Ana SayfaEkonomiBakan Zeybekci’den patates-soğan açıklaması: Aşırı oynaklık görüyoruz

Bakan Zeybekci’den patates-soğan açıklaması: Aşırı oynaklık görüyoruz

HABER MERKEZİ – Ekonomi Bakanı Zeybekci, soğan-patates fiyatlarındaki aşırı artışla ilgili açıklamasında, “Fiyatlarda aşırı oynaklık görüyoruz. Bu ürünlerin ithalatına müsaade edeceğiz” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci patatesin raflardaki fiyatının 6, soğanın ise 6.5 lirayı bulmasının ardından açıklamalarda bulundu.

NTV’ye konuşan Zeybekci, “Bu ürünlerin ithalatına müsaade edeceğiz” dedi. Zeybekci’nin açıklaması şöyle:

“Soğan-patates fiyatlarıyla ilgili aşırı oynaklık görüyoruz. Konuyla ilgili müdahalemiz başladı. Tarım Bakanlığı olarak bakıyoruz. Bu ürünlerin ithalatına müsaade edeceğiz. Soğan ve patatesin Türkiye’ye gireceği miktar ve ülke belli. Soğan, patates fiyatında spekülasyona izin vermeyiz.”

Ne oluyor?

2018 Haziran ayı itibarıyla tarımsal ürünlerdeki fiyat artışı sürerken, en belirgin fiyat değişimi patates ve soğan ikilisinde yaşanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğü’nün açıkladığı rakamlara göre patatesin kilogram fiyatı 19 Haziran itibarıyla 2.5 lira ile 3.5 lira arasında değişirken, Mayıs ayında ise aynı patatesin fiyatı halde 1 lira ile 1.8 lira arasındaydı.

Patatesteki bir yıllık fiyat değişimi yüzde 75’e ulaşırken, bir ay içindeki fiyat değişimi ise yüzde 94’ü bulmuş durumda. Patatesin market raflarındaki fiyatı çeşidine göre kilosu 4.5 liradan 6 TL’ye kadar çıkabiliyor.

Patatesteki tablo, soğanda da benzer durumda. 1 kilogram soğanın market raflarında 6.5 liradan tüketiciyle buluşuyor.

Previous post
Tüketici güven endeksi rakamları açıklandı
Next post
Ferit Şenyaşar serbest bırakıldı