Ana SayfaToplumsal CinsiyetMüftü nikahını protesto eden öğrenciye ‘yasadışı örgüt’ten ceza verildi

Müftü nikahını protesto eden öğrenciye ‘yasadışı örgüt’ten ceza verildi

HABER MERKEZİ – Müftülere nikah kıyma yetkisi veren yasayı protesto eden üniversite öğrencisine, ‘yasadışı örgütsel eylemlere katıldığı’ gerekçesiyle “öğrenci yurdundan süresiz çıkarma” cezası verildi. Bu cezayla birlikte öğrenim bursu da kesilen öğrenci, ifade özgürlüğünü kullandığını ve bunun demokratik bir hak olduğunu söyledi.

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi sınıf öğretmenliği öğrencisi E.N.D.  hakkında, müftülere nikâh kıyma yetkisi veren Nüfus Hizmetleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı’nı protesto etmek için düzenlenen basın açıklamasına katıldığı gerekçesiyle disiplin soruşturması başlatıldı.

Soruşturma kapsamında savunma yapan E.N.D., suç teşkil eden herhangi bir eyleminin bulunmadığını belirterek, “Eylemim T.C. Anayasası’nda güvence altına alınan ifade özgürlüğünün kullanılmasıdır. Başlatılan soruşturmanın hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum. Valiliğin yasak kararı alıp almadığını bilmiyordum. Bu olay sonrasında öğrendim. Hakkımda başlatılan soruşturma sonrası yaptığım araştırmada Eskişehir Valiliği’nin yalnızca 1. OHAL dönemi için bir yasaklama kararının olduğunu, daha sonraki 2-3-4 ve devamı dönemleri için almış olduğu herhangi bir yasaklama kararı bulunmadığını öğrendim” dedi.

Demokratik hakkını kullandığını vurgulayan E.N.D., “Demokratik hakkımı kullandığı için kişilere disiplin cezası verilemeyeceği yerleşik mahkeme içtihatlarında belirtilmiştir” diye konuştu.

Cumhuriyet’ten Kemal Göktaş’ın haberine göre E.N.D., katıldığı açıklamanın; “düşünce ve ifadeyi yayma hürriyeti” başlıklı anayasanın 26. maddesinde düzenlenen “herkes düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir” hükmü ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğü başlıklı 10. maddesinde “Herkes ifade özgürlüğü hakkına sahiptir” şeklinde teminat altına alınan ifade özgürlüğü kapsamında kaldığını ve hakkında verilmiş bir mahkûmiyet kararı olmadığını söyledi.

‘Yurttan süresiz çıkarma’ cezası

Buna karşın öğrenci yurdunun disiplin kurulu, öğrencinin Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurt İdare ve İşletme Yönetmeliği’nin 23/2-1 maddesi gereği “yurt içinde veya dışında yasadışı örgütsel eylemlere katılmak veya başkalarının bu eylemlere katılması için baskıda bulunmak” suçlamasıyla yurttan süresiz çıkarma cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Ceza, Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından da onaylandı ve E.N.D.’ye tebliğ edildi.

E.N.D.’nin bu cezayla birlikte öğrenim bursu da kesildi.

23. maddeye göre öğrencilere her şey yasak

Söz konusu 23. madde ağır disiplin yaptırımlarını içeriyor.

Örneğin devletin güvenlik kuvvetlerine karşı gelmek, milli birlik ve bütünlük duygularını zedeleyici veya bozucu maksatla bayrak ve sembol asmak, kullanmak, marşlar söylemek, açlık grevinde bulunmak, oturma eylemi yapmak, pankart taşımak veya asmak, ideolojik veya politik amaçlı gösteri, toplantı, tören düzenlemek, demeç vermek, duvarlara ideolojik maksatla yazı yazmak, resim yapmak, afiş, poster ve benzeri şeyler yapıştırmak, dağıtmak, yasadışı örgütlere “yarar sağlayıcı” etkinliklerde bulunmak da keyfi cezalandırmanın önünü açan fiiller olarak yönetmelikte yer alıyor.

Ayrıca bu maddeye göre “Sarhoşluk yüzünden yurt sakinlerini rahatsız edici davranışlarda bulunmak, yurt içinde alkollü içkiler kullanmak veya bulundurmak” süresiz cezalandırmayı gerektiriyor.

Madde doğrultusunda yurttan ilişiği kesilen öğrencilerin burs/öğrenim kredileri de kesiliyor.




Önceki Haber
Yıkılmak istemeyen okullar olalım* – Emre Tansu Keten
Sonraki Haber
Hakkari'de saldırı: Üç asker hayatını kaybetti, iki yaralı