Ana SayfaPolitikaErken seçimlere 22 gün kala adaylar ne diyor, neler oluyor?

Erken seçimlere 22 gün kala adaylar ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine 22 gün kaldı. Partilerin Cumhurbaşkanı adayları belirlenirken, milletvekilliği aday listeleri de netleşti. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Seçim öncesi en tartışmalı konulardan bir diğeri ise YSK’nin, çoğu Kürt illeri olmak üzere 19 kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararını kabul etmiş olması… Gün boyunca adayların açıklamalarını, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


21:38 | Erdoğan’dan İnce’ye: Bu çapsızlarla yarışmıyoruz

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Aksaray’da katıldığı bir iftar programında konuştu.

Hedefine, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’yi koyan Erdoğan, şunları söyledi:

“Allah aşkına bu ülkeye cumhurbaşkanı olanın bir tecrübesi, bir deneyimi gerekmez mi? Bu (Muharrem İnce) çırak bile değil. Çırağa dükkan teslim edilir mi? Kendi partisinde dahi başarı sağlayamayan birinin ülke yönetimine talip olması komiktir, hatta trajikomiktir. Biz elbette karşımızdaki bu çapsızlarla yarışmıyoruz, AK Parti olarak kendi kendimizle, kendi projelerimizle yarışıyoruz.”


16:15 | Erdoğan’dan İnce’ye ‘general’ yanıtı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konya mitinginde CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin “O generali ihraç edecek misin” sorusuna tepki gösterdi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

“Malatya’ya gittiğimde esnaf odası bir iftar yaptı. Şahsımın bulunduğu iftar sofrasına 2. Ordu Komutanımızın katılmasından rahatsız olmuş. Haddini öyle aşıyor ki Metin Temel paşamızın apoletlerini sökeceğini söylüyor. Malatya’daki iftar parti iftarı değil. Metin Temel paşamızla çok yakın bir hukukumuz var. Muharrem İnce millet sana onun apoletlerini sökecek fırsatı vermez.”

İnce, bugün yaptığı konuşmada Erdoğan’ın kendisini eleştirdiği konuşmayı alkışlayan 2. Ordu Komutanı İsmail Metin Temel’in disiplin kanununa göre görevden alınması gerektiğini söylemiş ve “Sayın Erdoğan o generali ihraç edecek misin?” diye sormuştu.


16:00 | Ankara ve İstanbul’da HDP’lilere saldırı

Ankara ve İstanbul’da seçim çalışması yürüten HDP’lilere yönelik saldırılarda bulunuldu.

Ankara’da HDP Keçiören İlçe Örgütü yöneticileri ve üyeleri Esertepe Mahallesi’nde çalışma yürüttükleri sırada ırkçı bir saldırıya maruz kaldı.

Yaşananları MA’ya anlatan HDP İlçe Örgütü Eş Başkanı Türkan Konukçu, “Irkçı bir grup bize hakaretlerde bulundu. Bunun üzerine olay yerine polisleri çağırdık. Polisler geldi, fakat grup bozkurt işareti yapıp, hakaret etmeye devam etti. Polis onlardan iki kişiyi gözaltına aldı” dedi.

Bunun üzerine başka bir sokakta seçim aracıyla çalışmalarına devam etmeye sürdürdüklerini anlatan Konukçu, bu kez 10 -15 kişilik bir grubun toplanarak, içerisinde bulundukları seçim arabasını taşlayıp, camlarını kırdığını aktardı.

Organize bir saldırıya maruz kaldıklarını söyleyen Konukçu, saldırganlara herhangi bir müdahalede bulunmayan polislerin olayı görüntüleyen çalışma arkadaşları Oktay İnce’yi gözaltına aldığını paylaştı.

İstanbul’da ise, HDP Ümraniye İlçe Örgütü tarafından Site Mahallesi’nde açılan standa bir grup tarafından saldırıda bulunuldu. Açılan standı yıkmaya çalışan gruba, HDP’lilerin karşılık vermesi üzerine kavga çıktı. Saldırgan grubun olay yerinden uzaklaştığı sırada gruptakiler tarafından atılan taşlarla partiye ait bir aracın da camları kırıldı.


