Ana SayfaEkonomiFinancial Times: Erdoğan’ın hayalleri piyasada ters tepti

Financial Times: Erdoğan’ın hayalleri piyasada ters tepti

HABER MERKEZİ – Financial Times gazetesi, 24 Haziran seçimlerinin ardından TL ve borsadaki değer kaybının sürdüğünü belirterek, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimleri kazanmasının piyasalardaki etkisinin kısa sürdüğü ifade edildi.

Britanya’da yayımlanan Financial Times gazetesi, Türkiye’de 24 Haziran seçimlerinin ardından da Türk Lirası (TL) ve Borsa İstanbul’daki değer kaybının sürdüğünü yazdı.

Gazete, AKP Genel Başakanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimi kazanmasının ardından yaptığı konuşmada “2023 hedeflerimize ulaşacağız” dediğini hatırlattı.

Financial Times’ın Türkiye muhabiri Laura Pitel’ın konuştuğu analistler ise Erdoğan’ın büyük inşaat projelerine ekonomiye zarar vermeden devam edebileceğinden şüpheli.

BBC Türkçe’nin aktardığı haberde, şu ifadeler yer aldı:

“Erdoğan büyük inşaat projelerini inşa ederken devletin tek bir kuruşunun kullanılmadığını, bunların özel sektör eliyle yapıldığını söylüyor. Fakat PriceWaterhouseCoopers’ın Garanti Baknası ile birlikte hazırladığı bir rapora göre 2023’e kadar yapılması öngörülen inşaatların maliyeti 325 milyar dolar olacak.

“Bu projelerin bir çoğu hükümet garantisiyle yapılıyor ve yeterli gelir elde edememeleri durumunda gelirleri devlet tarafından ödeniyor. Bunlar genellikle değer kaybeden lira cinsinden değil, euro ve dolar cinsinden yapılan ödemeler.

“Şimdi esas soru Erdoğan’ın büyüme hedefleri yolunda mı, yoksa kemer sıkma ve reform yolunda mı yürüyeceği. Uyarılara kulak tıkamak piyasalarda, artık Türkiye ekonomisinin kaldıramayacağı türden tepkilere yol açabilir.”

‘Balayı kısa sürdü’

Gazetenin piyasalar ve yatırım ekinde de seçimin ardından piyasalardaki “balayının” yalnızca sabah saatlerinde sürdüğünü, sonrasında TL ve borsanın değer kaybettiği yer aldı.

Adam Samson imzalı analizde, Erdoğan’ın aşırı ısınma belirtileri gösteren ekonomiyi daha fazla istikrarsızlaştıracağına yönelik endişelerin analistleri rahatsız ettiği belirtildi.

Samson, küresel ekonomideki gelişmelerin de Türkiye lehine olmadığını yazdı. Gazeteye konuşan Commerzbank analisti Esther Reichelt de “Türkiye Merkez Bankası, gerektiği takdirde Erdoğan’ın düşük faiz talebine karşı koyma gücü ve isteği olduğunu henüz kanıtlayabilmiş değil” dedi.

Previous post
Sanatçı Hozan Cane tutuklandı
Next post
“Bedellide yaş sınırı 26, ücret 20 bin lira olacak”