Ana SayfaEkolojiMimarlar Odası: ‘İmar barışı’ doğayı talan eden yapılaşmalara af düzenlemesi

Mimarlar Odası: ‘İmar barışı’ doğayı talan eden yapılaşmalara af düzenlemesi

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Mimarlar Odası ‘imar barışı’ isimli düzenlemeye ilişkin düzenlediği basın açıklamasında, bunun kaçak yapılaşma ve doğa talanına neden olacağına dikkat çekti.

Diyarbakır Mimarlar Odası “İmar Barışı” ve Yapı Ruhsatlarındaki müellif imzalarının kaldırılmasına ilişkin bir basın açıklaması düzenledi.

Mimarlar Odası İlyas Aktaş toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda açıklamayı yapan oda Eşbaşkanı Şerefhan Aydın, OHAL sürecindeki uygulamaların yaşam alanlarında ciddi bir kaos ve krize yol açtığını söyledi.

Bu uygulamalarla kentlerin kimliksizleştirildiğini vurgulayan Aydın, “Böylece Kent ve mekânlar üzerinden kurulan mekân-hafıza ilişkisi hızla yok edilmektedir. “İmar barışı” adlı bu düzenlemenin iyi niyetli yani sadece kamu yararına dönük bir düzenleme olarak görmediğimizi belirtmek isteriz” dedi.

‘Doğayı talan eden yapılaşmalara af düzenlemesi’

Söz konusu uygulamanın 13 milyon konutu etkileyeceğini belirten Aydın, şöyle devam etti:

“Bu düzenleme ile; ruhsatsız (kaçak) yapılara, doğayı çevreyi talan eden yapılaşmalara, sit alanlarını talan eden uygulamalara, çarpık kentleşmeyi yaratan yapılaşmalara, tehlikeli can güvenliği olmayan yapılara, kamu mülkiyetini işgal kişilere bir af düzenlemesidir. Bunu da belirtmek gerekir artık kaçak yapı sadece muhtaç halkın başvurduğu yol değil, zenginin de rant amaçlı başvurduğu bir yoldur.”

‘Deprem sonrasında oluşacak olumsuzlukların sorumlusu kim olacak?’

Yetkililere seslenerek; “Bir deprem durumunda oluşacak olumsuzlukların sorumlusu kim olacaktır?” diyen Aydın ‘imar barışının’ nelere yol açacağını söyle açıkladı:

  • Kaçak yapılaşmaya ve kamu arazilerinin işgaline teşvik edecektir. Kentlerin plansız büyümesinin önünü açacaktır.
  • Eşitlik ilkesine aykırıdır.Yasaya uyan ve uymayan bir tutulmaktadır.
  • Mimar,Mühendis yani teknik insanları işlevsizleştirilmektedir.
  • Bilim ve teknik etkisiz kılınmaktadır.

‘Mühendis ve mimarlar üretim sürecinden dışlanıyor’

Yapı Ruhsatı Formundaki değişikliklere de değinen Aydın, “Yeni düzenlemelerle yapı ruhsatlarında yapı sahibinin, yapı müteahhidinin, şantiye şefinin, yapı denetçilerinin ve proje müelliflerinin ıslak imzalarının yer aldığı haneler kaldırılmıştır” dedi.

Aydın bu değişiklikle birlikte mühendisler ve mimarların yapı üretim sürecinden dışlandığını da sözlerine ekledi.