Ana SayfaCezaevleriBir yıldır cezaevinde: Zehra Doğan’ın eserleri Almanya’da sergileniyor

Bir yıldır cezaevinde: Zehra Doğan’ın eserleri Almanya’da sergileniyor

HABER MERKEZİ – Son çalışmasında tutuklu HDP Milletvekili adayı Leyla Güven’in cezaevindeki ‘seçim çalışması’na yer veren ressam Zehra Doğan’ın eserleri tutukluluğunun yıldönümünde Almanya’da sergileniyor.


Haber: Dilhan Yılmaz


Tutuklu gazeteci-ressam Zehra Doğan’ın cezaevinin verdiği tüm imkânsızlıklara rağmen sürdürdüğü resim çalışmaları, tutukluğunun birinci yıldönümünde Almanya’da sergileniyor.

Detmold Şehir Kütüphanesi’nde açılan sergi, 22 Haziran’a kadar devam edecek.

Uluslararası Af Örgütü tarafından açılan sergide, Doğan’ın cezaevinde kendi yaptığı boyalarla gazete kâğıtları üzerine resmettiği portreler ve desenler sergileniyor.

Son eseri: Zindanda seçim halleri

Almanya’da eserleri sergilenen Doğan’ın aynı cezaevinde kaldığı HDP’nin tutuklu Hakkari Milletvekili adayı Leyla Güven ile ilgili bir çalışması da paylaşıldı.

Doğan, “Leyla Güven’in zindan seçim çalışmaları” diye adlandırdığı eserine, “Seçim çalışmaları kadınların yoğun katılımı ile devam ediyor. HDP kadın partisidir” notunu düştü.

Leyla Güven ise Doğan’ın çizimini Twitter üzerinden, “Cezaevindeki mitinglerimiz devam ediyor. Son mitingimi tutuklu gazeteci Zehra Doğan resmetti. Fikirler zindana atılamaz” notu ile paylaştı.

Banksy’den Weiwei’ye hak ihlallerini resmeden Doğan’a destek

Gazeteci-ressam Zehra Doğan

Cezaevi, Doğan’ın yaratıcılığını engellemiyor aksine Doğan tüm imkânları kullanıyor.

Kalemsiz, boyasız ve tuvalsiz ressam Doğan, son eserlerini daha çok ilaç reçeteleri ve Özgürlükçü Demokrasi gazetesi sayfalarını kullanarak ortaya çıkardı.

Fırça darbeleri ile hak ihlalleri ve insanlık suçları hakkında farkındalık uyandıran Doğan’ın dünya çapında ses getiren çalışmaları daha önce de Avrupa’nın birçok yerinde sergilendi.

Eserleri Avusturya’nın başkenti Viyana’da sergilenmesinin yanı sıra Fransa’da resimlerini ve metinlerini içeren ve Editions Fage tarafından hazırlanan “Les yeux grands ouverts” (Tamamen açılmış gözler) isimli kitap da sergilerle aynı anda kitapçılarda okuyucularla buluştu.

Öte yandan dünyanın birçok ünlü ressamı da #FreeDoğan kampanyasına katılarak Doğan’a destek açıklamalarında bulunmuştu.

Çinli muhalif sanatçı Ai WeiWei, Doğan’ın serbest bırakılması için bir mektup yazarken, Banksy hapisteki 300 günü için New York’ta 25 metrelik bir duvar resmi yapmıştı.

Ne olmuştu?

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 23 Temmuz 2016 tarihinde gözaltına alınıp, gizli tanık beyanlarına dayanarak “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla tutuklanan Zehra Doğan, 9 Aralık 2016’da Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.

2 Mart 2017 tarihinde görülen duruşmada Doğan’a, Nusaybin’de çizdiği resimleri sosyal medyada paylaştığı ve 10 yaşındaki Elif Akboğa’nın notlarını haberleştirdiği için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis ceza verilmişti.

Gazeteci Zehra Doğan hakkında verilen ceza Antep İstinaf Mahkemesi’ne götürülmüştü.

Mahkeme ‘verilen cezanın bozulmasına yer olmadığı’ gerekçesiyle hapis cezasını onamıştı.

Doğan, 12 Haziran’da Diyarbakır’dan Mardin’e ailesini görmeye giderken hakkında kesinleşmiş cezası bulunduğu gerekçesiyle tekrar tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti.

Doğan’ın cezaevi yönetiminin engellemesi dolayısıyla 4.5 aydır tutuklu bulunduğu cezaevinde resim çizemediği haberleri basına yansımıştı.

Engellemeler karşısında Doğan’ın arkadaşlarıyla birlikte yemek malzemesi için kullandıkları meyve ve sebzelerin renklerini boyaya çevirerek resim yaptığı öğrenilmişti.

Doğan, bu durumu şöyle anlatmıştı:

“Fırçam olmasa da ellerimi fırça olarak kullanıyorum. Tutsak edilmiş olabilirim ve burada bir fırçam da olmayabilir. Ama ben var oldukça ellerimi fırça gibi kullanmaya ve çizmeye devam edeceğim.”




Önceki Haber
2018 Barış Raporu: Türkiye Afrin’de uluslararası hukuku çiğnedi, Almanya sessiz kaldı
Sonraki Haber
3’üncü Havalimanı’nda çalışan işçiler iş bırakma eylemi yaptı