Ana SayfaDünyaABD’den Minbiç açıklamaları

ABD’den Minbiç açıklamaları

HABER MERKEZİ – Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesi sonrası Minbiç konusuna ilişkin ABD’den de açıklamalar geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert, atılacak adımlara değinerek, “Şartların sağlanması durumunda bir sonraki adıma geçilecek” diye konuştu. IŞİD karşıtı koalisyon sözcüsü Veale ise henüz herhangi bir ‘operasyonel değişiklik’ olmadığını belirterek, “Sahadaki koşullar sahadaki durumu belirleyecektir” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşmesi sonrası Minbiç konusunda ‘anlaşmaya vardıklarını’ belirterek, üç aşamalı bir ‘yol haritası’ izleneceğini duyurmuştu.

Çavuşoğlu aynı açıklamasında “YPG bölgeden çekilirken elindeki silahlar da alınacak” demişti.

YPG de Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun sözlerine yanıt niteliği de taşıyan açıklamasında, askeri güçlerinin 16 Kasım 2016’da Minbiç’den çekildiğini hatırlatarak, Minbiç Askeri Meclisi’ne askeri eğitim konusunda yardımcı olmak için kentte kalan son danışma gruplarının da görevlerini tamamlayarak kentten çekildiğini duyurmuştu.

Bu gelişmelerin ardından ABD’den de konuya ilişkin açıklamalar geldi.

ABD Dışişleri Sözcüsü: Şartlar sağlanırsa bir sonraki adıma geçilecek

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, düzenlediği basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Washington’da gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin soruları yanıtladı.

Nauert, “ABD ve Türkiye bu toplantılar sonucunda Minbiç’te istikrarın sağlanması ve (Minbiçlilerin) kendilerini yönetebilmeleri adına bir düzenlemeye vardı” dedi.

Sözcü ayrıca, Minbiç konusunda atılacak adımlara değinerek, “Şartların sağlanması durumunda bir sonraki adıma geçilecek” diye konuştu.

Nauert, Türkiye ve ABD arasında konuya ilişkin görüşmelerin devam edeceğini de kaydetti.

Koalisyon sözcüsü: Sahadaki koşullar durumu belirleyecek

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon sözcüsü Albay Thomas Veale ise, Türkiye ile ABD arasındaki anlaşma sonrasına Minbiç’teki Amerikan askerlerinin akıbetinin siyasi görüşmelere bağlı olduğunu söyledi.

Veale, yaptığı açıklamada “Onlar ileri kuvvet olarak orada değiller, bu Kore’deki silahsızlandırılmış bölge gibi değil. Onlar orada güvenlik operasyonları yapıyorlar. Bu görevin geleceği ise siyasi görüşmelere ve belirlenecek politikaya bağlıdır” ifadesini kullandı.

Minbiç’te henüz herhangi bir ‘operasyonel değişiklik’ olmadığını kaydeden Veale, “Sahadaki koşullar sahadaki durumu belirleyecektir” şeklinde konuştu.

Previous post
SONAR anketi: HDP baraj sınırında, İnce oy oranını 10 puan artırdı
Next post
HDP’nin inşaat işçisi adayı: Müslüm Çağan