Ana SayfaGüncelErken seçimlere 21 gün kala adaylar ne diyor, neler oluyor?

Erken seçimlere 21 gün kala adaylar ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine 21 gün kaldı. Partilerin Cumhurbaşkanı adayları belirlenirken, milletvekilliği aday listeleri de netleşti. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Seçim öncesi en tartışmalı konulardan bir diğeri ise YSK’nin, çoğu Kürt illeri olmak üzere 19 kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararını kabul etmiş olması… Gün boyunca adayların açıklamalarını, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.


18:35 | Erdoğan HDP’yi, Demirtaş’ı ve onu ziyarete giden İnce’yi hedef aldı

Diyarbakır’da düzenlediği mitingde konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı ve HDP’yi hedef aldı.

Hitap ettiği kitleye stat sözü veren Erdoğan, “Eski stadı da inşallah Millet Bahçesi’ne çevireceğiz” dedi ve devamla HDP’ye yüklendi: “Biz yaparız bu HDP yıkar. Onlar bu ülkede yıkmak için var. Camilerimizi yaktılar yıktılar, bombaladılar. Saat kulesini yaktılar yıktılar.”

Yasak ve operasyonlar sırasında ve sonrasın yerle bir  edilen Sur’u ‘inşa ve ihya ettiklerini’ de söyleyen Erdoğan, “Diyarbakır demek taş ev demek. 350 tane taş evin inşasına başladık. Bu sayıyı bin 500’e çıkaracağız” diye konuştu.

Konuşmasının devamında 6-8 Ekim Kobani protestolarından ve o sırada yaşanan ölümlerden Demirtaş’ı sorumlu tutan Erdoğan, Demirtaş’ı ziyaret eden CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’yi de hedef aldı:

“Şimdi Cumhurbaşkanı adayı olmuş. Bakıyorum hepsi türbe ziyaret eder gibi Edirne’ye beyefendiyi ziyarete gidiyorlar. Bay Muharrem bununla övünüyor, ‘Gideceğim ziyaret edeceğim’ diyor. Oradan sana ne gelecek. 53 Kürt kardeşimin kanı, bu Demirtaş’ın eline bulanmıştır. Bunun bedelini er veya geç ödeyecektir.”


18:30 | Karamollaoğlu: AK Partililer beton ve asfaltın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacaklar

Saadet Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı ve genel başkanı Temel Karamollaoğlu, Isparta’da düzenlediği mitingde konuştu.

Türkiye’deki kamplaşma ve kutuplaşmanın kendilerini endişelendirdiğini belirten Karamollaoğlu, “Meseleleri farklı açıdan değerlendirenler hain ilan ediliyor. Biz buna razı değiliz. Hürriyet ve adalet, hava ve su kadar önemlidir. AK Partililer bir gün beton ve asfaltın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacaklar. Meclis’te temsil edildiğimizde muhakkak bu düzeni değiştireceğiz. Siz bir insana suçsuz olduğunu ispat et derseniz bu zulümdür. İşte bu yüzden hükümetin değişmesi gerekir” dedi.

Karamollaoğlu, Meclis’te güçlü bir şekilde temsil edilmeleri durumunda sistemi yeniden değiştirerek, kuvvetler ayrılığını sağlayacaklarını da ekledi.


15:15 | Akşener ile Kılıçdaroğlu yarın görüşecek

Eskişehir’de gerçekleştirdiği mitingde konuşan İYİ Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, yarın saat 11.30’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla görüşeceğini açıkladı.

Konuşmasında Türkiye’de en büyük üç sorunun demokrasi, hukuk ve adalet olduğunu söyleyen Akşener, “Bu üç sorunu çözmediğiniz takdirde, Türkiye’nin geleceği yoktur. Türkiye, Güney Amerika’daki ya da Afrika’daki diktatörlüklerin benzeri gibi yönetilir. Buna dur diyecek olan bizi hepimiziz” diye konuştu.


14:40 | ‘Elimde anketler var’ diyen İnce: Erdoğan’ın uykularını kaçırır

İstanbul Kağıthane’de miting düzenleyen CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, elinde anketler olduğunu belirterek, “Şu kadarını söyleyeyim. Erdoğan’ın uykularını kaçırır” diye konuştu.

