Ana SayfaÖzelİnce’nin Diyarbakır mitingi: HDP’liler takipteydi, dayanışma Erdoğan’a mesajdı

İnce’nin Diyarbakır mitingi: HDP’liler takipteydi, dayanışma Erdoğan’a mesajdı


İzlenim: Altan Sancar


CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin en merak edilen miting duraklarından biri olan Diyarbakır etabı geride kaldı.

Uzun yıllardır HDP geleneği ve AKP arasında vekilliklerin paylaşıldığı, CHP’nin ise çok küçük oy oranları ile yetinmek zorunda kaldığı Diyarbakır’da İnce’nin yaratacağı etki ve HDP seçmeninin İnce’ye bakışı merak konusuydu. Sonuçta, İnce’nin Diyarbakır mitingi, CHP’ye de AKP’ye de verilen politik mesajlar açısından dikkat çekici düzeyde oldu.

24 Haziran baskın seçim kararı ardından yoğun bir tempo ile mitinglerini sürdüren CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, mitingini siyasi partilerin Diyarbakır mitinglerinde sıklıkla kullandığı 5 Haziran Meydanı’na (eski adıyla İstasyon Meydanı) çıkan yollardan birinde düzenledi.

İnce’nin miting düzenlediği meydana çıkan caddede 3 Haziran 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da miting düzenlemişti. AKP, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır mitingi öncesinde meydanın geniş bölgesinde Filistin’e destek amacı ile bir miting düzenlemiş ve Başbakan Binali Yıldırım’ın da katıldığı mitingde katılımın düşüklüğü dikkat çekmişti.

Katılım beklenenin üzerindeydi

HDP seçmeninin ağırlıkta olduğu Diyarbakır’da, oy verdikleri partiye ilişkin haberleri televizyonlardan izleme şansları olmayan Diyarbakırlıların yakından takip ettiği bir diğer isim ise Muharrem İnce’ydi.

Özellikle Ramazan ayında iftar sonrası kalabalıklaşan kahvelerde bir araya gelen Diyarbakırlılar, bir yandan seçim hakkında sıcak tartışmalar yürütürken, diğer yandan da televizyonlarda yayınlanan ve İnce’nin katıldığı açık oturumları dikkatle izliyordu. İnce’nin şehre gelişinden birkaç gün öncesinde de şehirde bulunan birçok kahvehanede sohbetlerde adı geçmeye başlamıştı. Miting hakında  sohbetlerin kurulduğu birçok masadan, ‘Gidip dinlemek gerek’ sözleri rahatlıkla duyulabiliyordu. Tüm bu durum, İnce’nin mitinginin beklenenin üzerinde bir katılımla gerçekleşeceğini gösteriyordu. Nitekim öyle de oldu.

Miting alanında ve çevresinde büyük güvenlik önlemleri dikkat çekerken, İnce’nin Diyarbakır’a gelişinden uzun süre önce bir polis helikopteri de şehrin üzerinde uçuşlar yaptı. Alınan güvenlik önlemlerinin yanı sıra, üç Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı da miting alanına gelerek polisleri buradan koordine etti. Alana girişte gerçekleştirilen aramaların ardından, CHP Diyarbakır Gençlik Kolları mitinge gelenlere İnce’nin adının yer aldığı şapkalar dağıttı.

Miting gününden önce kahvehanelerde dillendirilen ‘Dinlemek gerek’ sözleri, alanın birçok noktasından yükseliyordu. Miting alanında karşılaşan iki HDP’li arkadaş, önce birbirlerine gülüyor, ardından da İnce ve seçimler hakkında sohbete koyuluyordu. Kulak misafiri olduğum sohbette, seçimlerin kritik partisinin HDP olduğu, barajı geçmenin önemi, Demirtaş’ın durumu ve elbette ki İnce’nin muhalefet tarzı konusunda değerlendirmeler yapılıyordu. Miting alanına gelen HDP’liler yanlarında HDP’nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın fotoğraflarını ve HDP bayrakları getirmiş ve CHP ile Muharrem İnce bayrakları arasında ‘Biz de buradayız’ dercesine sallıyordu.

