Ana SayfaGüncelPiri: Adil seçim için Demirtaş serbest bırakılmalı

Piri: Adil seçim için Demirtaş serbest bırakılmalı

HABER MERKEZİ – AP Türkiye Raportörü Kati Piri, 24 Haziran erken seçimlerinin adil olabilmesi için HDP’nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğini dile getirdi.

24 Haziran erken seçimlerine sayılı haftalar kala cumhurbaşkanı adayları ve siyasi parti liderleri çeşitli kentlerde halka seslenirken, HDP’nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş seçim kampanyasını tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden yürütüyor.

Muhalefet liderleri ise Demirtaş’ın seçim kampanyasını ‘dışarıdan’ yürütülebilmesi gerektiğini belirtiyor.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri de Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili erken genel seçimlerinin adil olabilmesi için HDP’nin adayının serbest bırakılması gerektiği görüşünde.

Piri, Facebook hesabı üzerinden #FreeDemirtaş (Demirtaş’a özgürlük) etiketiyle yaptığı açıklamada, muhalefet liderlerinin ve cumhurbaşkanı adaylarının Demirtaş’ın serbest bırakılması için çağrı yaptığını hatırlatarak, “Ancak o zaman adil bir seçim kampanyası yürütülebilir” dedi.

AP Raportörü, Demirtaş’ın serbest bırakılmasının tüm demokratlar tarafından desteklenmesi gereken bir talep olduğunu vurguladı.

AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn da Piri’nin 24 Haziran seçimlerinin adil bir ortamda gerçekleşmeyeceği görüşünü paylaşıyor.

Hahn: Seçim adil bir ortamda yapılmayacak

Johannes Hahn, 24 Haziran seçimlerinin adil bir ortamda gerçekleşmeyeceği yönündeki görüşünü Türkiye’de 20 Temmuz 2016’dan beri devam eden Olağanüstü Hal (OHAL) ile gerekçelendirmişti.

Ayrıca Hahn, AP’de düzenlenen basın özgürlüğü ile ilgili etkinlikte, Türkiye’de ifade özgürlüğünün giderek gerilediğine dikkat çekmişti.

Öte yandan AP, 24 Haziran seçimleri için Türkiye’ye resmi gözlemci göndermeme kararı almıştı.

AP’nin bu kararının arkasındaki neden olarak Türkiye’deki mevcut atmosferde ”adil ve bağımsız bir seçim yapılacağına inanılmaması” gösteriliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
DİYARBAKIR'IN SEÇİMİ 1 | Onu görenler "nerede kaldınız gençler" diye soruyor
Sonraki Haber
Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün bu yılki sahibi çellist Mischa Maisky