İnce, Erdoğan’ın kendisini eleştirdiği konuşmayı alkışlayan 2. Ordu Komutanı İsmail Metin Temel’in disiplin kanununa göre görevden alınması gerektiğini yineleyerek devamla şu sözleri kaydetti:

“Çanakkale’de Engin Alan ayağa kalkmadı diye Engin Alan’ı hapse attırdı. Benim hapse attırmak gibi bir niyetim yok. Ama o generalin apoletlerini sökeceğim. Sen milletin generalisin, Erdoğan’ın generali değilsin. Eğer Erdoğan’ı çok seviyorsan, Erdoğan 24 Haziran’da emekli olacak. Ben de apoletlerini sökeceğim için yanına gidersin, onun emir eri olursun.” 

İnce, 2. Ordu Komutanı İsmail Metin Temel’in disiplin kanununa göre görevden alınması gerektiğini söylemiş ve “Sayın Erdoğan o generali ihraç edecek misin?” diye sormuştu. Erdoğan ise “Millet sana onun apoletlerini sökecek fırsatı vermez” sözleriyle yanıt vermişti.


13:10 | Demirtaş: HDP barajı aşarsa Türkiye nefes alır

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, avukatları aracılığıyla Twitter üzerinden 24 Haziran erken seçimlerine yönelik açıklamalarda bulundu.

“HDP barajı aşarsa Türkiye nefes alır” diyen Demirtaş, “AKP’nin seçimi kaybedeceği netleşti. Giderek daha saldırgan bir üslupla beni hedefe koymalarının nedeni de budur. Yandaş anket şirketleri bile durumu kurtaramıyor artık” ifadelerini kullandı.

Demirtaş’ın açıklamaları şöyle:

“16 Nisan referandumunu, bizi içeri atarak komployla ve hileyle kazandılar. Şimdi, 24 Haziran’da da kazanabilmek amacıyla beni içeride tutuyorlar. Bunun için Anayasa Mahkemesi dahil bütün mahkemelere baskı uyguluyorlar.

Dosyalarıma bakan bazı hakimler, gördükleri baskılar nedeniyle istifa, hatta intihar noktasına geldiler. Her şeye rağmen bir çok onurlu ve cesur hakimin olduğunu da biliyorum.

Bu zulüm düzeni 24 Haziran’da artık sona erecek. Hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığı sağlanacak, yargıçlar da yargılananlar da adil yargının güvencesinde olacak. Yeter ki, 1 oy HDP’ye 1 oy Demirtaş’a verin.

AKP’nin seçimi kaybedeceği netleşti. Giderek daha saldırgan bir üslupla beni hedefe koymalarının nedeni de budur. Yandaş anket şirketleri bile durumu kurtaramıyor artık.

Herkes yeni bir yönetime, demokratik bir geleceğe hazır olsun. Bu arada, kimse bu saatten sonra AKP uğruna suça ve günaha bulaşmaya da kalkmasın, sadece kendi başını yakmış olur.

HDP barajı aşarsa Türkiye nefes alır. CB seçiminde 2. tura kalacağıma inanıyorum. 2. turda en geniş demokrasi ittifakını sağlayacağız ve halkımızın önüne güçlü bir alternatifle çıkacağız. Bu ittifak, Millet İttifakı’nı aşan bir genişlikte olacaktır. Bunu mutlaka başaracağız.”


08:00 | Erdoğan’dan İnce’ye: Bu çapsızlarla yarışmıyoruz

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Aksaray’da katıldığı bir iftar programında konuştu.

Hedefine, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’yi koyan Erdoğan, şunları söyledi:

“Allah aşkına bu ülkeye cumhurbaşkanı olanın bir tecrübesi, bir deneyimi gerekmez mi? Bu (Muharrem İnce) çırak bile değil. Çırağa dükkan teslim edilir mi? Kendi partisinde dahi başarı sağlayamayan birinin ülke yönetimine talip olması komiktir, hatta trajikomiktir. Biz elbette karşımızdaki bu çapsızlarla yarışmıyoruz, AK Parti olarak kendi kendimizle, kendi projelerimizle yarışıyoruz.”