Mitinge bir HDP’li olarak katıldığını ve ilk turda Demirtaş’ı destekleyeceğini belirten Sabri Aydın, Demirtaş’ın tutuklanmasıyla Erdoğan’ın kendini rakipsiz hissettiğini, ancak Demritaş’ın cezaevinden yürüttüğü kampanya ve İnce’nin performansı ile Türkiye’de muhalefet umutlarının yeniden büyüdüğünü belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Demirtaş ilk turda Diyarbakır’da birinci olacak, Erdoğan ise ikinci olacak. Ancak Demirtaş’ın ikinci tura kalmaması, İnce’nin kalması halinde Diyarbakır’dan İnce’ye Erdoğan’ı üzecek kadar oy gidecek, buna eminim. Ancak bir şartımız var, Kürt sorunu konusunda samimi olduğuna ve sözlerinin arkasında duracağına inanmak istiyoruz.”

Alanda bulunan CHP seçmenleri ise İnce’nin adaylığı ile birlikte kendilerinde oluşan umut dolu havadan oldukça memnun olmakla birlikte, seçimlerin ikinci tura kalacağını, ikinci turda da İnce’nin Türkiye’nin gidişatından memnun olmayan tüm kesimlerinden alacağı destek ile ipi göğüsleyeceğinden oldukça emindi. Diyarbakır’da uzunca yıllardır söz söyleyemediklerini belirten CHP’liler, ikinci turda Kürt seçmeninin desteğini alacaklarına olan inançlarını da sık sık dile getiriyor ve İnce’nin Kürt sorunun çözümüne ilişkin bir harita oluşturacağını, Kürt sorununun Türkiye’nin gündeminden çıkması için çaba harcanmasının önemine vurgu yaparak dillendiriyordu.

Alanda bulunan Mesut isimli bir genç, ailesinin CHP’li olduğunu ve kendisinin de CHP seçmeni olarak alana geldiğini belirterek şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanı adayımız bir genç olarak beni heyecanlandırıyor. Şehir dışında üniversite okuyorum ve işsiz kalmak en büyük korkum. Cumhurbaşkanı ‘her mezun iş bulacak diye bir kaide yok’ diyor ve korkum daha fazla büyüyor. Muharrem İnce ile bu zorlukları aşacağız.”

Tüm bu konuşmaların arasında İnce’yi taşıyan otobüs miting alanına girince kitledeki coşku giderek arttı. İnce, otobüsten inerek konuşmasını yapmak üzere platforma geldiği anda ise kitleden yoğun biçimde Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna tepki olarak ‘Selo’ya özgürlük’ sloganları atılmaya başlandı. İnce platformdan kitleyi gördüğü anda ise yaşadığı şaşkınlığı gizleyemedi ve bu şaşkınlığı mimiklerine yansıdı. Sloganlar eşliğinde konuşmasına başlayan İnce, Diyarbakırlı şair ve yazarları sayarak ‘Cahit Sıtkı Tarancı’nın hemşehrileri, Ziya Gökalp’in torunları, Ahmet Arif’in kardeşleri’ diyerek kitleyi selamladı. Sayılan isimlerden en büyük alkışı ise, Ahmed Arif’in alması dikkat çekti ve İnce sözlerine Arif’in Hasretinden Prangalar Eskittim şiirini okuyarak devam etti. Vereceği mesajlar merak edilen İnce, konuşmasına girişi Türkiye’nin sorunlarına yönelik çözümlerini anlatarak yaptı. İnce, Türkiye’nin ekonomik sorunlarına özel bir başlık ayırırken, rakibi Erdoğan’ı kıraathane vaadini hatırlatarak ‘Bedava kek isteyen Erdoğan’a; yatırım, iş isteyen İnce’ye oy versin’ sözleri ile eleştirdi.

Konuşmasında Erdoğan’ın adını zikrettikçe alandan ‘Yuh’ seslerinin yükselmesi üzerine ‘lütfen yapmayın’ diyen İnce, Erdoğan’ın kendisini Demirtaş ziyareti üzerinden hedef almasını eleştirerek ‘Seni bile ziyarett ettim’ dedi. İnce, Demirtaş’ın adını her kullandığında alanda oldukça büyük bir alkış ve coşku oluşurken, seçime katılacak diğer adayların isimlerine ise tepkisiz kalmaları sandıktan çıkacak sonuçlara ilişkin ipucu verir nitelikteydi.

