Ana SayfaÖzel‘Bu HDP’liler neye seviniyor?’ – Altan Sancar

‘Bu HDP’liler neye seviniyor?’ – Altan Sancar


Altan Sancar


Seçim sonuçları her zaman olduğu gibi Anadolu Ajansı tarafından hızlıca açıklandı ve birkaç saat içinde de netleştirildi. Sonuçlar YSK’nin partilere gönderdiği veriler ile çelişmese de oldukça önden giden sonuçlar oy sayımına ve tasnifine ilişkin tartışmaları beraberinde getirdi. AA ve YSK’nin aralarında büyük fark olan açılan sandık oranları ile açıkladığı ilk sonuçlar tüm Türkiye’de olduğu gibi HDP Genel Merkezi’nde büyük bir dikkatle izlendi.

HDP’nin barajı aşması bekleniyordu, ancak oranın ne olacağı HDP’liler açısından büyük merak konusuydu. 24 Haziran seçimlerine ilişkin sonuçların netleşmeye başladığı saatlerde ise HDP’nin yoğun kitlesinin olduğu illerde başlayan kutlamalar özellikle sosyal medyada ‘HDP niye seviniyor?’ biçiminde tartışmalara yol açtı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden seçildiğinin kesinleştiği, Cumhur İttifakı’nın meclis çoğunluğunu elde ettiği saatlerde Diyarbakır, Batman, Cizre, Hakkari, Van başta olmak üzere birçok ilde gerçekleşen kutlamalara tepki gösterenlerin sayısı oldukça fazlaydı.

Yine Anadolu Ajansı’nın verilerine göre de HDP’nin barajı aştığının ortaya çıkması ile birlikte HDP Genel Merkezi’nde de çalışanlar, yöneticiler ve partililer birbirlerini tebrik etti, genel merkez binası önünde kısa bir süre halay çekti. Parti yöneticileri kısa sevincin ardından tüm görevlilere ‘Görevleriniz başına geçmelisiniz’ diyerek kutlamalara son verdi.

Tüm bu kutlamalara ve sevinç gösterilerine tepki gösterenlerin bir kısmı ‘Sandıkları terk etmeyin’ gibi oldukça haklı bir çağrı yaparken, büyük bir kesim ise ‘Muhalefet kaybetti, ne kutlaması’ biçiminde tepkilerini dile getiriyordu.

Muhalefetin hem meclisi hem de cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmesine rağmen, HDP’liler neyi kutladı? Cevap oldukça basit: HDP’liler politik bir mesaj verdi.

HDP seçmeni, sokaklara resmi seçim sonuçları ile barajı aştıkları için çıkmadılar. Tüm baskılara rağmen ortaya çıkan iradenin verdiği ‘Biz ayaktayız’ mesajını haykırmak için sokaklara çıktılar.

4 Kasım 2016 tarihinde eş genel başkanları dahil birçok vekili gözaltına alınan, tutuklanan HDP’ye yönelik baskılar milletvekilliklerin düşürülmesi ile devam etti. 1 Kasım 2015 seçimleri sonucunda meclise 59 vekil ile giren HDP, yasama dönemi baskın seçim kararı ile sona erdiğinde 48 vekile sahipti.

Dokunulmazlıkların kaldırılması ile başlayan yargılamalar sonucu 11 HDP’linin milletvekilliği düşürüldü. Resmi olmayan sonuçlara göre 48 vekil ile dönemi tamamlayan HDP, 67 vekil ile meclise geri dönmüştü. HDP’liler, tüm bu baskılara boyun eğilmediği için sokaklardaydı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışan adaylardan Selahattin Demirtaş dışında kalan tüm adaylar şehir şehir miting yaparken, Demirtaş avukatları aracılığı ile yalnızca Twitter üzerinden miting yapmıştı. Tüm bunlara rağmen aldığı oy ile verilen mesaja sahip çıkmak için sokaklara çıktı HDP’liler.

HDP’nin seçmenleri açısından bilinmesi gereken en büyük gerçek, baştan aşağı politize olmuş bir kitleden oluştuğudur. Politik olarak geçmişten bugüne direngen bir kültür ile gelen HDP seçmeni, gelenekleri süresince görmedikleri büyük bir baskı ile yaşadı 3 yıl boyunca. Tüm bu baskılar altında gidilen seçimlerde elde edilen sonuç kendileri açısından direngen ruhlarının korunduğunu ortaya koymuştu. HDP seçmeni, ayakta durduğunu gördüğü direngen ruhlarının varlığını tekrar hissettikleri için sokaktaydı.

OHAL’in en ağır biçimde hissedildiği Kürt illerinde uzun yıllardır büyük acılar yaşayan bir kitlenin ‘Hala ayaktayız’ demek için sokakta olması, muhalefetin seçimlerde aldığı yenilgiyi görmedikleri anlamına gelmez.

Kaldı ki küçücük bir nefes almak için sokaklarda kutlama yapılmasını da baskılarla yaşayan HDP’li seçmene çok görmek de kimseciklere yakışmaz.


Meclis’e 67 vekil gönderen HDP’de kimler seçildi?

Previous post
İran’da Meclis önünde protesto: 'Düşmanımız tam burada'
Next post
Seçimlerin ardından: CHP'de parti yönetimine istifa çağrısı ve tepki