Ana SayfaDünyaBM’den İran’a Panahi çağrısı: İdam kararını durdurun

BM’den İran’a Panahi çağrısı: İdam kararını durdurun

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler Yargısız İnfaz Özel Raportörü Callamard, Sağlık Hakkı Özel Raportörü Püras ve İşkence Özel Raportörü Melzer İran’da tutuklu bulunan Kürt siyasi aktivist Ramin Panahi ile ilgili idam kararının derhal durdurulması çağrısında bulundu.

İran’da 23 Haziran 2017 tarihinde yaralı olarak yakalanan 24 yaşındaki Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi’nin mahkeme kararı ile idam edilmesine karar verilmiş, tepkiler üzerine idam kararının geçici olarak durdurulduğu açıklanmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız İnfaz Özel Raportörü Agnes Callamard, Sağlık Hakkı Özel Raportörü Dainius Püras ve İşkence Özel Raportörü Nils Melzer, Panahi ile ilgili açıklamada bulundu.

MA’nın haberine göre BM Raportörleri, açıklamada, Panahi ile ilgili idam kararının 3 Mayıs tarihinde uygulanmak istendiğini ama İran Yüksek Mahkemesi’nin bunu ertelediğini hatırlattı.

Cezaevinde işkence

Panahi’nin adil bir biçimde yargılanmadığını, tıbbi bakıma erişiminin engellendiğini ve cezaevinde işkenceye maruz kaldığını belirten raportörler, Panahi hakkında suçlamaların uluslararası standartlara uymadığını söyledi.

Raportörler, davanın ele alınması konusunda da birçok yasal kaygılarının olduğunu belirterek, “İran’ın, ölüm cezasını iptal etme çağrılarını dikkate almayan ve adil yargılamadan Sayın Panahi ile ilgili kararı uygulamak niyetinde olduğu için üzgünüz” dedi.

Ne olmuştu?

24 yaşındaki Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi, İran’da 23 Haziran 2017 tarihinde yaralı olarak yakalanmıştı.

Panahi İran rejimince yakalandığında günlerce işkence gördü, aylar sonra çıkarıldığı mahkemede ise “Allah’a karşı gelmek ve silahlı örgüte üye olmaktan” idam cezasına çarptırıldı.

Sine Cezaevi’nde tutulan Panahi’nin 3 Mayıs’ta idam edileceğinin açıklamasından kısa bir süre sonra yeğeni Niştiman Hossein Panahi kendini asarak yaşamına son verdi.

Birçok sivil toplum örgütü yaptıkları açıklamalarla İran rejim güçlerini bir an önce idamı durdurmaya çağırdı. Özellikle idamdan bir gün önce yapılan kampanyalar neticesinde idam kararı askıya alındı.

Uluslararası Af Örgütü’nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunuculuk Direktörü Philip Luther “Umalım ki geçici bir ceza ertelemeden daha fazlasıdır” dedi.

İran Af Örgütü ise “Kamuoyu baskısı ve savunuculuk gayreti sayesinde Ramin Hossein Panahi artık şimdilik idam riski altında bulunmuyor! Lütfen idam kararının ve hükmünün bozulması için harekete geçmeye ve İranlı otoritelere çağrıda bulunmaya devam edin” açıklamasında bulundu.

Son olarak Sine Cezaevi yöneticileri 19 Mayıs tarihinde Panahi’nin ailesine çocuklarının Ramazan Bayramı’ndan sonra idam edileceğini bildirmişti.

Previous post
BM Komiseri: Türkiye Kürt illerindeki ihlalleri soruşturmuyor
Next post
Munzur Festivali 26-29 Temmuz arası yapılacak