Ana SayfaGüncelCelalettin Can: Demokrasiyi savunmak suç değildir

Celalettin Can: Demokrasiyi savunmak suç değildir

HABER MERKEZİ – HDP Parti Meclisi üyesi ve 78’liler Girişimi sözcüsü Celalettin Can’ın yargılandığı davanın ilk duruşması bugün başladı. Can savunmasında, “Demokrasiyi savunmak suç değildir” dedi.

Aralarında 78’liler Girişimi Sözcüsü ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) üyesi Celalettin Can ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyelerinin de bulunduğu 16’sı tutuklu 29 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması Silivri Cezaevi Kampüsü karşısında bulunan İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

İddia makamının kendisinin HDK’li olduğunu iddia ederek KCK/PKK ilişkisi kurmaya çalıştığını ifade eden Can, “Kayıtların bütününde ve dosya içeriğinde benim HDK’li olduğuma dair bırakalım bir cümleyi, bir kelime dahi yoktur” dedi ve ekledi: “HDP’de 2014 yılından itibaren parti meclis üyesiyim. O halde HDK davasına neden dahil edildim ve neden HDK üyesi yapıldım?”

İddianamede 78’liler Girişimi’nin 12 Eylül darbecilerinin yargılanması önündeki engeli kaldırmak için yürüttüğü mücadeleyi de “örgüt üyeliği” sayan savcıyı eleştiren Can, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu ülkede demokrasiyi savunmak suç değildir darbecileri savunmak suçtur. Savcının mantığına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu suçlama ile yargılanmalıdır. Çünkü darbecilerin yargılanması önündeki engelin kalkması için ortak çalışma yaptık. Darbecileri suçluyoruz diye devleti karalamakla suçlanıyoruz. Dünya bize güler. Darbecileri yargılamadığınız, darbelerle yüzleşmediğiniz için darbe üstüne darbe oluyor. 15 Temmuz bundan bağımsız değil.”

“Tutukluluğum neden sürüyor?”

Can, iddianamede 39 telefon görüşmesinin yer aldığını hatırlatarak, son olarak şunları söyledi:

“Hiçbirinde şiddet yok. Yasa dışı örgüt yok. Gizli eylem yok. Hepsi yasal ve meşru. Her şey gün ışığında yapılmış, gizlisi saklısı yok. Düşünceler iddianame makamına göre suç sayılıyor. KCK/PKK iddiasında bulunmasının ölçüsü ne? Bu ölçülerin hangisine uyuyorum? Yok. Sadece savcı iddia etmiş. Tüm suçlamaları alt alta sıraladığımızda temelsiz olduğu görülüyor. O halde neden sanık yapıldım?  Neden tutukluluk halim hala sürüyor? Çok açık ve net siyaset yaptım. Düşündüm, düşündüklerimi söyledim. İnsanım diyen herkesin yapması gerektiğine inandığım bir mücadele içinde oldum. Sayın Heyet üyeleri sonuçta bir karar vereceksiniz. İsterim ki adalet ve hukuk duygusu galebe çalsın, vicdan kazansın.”

Duruşma sonrası açıklama

Yarın devam edecek duruşmanın ardından 78’liler Girişimi adına Celalettin Can’ın eşi Nimet Tanrıkulu cezaevi kampüsü dışında açıklama yaptı.

Yargılamayı ‘hukuk garabeti’ sözleriyle yorumlayan Tanrıkulu, “İçi boş, asılsız, mesnetsiz bir yargılamayla karşı karşıyayız. Bu ülkede darbe ve darbe hukukuna karşı kişiler yargılanıyor aslında” dedi.

Celalettin Can hakkında

78’liler Girişimi sözcüsü, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi üyesi, 2013’te Barış için müzakere sürecinde İç Anadolu Akil İnsanlar grubu üyesiydi.

Şişli Siyasal öğrencisiyken 12 Eylül’den bir süre önce, 1979’da tutuklandı. 19 yıl 9 ay cezaevinde kaldı.

“Merhaba Başkaldırı” ve “78’ler Sorguluyor” isimli kitapları yazdı.

7 Şubat 2018’de gözaltına alınan Can, 15. gün “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklandı, halen Silivri Cezaevinde.


Celalettin Can’dan mektup: Aydınlık sabahlara uyanacağız



Bu haber, Bianet ve Mezopotamya Haber Ajansı’ndan derlenmiştir.
Previous post
Vicdani retçi Sergen Sucu serbest bırakıldı
Next post
Sanatçı Hozan Cane tutuklandı