Ana SayfaGüncelHDP ile ittifak kuramayan Kürt partileri tavır değiştirdi: Oylar Demirtaş’a

HDP ile ittifak kuramayan Kürt partileri tavır değiştirdi: Oylar Demirtaş’a

HABER MERKEZİ – HDP ile ittifak kuramayan 5 Kürt partisi, seçime yönelik tavrını değiştirdi. “Kürdistani Seçim İttifakı” adına yapılan ortak yazılı açıklamada Cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaş’ın destekleneceği belirtilirken, diğer adaylara neden oy verilmeyeceği de izah edildi.

“Kürdistani Seçim İttifakı” içinde bulunan ve 24 Haziran seçimleri için HDP ile anlaşmaya varamayan siyasi partiler, geçtiğimiz günlerde yaptıkları açıklamada seçmenlerini serbest bıraktıklarını belirtmişlerdi.

Ancak bu ittifaktan yapılan yeni açıklamada Cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaş’ın destekleneceği duyuruldu.

İttifak açıklamasında HDP ve Demirtaş’a yönelik eleştirel tutum sürdürülürken, buna karşın “Demirtaş’ın mevcut adaylar içinde kendi Kürt kimliğine sahip çıktığı” ve “mağdur durumunda olduğu” vurgulandı:

“Selahattin Demirtaş tutuklu Cumhurbaşkanı adayıdır. Özgür değildir. Hakkında hiçbir mahkûmiyet kararı da yoktur. Selahattin Demirtaş Cumhurbaşkanlığı ‘seçim kampanyasını’ eşitsiz koşullarda ve tutuklu olarak yürütmek zorunda. Demirtaş’ın bu şekilde mağdur edilmesini kabul etmiyor ve bunun hukuk normlarına aykırı olduğunu ifade ediyoruz.”

İttifak tarafından yapılan açıklamada Cumhurbaşkanlığı seçiminde Demirtaş’ın destekleneceği yinelendi.

Söz konusu açıklamada “AK Parti’nin günümüzdeki söylemleri ve açıkladığı seçim beyannamesi, sürdürülen tehlikeli siyasetin devam edeceğini gösteriyor” denilerek de Demirtaş dışındaki adaylara neden oy verilmemesi gerektiği şöyle izah edildi:

“Bu nedenle halkımızı, varlığının inkarı ve asimile edilmesi üzerine inşa edilen resmi politikanın sürdürücüsü haline gelen Erdoğan’a Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy vermemeye çağırıyoruz.

‘Tek devlet, tek millet, tek vatan, tek bayrak’ siyasetini bugün de devam ettiren ve aralarındaki kimi söylem farklılıklarına rağmen, halkımızın ulusal demokratik hak ve özgürlüklerini kabul etmeyen Muharrem İnce,  Temel Karamollaoğlu’na ve özellikle  Meral Akşener ile  Doğu Perinçek’e  birinci turda  oy verilmemelidir. Bu tutumumuz, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, Kürtlerin elini güçlendirecek, Kürtlerin kilit rolü oynamalarını sağlayacak bir misyona da zemin hazırlayacaktır.”

Açıklamada milletvekilliği seçimlerinde üye ve taraftarlarının özgür olduğunu beyan eden siyasi partiler, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde ise tavırlarının ne olacağını şu sözlerle ifade ettiler:

“Kürt halkının en temel ulusal demokratik talepleriyle özgürlük, demokrasi ve adalet konusunda adaylardan taahhüt alınabilmesi hedefiyle, en geniş kesimlerin ortak tutumunu sağlamaya çalışacak ve bu temelde kararımızı vereceğiz.”

İttifakta kimler var?

Kürdistan Demokratlar Platformu (KDP), Azadi Hareketi, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) ve Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi’nin (PDK-T).

Ne olmuştu?

“Kürdistani Seçim İttifakı” yetkilileri ile HDP’li yetkililer geçtiğimiz haftalarda ittifak için kimi temaslarda bulunmuş, ancak görüşmelerden olumlu bir sonuç alınamamıştı.

İttifak tarafından yapılan açıklamada HDP “Türkiyeli sol hareketleri tercih etti” denilerek eleştirilmişti.

HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Demirtaş ise ittifakın gerçekleşmemesine üzüldüğünü belirterek, şu açıklamayı yapmıştı:

“HDP bunu mutlaka başarmalıydı. Ama vazgeçmemek gerekir. Kürtlerin kendi arasındaki birlik sadece seçimler için ihtiyaç değildir. Halkımızın özgürlüğü ve hakları için tarihi bir zorunluluktur. Bütün partilerimiz bu konuda daha fedakar bir tutum içinde olmalı, HDP de bu birlik için daha özverili ve cesur davranmalı. Mart 2019’da yerel seçimler olacak. Oraya kadar mutlaka güçlü bir ittifak sağlanmış olmalı ve her Kürt oluşumu kendini orada da temsil ettirmelidir.”


Bu haber K24 ve Gazete Emek’ten derlenmiştir

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD Kongresi’ne tasarı sunuldu: "Türkiye’ye yaptırım uygulansın"
Sonraki Haber
1915’in izinde "Yüz Yıllık Ah", can bulan bir hafıza rejimi ve onu kesen hafıza-kırım