Ana SayfaDünyaPompeo-Çavuşoğlu görüşmesi: Yol haritası onaylandı

Pompeo-Çavuşoğlu görüşmesi: Yol haritası onaylandı

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada “Görüşmede Türkiye-ABD ikili ilişkilerini, Münbiç Yol Haritası dahil Suriye meselesini ve diğer bölgesel konuları ele aldık” dedi. İki ülkenin Dışişleri Bakanlıkları tarafından yapılan ortak açıklamada, görüşmede “Minbiç için yol haritasının onaylandığı” ifade edildi. Çavuşoğlu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada da ABD ile yol haritasını onayladıklarını, YPG’nin Minbiç’ten çıkacağını söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bir araya geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleşen görüşmenin ardından Çavuşoğlu, Twitter hesabından bir açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Pompeo ile görüşmesinde Türkiye-ABD ikili ilişkilerini, Minbiç dahil Suriye konusunu ve diğer bölgesel konuları ele aldıklarını söyledi.

İki ülkenin Dışişleri Bakanlıkları tarafından yapılan ortak açıklamada Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesinde “Minbiç için yol haritasının onaylandığı” ifade edildi.

Açıklamada, “İki Bakan, Suriye konulu Ortak Çalışma Grubunun, Münbiç’te güvenlik ve istikrarın sağlanması için adımların atılmasını da içerecek şekilde, Suriye’de ortak çıkarları ilgilendiren konularda ikili işbirliğimizin geleceğine ilişkin tavsiyelerini değerlendirmiştir. İki Bakan, bu amaç doğrultusunda bir yol haritasını onaylamış ve sahadaki gelişmelerin yakından takip edilmesine ilişkin mutabakatlarını yansıtacak şekilde haritanın uygulanması hususundaki ortak taahhütlerini vurgulamıştır” denildi.

Yapılan ortak açıklamada yol haritasına ilişkin detaylar açıklanmazken, Çavuşoğlu görüşmenin ardından bir kez daha açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’yle yapılan Minbiç mütabakatına ilişkin “Bir yol haritasını onaylamış bulunuyoruz. Münbiç’in bütün terör oluşumlarından temizlenip istikrarın sağlanmasıdır. İlk aşamada PYD/YPG’nin Münbiç’ten çıkarılması var. Türk ve ABD güçleri güvenliği sağlayacak. Durum normalleştikten sonra başta Türkiye’de yaşayan Suriyeliler olmak üzere buraları YPG’nin baskısı sonucu terketmek zorunda kalanların kendi şehrine dönmesi sağlanacaktır. Yerel yönetimin oluşturulmasında işbirliği yapacağız” dedi.

Neler oluyor?

Türkiye ile ABD arasında uzun zamandır Minbiç konusunda kriz yaşanıyor. Ankara Minbiç’e girmek isterken, ABD buna karşı çıkıyor.

Bu durum ise iki ülkenin YPG konusunda bir kilitlenme yaşamasına neden oluyor.

Krizin aşılması için iki ülke Minbiç konulu bir çalışma grubu kurmuş ve toplantılar düzenlemişti.

Dışişleri Bakanlığı, 25 Mayıs’ta Suriye konusunda oluşturulan ‘Türkiye-ABD ortak çalışma grubu’nun yaptığı toplantıyla ilgili olarak “Suriye konulu Türkiye-ABD Çalışma Grubu, Münbiç’te güvenlik ve istikrarın sağlanması hususunda yürütecekleri işbirliği için bir yol haritasının ana hatlarını belirlemiştir” açıklamasını yapmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert ise, Minbiç’in kontrolü konusunda Türkiye ile henüz anlaşmaya varılmadığını açıklamıştı.




Önceki Haber
Muhtelif adlara sahip bir dağın yüzyıllara uzanan hikayesi: "Tek Bir Dağ Kadar Çok"
Sonraki Haber
Sınır dışı ile karşı karşıya olan iki İranlı genç için "Türkiye'de kalabilirler" kararı