Ana SayfaGüncelHDP’nin Suruç raporundaki tanık: Hastanenin içinden ‘Öldürdük’ diye bağırıyorlardı

HDP’nin Suruç raporundaki tanık: Hastanenin içinden ‘Öldürdük’ diye bağırıyorlardı

HABER MERKEZİ – HDP’nin, Suruç’ta dört kişinin hayatını kaybettiği olaylarla ilişkin hazırladığı ön raporunda olay esnasında hastanede olan bir tanık, “Milletvekili adayının yakınları hastaneye girerken kapıda birçok çevik kuvvet polisi vardı, ancak polisler bu kişilerin içeri girmelerine engel olmadılar. O sırada korktuğum için hastane içerisine girmedim, ancak dışarıya sesler geliyordu, ‘Öldürdük, öldürdük’ diye bağırıyorlardı” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Urfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran Perşembe günü yaşananlara ilişkin ön raporunu yayınladı.

Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır milletvekilleri Nimetullah Erdoğmuş ve Sibel Yiğitalp ile DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir’den oluşan HDP heyetin hazırladığı rapora göre yaşananlar şöyle:

  • “25 yıldır esnaflık yapan Esvet Şenyaşar ve çocuklarının işlettiği işyerine 12 Haziran 2018 tarihinde seçim çalışması için gelen AKP Milletvekili Adayı İbrahim Halil Yıldız ve beraberindekiler ile Şenyaşar ailesi arasında sözlü bir tartışma yaşanmış ve tartışma kavga yaşanmaksızın sonlanmıştır.”
  • 14 Haziran 2018 Perşembe günü milletvekili adayı Yıldız ve yakınları Şenyaşar ailesinin işyerine yeniden gelmiştir. Sözlü olarak başlayan tartışma bu defa şiddete dönüşmüş, milletvekili adayı Yıldız ve beraberindekiler Adil, Celal ve Ferit Şenyaşar kardeşlere uzun namlulu silahlar ve tabancalar kullanmak suretiyle saldırmışlardır.”
  • “Bu saldırı sonucunda yaralan baba Şenyaşar’ın 3 oğlundan Adil ve Celal ambulans ile Suruç Devlet Hastanesi’nin acil servisine; Ferit ise Urfa merkezdeki Balıklıgöl Devlet Hastanesi’ne getirilmiştir. Baba Esvet, Suruç Devlet Hastanesi’ne götürülen oğullarının yanına yürüyerek gitmiştir.”
  • “AKP Urfa Milletvekili Adayı Yıldız’ın talimatı ile yakınları önce hastanedeki güvenlik kameralarını tahrip etmiş, ardından baba Esvet Yaşaroğlu’nun oğullarından birini acil serviste tedavi altında iken, diğer oğlunu ise Suruç Devlet Hastanesi önünde katletmişlerdir. Baba Esvet başına oksijen tüpü vurularak darp edilmiş ağır yaralanan baba Gaziantep 25 Aralık Hastanesi’ne götürülmüş, 15 Haziran’da çocukları Suruç’ta defnedilirken hayatını kaybetmiştir.”

Yaşanan olayla ilgili olarak tanık anlatımlarına başvurulmaya çalışıldığı belirtilen raporda, “ancak birçok tanık beyanda bulunmasına rağmen güvenlik gerekçesi ile isim bildirmek istememiştir” denildi.

“Hastanenin içinden ‘Öldürdük’ diye bağırıyorlardı”

Raporda ismini vermekten çekinen ve olay esnasında hastanede olan bir tanığın şu beyanına yer verildi:

Saat 17:00 sıralarında bir yakınımı ziyaret etmek amacıyla hastaneye gitmiştim. Tam o saatte hastaneye yaralıların getirildiğini öğrendim, hastanenin içi ve dışı çok kalabalıktı. Suruç’ta herkes birbirini tanıdığı için AKP Milletvekili adayı ve Şeyis köyünden olan İbrahim Halil Yıldız’ın akrabaları birdenbire hastaneye doldu.

Milletvekili adayının yakınları hastaneye girerken kapıda birçok çevik kuvvet polisi vardı, ancak polisler bu kişilerin içeri girmelerine engel olmadılar. O sırada korktuğum için hastane içerisine girmedim, ancak dışarıya sesler geliyordu Kürtçe ‘me quşt, me quşt – (öldürdük, öldürdük)’ diye bağırıyorlardı. İçeriden silah sesleri geliyordu. Ve alkışlamaya başladılar. Havaya ateş açtılar. Havaya ateş edilmesinin ardından polisler, bu grubu ikaz edip dağılın dedi. Grup dağılmayınca polisler de havaya ateş açtı. Polisler o anda kimseyi gözaltına almadı.”

Ambulansa ve şoförüne saldırı

İsmini vermekten çekindiği belirtilen Suruç Devlet Hastanesi’nde görevli bir sağlık çalışanı da, Yıldız ailesine mensup taraflarca ambulanslara zarar verildiğini söyledi ve “şoför arkadaşlarımız bu grup tarafından ölümle tehdit edildi ve darp edildi” dedi.

Sağlık çalışanı beyanının devamında ise şunları söyledi:

“Esvet Şenyaşar yürüyerek hastaneye gelmesine rağmen Yıldız ailesi taraftarlarınca acil servisin sarı alanında kafasına oksijen tüpüyle vurularak linç edilmeyle çalışıldı. Esvet Şenyaşar’ın başının ezilmesiyle fışkıran kan, acil servisin sarı alanındaki duvarına fışkırmıştır. Gece geç saatlerde ise kan izlerinin olduğu bu alan yıkandıktan sonra boyanmıştır. Acil servis bölümündeki kameraların ise tahrip edildiğini gördüm, ayrıca olayın yaşandığı acil servise saat gece 2 sularında savcının geldiğini de gördüm.”

Raporda, “Hastanedeki linç girişimi esnasında hastanede Urfa Valisi, Suruç Kaymakamı, Bakan Eşref Fakıbaba’nın hastane dışında hazır oldukları görgü tanıklarınca tespit edildiği” de belirtildi.

Öte yandan HDP, olayın aydınlatılabilmesi için başta İnsan Hakları Derneği (İHD) olmak üzere tüm insan hakları örgütlerini inceleme yapmaya ve olayın takipçisi olmaya çağırdı.


HDP’nin Suruç ön raporunun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
KESK’lilerin eylemine müdahale eden polis 40'a yakın kişiyi gözaltına aldı
Sonraki Haber
'Kağıt insandan daha sabırlıdır': Çocukların kayıp geleceğinin sembolü; Anne Frank