Ana SayfaGüncelGelenek 24 Haziran’da da bozulmadı: AA yine Erdoğan’ı yüzde 60’ın üzerinde başlattı

Gelenek 24 Haziran’da da bozulmadı: AA yine Erdoğan’ı yüzde 60’ın üzerinde başlattı

HABER MERKEZİ – AA, Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın aldığı oyları yüzde 62’den başlatarak bir kez daha tartışmalara neden oldu. Kamu yayıncılığı yapmakla mükellef olan ajans, 7 Haziran’da AKP’yi yüzde 62,5 ile başlatmıştı ancak seçim sonucunda hükümet düşmüştü.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) yayın yasağını kaldırmasıyla birlikte 24 Haziran Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına ilişkin ilk veriler Anadolu Ajansı (AA) tarafından paylaşılmaya başlandı.

Ancak AA’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 62 üzerinde, Cumhur İttifakı’nın da yüzde 64 üzerinde oy aldığını açıklayarak yayına başlaması tartışmalara sebep oldu.

Bu sonuçlar seçmenler ve aralarında CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin de bulunduğu siyasetçilerin tepkisine sebep oldu.

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Anadolu Ajansı’nın algı yapmaya çalıştığını belirterek, “AA suçüstü yakalandı, Erdoğan’ın oy oranı hiçbir zaman yüzde 48’in üzerine çıkmadı” dedi.

“Huylu huyundan vazgeçmiyor. Aynı planları, hileleri yapmak üzereler. Mademki Anadolu Ajansı böyle yalanlara başvuruyor, o zaman moral üstünlüğünü vatandaşlarımız sağlayacak. Vatandaşlara şimdi Yüksek Seçim Kurulu ve İl ilçe seçim kurulları önünde nöbet tutmak düşer. AA’nın verileri gerçek veriler değildir. Böyle devam ederse seçim ikinci tura kalacak. Şu andaki tablo açılan sandıklar çerçevesinde seçimin ikinci tura kalma ihtimalini çok net gösteriyor.”

HDP de AA’nın açıkladığı ilk seçim sonuçlarıyla “Televizyonlarda ilan edilen manipülatif Anadolu Ajansı ve TRT sonuçlarına itibar etmeyelim. Sandık başlarını terk etmeyelim, son ana kadar oylarımızı koruyalım” açıklamasını yaptı.

Seçim güvenliği için oluşturulan Adil Seçim Platformu da yayınlanan sonuçların gerçeği yansıtmadığını belirterek, Erdoğan’ın oy oranının yüzde 50’nin altında olduğunu bildirdi.

Son üç seçimdir aynı uygulama

AA’nın tepkilere yol açan bu uygulaması yeni değil. AA, son 3 seçimde de AKP’yi çok yüksek oy oranlarıyla göstererek yayına başlamıştı.

Mezopotamya Haber Ajansı’nın derlemesine göre 16 Nisan Referandumunda AA, “Evet” tercihini yüzde 77,51 ile başlatmış, ancak sonuç yüzde 51 olmuştu.

1 Kasım 2015 tarihinde de AKP oy oranını AA yüzde 72,5 olarak başlatırken, sonuç yüzde 49 olmuştu.

AA, 7 Haziran’da ise AKP’yi yüzde 62,5 olarak göstermiş ve sonuç yüzde 40,9 ile hükümetin düşmesi ile sonuçlanmıştı.