO’nun en önemli müttefiklerinden ve 2002’den bu yana F-35 programının uluslararası katılımcılarından biridir” diye konuştu.

Türkiye ile ABD arasında önceden yapılmış protokol, ilk iki F-35’in 21 Haziran’da törenle imzalanacak tutanakla kağıt üzerinde Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesini öngörüyor. Plana göre uçakları teslim alacak pilotların eğitiminin tamamlanmasından sonra uçaklar sonbaharda Türkiye’ye gelecek.

Senato onay vermemişti

ABD Senatosu F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışını engelleyebilecek bir kanun tasarısını önceki gün 10’a karşı 85 oyla onaylamıştı. Senato’dan geçen kanunun Temsilciler Meclisi’nde de onaylanması halinde 100 adet F-35’in Türkiye’ye satışına ilişkin anlaşma askıya alınabilir.

ABD Senatosu’nun aldığı karara ilişkin açıklama yapan Başbakan Yıldırım, kararın stratejik ortaklık ruhuna aykırı olduğunu söylemişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Bu çok kapsamlı, taraflı bir proje. Öyle ‘Ben istedim iptal ettim’ veya ‘Türkiye’yi çıkarmak istiyorum’ olmaz” demişti.

Previous post
'Amaç gazetecilere gözdağı': Sedat Sur'a Suruç paylaşımlarından soruşturma
Next post
City Plaza: Avrupa’nın en iyi oteli ya da herkes için yaşam – Berfin Azdal