15:20 | “AKP ilk kez Kayseri’de büyük bir sancı ile seçime gidiyor”

24 Haziran erken seçimlerine dair Kayseri’deki izlenimlerini yazan gazeteci Tolga Yılmaz, “AKP ilk kez Kayseri’de büyük bir sancı ile seçime gidiyor” dedi ve yaşanan krizin nedenlerini sıraladı.


14:40 | İnce’den Erdoğan’a: O generali ihraç edecek misin?

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Nevşehir mitinginde yaptığı konuşmada AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini eleştirdiği konuşmayı alkışlayan 2. Ordu Komutanı İsmail Metin Temel’in disiplin kanununa göre görevden alınması gerektiğini söyledi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan beni eleştirirken masada 2. Ordu Komutanı oturuyor. Bir general. Beni eleştiriyor, partililer alkışlıyor, bu general de alkışlıyor. Disiplin kanununun 20. maddesi o generalin o alkışlamayı yapmasını yasaklıyor.”

“Bir subay siyasi faaliyete katılırsa ihraç edilir” diyen İnce, Erdoğan’a seslenerek “O generali ihraç edecek misin? Cumhurbaşkanı olduğumda 30 Ağustos’ta ilk emekliye ayıracağım general o olacak. Sizin huzurunuzda söylüyorum, senin apoletlerini sökmezsem Muharrem İnce değilim.


13:45 | Demirtaş’tan Erdoğan’a yanıt

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın HDP’nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı kastederek, “elinde 53 kişinin kanı var” suçlamasına Demirtaş’tan yanıt geldi.

Demirtaş, avukatları aracılığıyla Twitter’dan Erdoğan’a şöyle seslendi:

“Her gün meydanlarda, televizyonlarda bana iftira atmaya devam ediyorsun. Benim burada elim kolum bağlı. Yine de arkamdan konuşmaya devam ediyorsun. Ama halkın da eli kolu bağlı mı sanıyorsun? Hak ettiğin cevabı sana 24 Haziran’da, sandıkta verecekler.”

Öte yandan Selahattin Demirtaş’ın avukatları, yaptıkları yazılı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın suçlamalarının “Demirtaş’ın Anayasa Mahkemesi’nde görülmek üzere bekleyen bireysel başvurusuna yönelik olarak yargıya mesaj verme amacı taşıdığını” belirtti ve Erdoğan hakkında tazminat davası dahil olmak üzere hukuki işlemlerin başlatılacağını duyurdu.


13:35 | Yıldırım’dan İnce’ye: Seni birisi ‘Amerikalıyım’ diye işletmiş

Başbakan Binali Yıldırım, “Amerikalılar beni aradı, Türkiye Fethullah Gülen’i ABD’den usulüne göre istememiş” diyen CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’ye yanıt verdi.

Yıldırım, “Sayın İnce, seni birisi ‘Amerikalıyım’ diye işletmiş” dedi.


12:10 | Temelli’den HDP seçmenine uyarı: Bıçak sırtındayız, görünmeyen barajlar var

Geçtiğimiz günlerde katıldığı televizyon programında partisinin oy oranını 10.2 olduğunu açıklayan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Bıçak sırtındayız, görünmeyen barajlar var” dedi ve ekledi:

“Çok ciddi baskı altında seçime gidiyoruz. OHAL var, normal koşullar olsa tabii ki HDP’nin baraj sorunu olmaz. Daha önce 7 Haziran’da yüzde 13.2 ile geçtik.”

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Özgür Paksoy’un sorularını yanıtlayan Temelli, seçim barajını geçecek gücü sahip olduklarını belirterek, “Yine de Türkiye halklarını, emekçilerini, kadınları, gençleri bir kez daha dikkatli olmaya çağırıyorum. Sandığa sahip çıkmaya çağırıyorum. Görünmeyen barajlar, HDP’ye karşı oluşturulan duvarları ancak omuz omuza birlikte yıkabiliriz” diye konuştu.

