Ana SayfaDünyaİklim değişikliği araştırması, iklim değişikliği nedeniyle iptal edildi

İklim değişikliği araştırması, iklim değişikliği nedeniyle iptal edildi

HABER MERKEZİ – Kanada’da bilim insanlarının iklim değişikliği üzerine yaptığı araştırmanın ilk ayağı, iklim değişikliğinin Arktik’teki etkilerinden ötürü iptal edildi.

Kanada’da Manitoba Üniversitesi ile beraber dört okuldan bilim insanlarının, iklim değişikliğinin Kuzey Amerika’daki Hudson Körfezi’ne etkisi üzerine yapmayı planladığı dört yıllık araştırmanın ilk ayında iptal edildiği açıklandı.

CNN’in haberine göre 17 milyon dolar bütçeli BaySys adı verilen araştırma, iklim değişikliğinden dolayı iptal edildi.

İklim değişikliğinin Arktik’te sıcaklık artışına neden olduğu, dolayısıyla deniz buzunun olağandan daha hızlı bir şekilde güneye doğru ilerlediği belirtildi.

Araştırmacılardan uyarı

Haberde, bilim insanlarını bölgeye taşıdığı bildirilen Amundsen gemisinin, Kanada Kıyı Güvenliği filosunda yer aldığı için kurtarma çalışmalarına gitmek zorunda kaldığı ve gecikmelerin yaşandığı aktarıldı.

Yaşanan gecikme ve güvenlik endişelerinden ötürü de araştırmanın ilk ayağı iptal edildi.

Keşif ekibinin yürütücüsü Dr. David Barber, “Vahim buz koşulları ile arama ve kurtarma operasyonlarına artan talebi düşünerek BaySys misyonunu iptal etme kararı aldık” dedi ve devamla iklim değişikliğine dair şu uyarıda bulundu:

“Arktik su buzundaki iklime bağlı değişiklikler, yalnızca boyutunu ve kalınlığını azaltmıyor, aynı zamanda buz durumunun daha değişken hale gelebileceği ve bunun gibi vahim durumların daha sık tekrarlanabileceği anlamına gelen hareketliliği artırıyor.”

Projenin ilk ayağının iptal edilmesi yine de tüm projenin iptal edildiği anlamına gelmiyor.

Araştırmanın ikinci ayağının önümüzdeki ayın ilk günlerinde başlaması bekleniyor.


Karınca Dış Haberler
Previous post
Kanada'da marihuananın keyif amaçlı kullanımı yasallaştı
Next post
"Türkiye Roman Haritası" çıkarıldı