Ana SayfaCezaevleriBir ilk: AGİT heyeti Demirtaş’ı cezaevinde ziyaret etti

Bir ilk: AGİT heyeti Demirtaş’ı cezaevinde ziyaret etti

HABER MERKEZİ – Seçim öncesi ziyaretler kapsamında Türkiye’ye gelen ve bütün cumhurbaşkanı adaylarıyla görüşme yapmayı planlayan AGİT Heyeti, HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ile cezaevinde görüştü. Böylelikle AGİT, Demirtaş ile cezaevinde görüşen ilk yabancı heyet oldu.

Seçim izlemede referans bir örgüt olan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), seçim öncesi ziyaretler kapsamında Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı tutulduğu Edirne Cezaevi’nde ziyaret etti.

Böylece AGİT, Adalet ve Dışişleri bakanlıklarının izniyle Demirtaş ile Edirne Cezaevi’nde görüşen ilk yabancı heyet oldu.

HDP Basın Bürosu tarafından yapılan açıklamada Demirtaş’ın görüşmede hem kendi tutukluluğuna hem de seçim sürecinde partisi HDP ile muhalefetin karşı karşıya olduğu hak ihlallerine dair görüş ve değerlendirmelerini AGİT Heyeti’ne ilettiği bildirildi.

AGİT 24 Haziran seçimlerini izleyecek

AGİT, 24 Haziran’daki cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerini izlemek için Türkiye’ye gözlemci göndereceğini açıklamıştı.

Yapılan açıklamada, uzmanlardan ve 28 kişilik uzun dönemli gözlemciden oluşan ana heyetin yanısıra 350 kişiden oluşan kısa dönemli gözlemci ekibinin seçimlerde görevlendirileceği belirtilmişti.

Türkiye de seçim izlemede referans örgüt olan AGİT’i, 24 Haziran’da yapılacak seçimler için davet etmişti.

Demirtaş seçim kampanyasını cezaevinden sürdürüyor

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana Edirne F Tipi Cezevi’nde tutuklu bulunuyor.

Yüksek Seçim Kurulu, adaylığında hukuki bir sakınca görmeyip adaylığını kabul ederken, Demirtaş, diğer adaylardan farklı olarak tutuklu bulunduğu için meydanlarda yurttaşlara seslenemiyor ve seçim kampanyasını şahsen anlatamıyor.

HDP’nin adayı Demirtaş, sadece avukatları ve partisi aracılığıyla yazılı mesajlarla Cumhurbaşkanı adayı olarak sesini duyurabiliyor.

Previous post
62 ülkeden 420 karikatürist kız çocuklarının zorla evlendirilmesine karşı çizdi
Next post
Gazeteci Selman Keleş hakkında yakalama kararı