En önemli başlık: Kürt sorunu

Muharrem İnce’nin Diyarbakır konuşmasında en merak edilen konu ise Kürt sorununa ilişkin vereceği mesajlardı. İnce, Kürt sorunu konusunda rakiplerine koz vermemek adına temkinli duruşunu korusa da çözüm adına kitlede umut yaratacak mesajlar vermeyi başardı.

Kürt sorunun çözümü için adres olarak TBMM’yi gösteren İnce, çözüme ilişkin şeffaflık sözü de vererek “TRT’nin kanallarından birini bu işe ayıracağım, tartışma programı olacak. Zaten bir işe yaradığı yok TRT, bari bir işe yarar. Herkes gelecek, 24 saat yayın yapacak, tartışacak insanlar, neyi istiyorsa tartışacak, dil meselesini tartışacak” dedi.

Anadilde eğitim konusuna ilişkin de mesajlar veren İnce, daha önce dile getirdiği üç dil vaadini Diyarbakır’da da tekrarladı.

CHP yönetiminin dokunulmazlıkların kaldırılması noktasında aldığı ‘Evet’ tutumuna karşı olduğunu ve ‘Hayır’ oyu kullandığını da hatırlatan İnce’nin “Ben dokunulmazlıklara ‘hayır’ oyu vereceğim dedim. Bugün olsa yine aynı şeyi yaparım” sözleri de kitleden yoğun alkış aldı.

Konuşmasını tamamlayan İnce, platformdan inmeden önce de getirilen güvercinleri de CHP’li gençler ile birlikte platformdan uçurarak barış mesajı vermeyi ihmal etmedi.

İnce’nin konuşmasının ardından alandan ayrılan kitle içinde yer alan Serhat Öncü, mitinge katılanların büyük çoğunluğunun HDP seçmeni olduğunu vurgulayarak HDP’lilerin mitinge katılma sebeplerini şu cümleler ile aktardı:

“İktidara ve birçok siyasi yapıya, burada ‘Bizler size destek verdiğimiz ölçüde güçlüsünüz’ mesajı verildi. Ayrıca CHP seçmenine de ‘Politik olarak ne zaman nerede duracağımızı biliyoruz’ mesajı verildi. Alanda bulunan HDP’lilerden anladığım şu ki olur da İnce ikinci tura kalırsa ve ilkeler etrafında bir uzlaşma sağlanırsa İnce desteklenebilir. Ancak ikinci turun bir anlamı olsun isteniyorsa, HDP barajı aşmalı ve mecliste güçlü biçimde varolmalıdır. Kürtler üzerine düşeni yaptı, şimdi CHP seçmeninin bu mesaja 24 Haziran’da nasıl bir karşılık vereceğini bekliyorlar.”

Tanrıkulu: Dayanışma Erdoğan’a bir mesaj

Uzun yıllar Diyarbakır Baro Başkanlığı görevini de üstlenen CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, miting alanında birçok siyasi görüşten seçmenin bulunduğunu belirterek, Erdoğan’ın 3 Haziran tarihinde düzenlediği mitingi hatırlatarak ‘Kendisi bu alanı dolduramamıştı’ dedi.

Miting alanından ortaya çıkan görüntülerin, Türkiye’ye ve bölgeye mesaj niteliği taşıdığını belirten Tanrıkulu şunları kaydetti:

“Diyarbakırlılar’ın İnce’ye karşı oldukça büyük bir ilgisi var. İnce, ‘Ben 80 milyonun cumhurbaşkanı olacağım dedi ve bugün de herkes burada. CHP’lilerin dışında, birçok siyasi görüşe mensup olan, başka adaylara destek veren seçmenler de burada. Bu durum, İnce’nin söylemlerinin Diyarbakır’da da karşılık bulduğunun göstergesi. Bugün buradan bölgeye verilen mesaj, bir ortaklaşmanın da mesajıdır. Burada ortaya konan dayanışma aynı zamanda tüm Türkiye’ye ve Erdoğan’a büyük bir mesajdır. Umuyorum ki bu durum 24 Haziran’da da 8 Temmuz’da da sandığa yansıyacak.”

Previous post
DİYARBAKIR'IN SEÇİMİ 3 – Emekçilerin yorumu: "Hükümet tüpsüz daldı, sonuç belli"
Next post
Söke'de askeri aracın ezdiği Ahmet Barışık yaşamını yitirdi