“Gizli barajlar” söylemini açan Temelli, şunları söyledi:

“İnsanların rahatça oy kullanmalarını engelliyorlar. Sandık taşıyorlar, insanların sandıklara gitmesini engelliyorlar. Baraja baraj katıyorlar. Görünmeyen barajlar, insanlar sandığa ulaşmasınlar, oy kullanmasınlar. Bu insanlar kimler, taşınan sandıklara baktığımızda görüyoruz; büyük bir kısmı yüzde 80 oranında HDP’liler.”


11:45 | ‘Demirtaş seçmenlere hapisten seslenecek’

YSK, HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın TRT üzerinden görüntülü ve sesli propaganda yapmasına izin verdi.

Cumhuriyet’in haberine göre, TRT kameraları Demirtaş’ın propagandasının kaydı için Edirne Cezaevi’ne gidecek.


11:05 | “İnce’nin Kürt sorunuyla ilgili açıklamasını önemsiyorum, umarım sözünü tutar”

HDP İstanbul Milletvekili Adayı Ahmet Şık, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin Financial Times’a verdiği mülakatta Kürt sorununa dair açıklamalarını değerlendirdi.

Tele1’de yayınlanan “Türkiye’nin Seçimi” programında Hilmi Hacaloğlu’nun sorularını yanıtlayan Şık, “İnce’nin Kürt sorunuyla ilgili açıklamasını önemsiyorum. Eğer ki seçilirse umarım bu sözünün arkasında durur ve oy aldığı seçmenlerin tamamı bu sözü ona hatırlatır” dedi.

Britanya’da yayımlanan Financial Times gazetesine verdiği mülakatta Kürt sorununa ilişkin açıklamalarda bulunan Muharrem İnce, “Bu meselenin çözülmesi gerek. Bırakın herkes tartışsın. Bırakın kırmızı çizgiler olmasın” demişti.

İnce, mülakatında bu ‘kırmızı çizgilerin’ ne olduğunu ise açmamıştı.


11:00 | Nerede oy kullanacağım?

Yüksek Seçim Kurulu seçmen sorgulama sayfası erişime açıldı.

24 Haziran erken seçimleri için oy kullanacak seçmenler nerede oy kullanacağına bu sayfadan bakabilecek.


09:43 | Mardin’de 143 sandık taşınıyor, 6 bin 706 seçmen etkilenecek

Mardin’de önceki seçimde HDP’nin yüzde 73 oy aldığı 143 sandığın taşınması, 6 bin 706 seçmeni etkileyecek.


09:25 | Demirtaş: AKP kazanırsa Türkiye kaybeder

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden avukatı aracılığıyla Alman Haber Ajansı dpa’nın sorularını yazılı olarak yanıtladı.

Demirtaş, 24 Haziran erken seçimlerinin sonucu ne olursa olsun demokrasi mücadelesine devam edecekleri mesajı vererek “AKP kazanırsa Türkiye kaybeder” dedi.

  • Haberin tamamına BURADAN bakabilirsiniz.

09:05 | Erdoğan: MHP ortak mitinge sıcak bakmıyor

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gece katıldığı televizyon programında ‘Cumhur İttifakı’nda birlikte yer aldıkları MHP’ye ilişkin açıklamalarda bulundu.

“MHP’nin bize, bizim MHP’ye ihtiyacımız var” diyen Erdoğan, MHP’nin ortak mitinge sıcak bakmadığını söyledi:

“Şu anda arkadaşlarımız görüşüyorlar ama MHP ortak mitinge zannediyorum pek sıcak bakmıyor. Eğer sıcak bakarsa memnuniyetle ortak miting yapabiliriz.”


08:46 | Kılıçdaroğlu ile Akşener Pazartesi günü görüşecek

İYİ Parti Genel başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, “Millet İttifakı”nda yer alan partilere parlamenter sisteme geçiş için yol haritası belirlemek üzere bir araya gelme çağrısında bulunmuştu.

Bu kapsamda ilk görüşme İYİ Parti ile CHP arasında gerçekleşecek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Akşener Pazartesi günü saat 11.30’da CHP Genel Merkezi’nde bir araya gelecek.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP'den, Şemdinli'de askerlerden işkence gördükleri belirtilen çobanlara ziyaret
Sonraki Haber
Çok sesli bir yayın, coşkulu bir karmaşa: Komplike Dergi