Ana SayfaGüncelProf. Doğanay: İnce çok dinamik bir aday

Prof. Doğanay: İnce çok dinamik bir aday

HABER MERKEZİ – ‘Seçimlik Demokrasi’ kitabının yazarlarından Prof. Dr. Ülkü Doğanay, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı İnce’nin seçim kampanyasına ilişkin yaptığı değerlendirmesinde “çok dinamik bir aday olarak karşımıza çıktı” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ülkü Doğanay, cumhurbaşkanı adaylarının seçim kampanyasındaki performanslarını değerlendirdi.

Doğanay, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin çok dinamik bir aday olduğunu, siyasi zekasının yanında mizah duygusunun da olduğunu belirtti.

‘Seçimlik Demokrasi’ kitabının da yazarlarından Prof. Dr. Ülkü Doğanay’ın İnce hakkında DW Türkçe’ye yaptığı değerlendirme şöyle:

“Dinamik bir aday”

 “Çok dinamik bir aday olarak karşımıza çıktı. Miting sahnesindeki performansı da dinamik. Erdoğan ve Akşener’i hep ceketle, İnce’yi beyaz gömlekle görüyoruz. Bunun bir anlamı var. Takım elbise ve ceket seçmenle aradaki mesafeyi gösteren semboldür. Ceket giymek, resmi protokolü temsil eder. Kolları kıvrılmış bir beyaz gömlek, mesafeyi ortadan kaldırmaya meyilli olduğunu gösterir.

“‘Biz’ demeyi öğrenmesi gerekiyor”

Bir kere diğerleri gibi popülist bir siyasetçi. ‘Ben’ dilini çok yoğun kullanıyor. Bunun ötesinde hep konuşuyor. Konuşmalarında, ‘Ben sizin için neyin iyi olduğunu biliyorum’ söylemi var. Güçlü, cumhurbaşkanlığının kendisine tanınan yetkileri kullanacağı, düşüncesini doğuruyor. AK Parti’den seçmen kotarmak hedefi varsa, bu işe yarayabilecek bir strateji. Ancak bir yandan da çatı adayı gibi düşünürsek, bu ürkütücü olabilir. Bana göre ‘Biz’ demeyi öğrenmesi gerekiyor.

“Mizah duygusu var”

Mizahı seçmen üzerinde etkili oluyor. Hazırcevaplık da var. İnsanları gülümsetiyor ve kendisi de gülümsüyor. Televizyon programlarında daha doğaçlama konuştuğunu görüyoruz. Bir siyasi zekası ve yanında mizah duygusu var. Bu olmasa doğru yerde doğru şeyler söyleyemez. Kendisini konuşturuyor, videoları tekrar tekrar izleniyor. Sürprizli bir siyasetçi. Ne söyleyecek diye bekletiyor. Hazırcevaplığı, mizah yönü ve gençlere vaatleri açısından gençleri yakalıyor. İnsanlara on yıl sonrasının hayalini sunuyor. Gençlerin diline hitap edebilecek, onlarda karşılık bulabilecek şeyler söylüyor. Bu İnce için artı olacak.

“Herkesi kucaklayan bir dil kullanıyor”

Hitap yeteneğinin geliştirilmesi lazım. Herkesi kucaklayan bir dil kullanıyor. Erdoğan’a cevap verme moduna girdiğinde dili negatife dönüşüyor.  Erdoğan’a cevap vermeden önce daha pozitif bir dil kullanıyordu ve gelecek tasavvuru kuruyordu. Negatif dil giderek arttı. Seçmen bu negatif dilden yoruldu. Buna dikkat etmesi, seçim meydanında oyunu Erdoğan’ın kurmasına izin vermemesi gerekir.

Miting sahnesinden işitme engelliler için işaret diliyle çeviri yapan birisi var. Bunu yapan tek aday Muharrem İnce. Özellikle eşitlikçi ve demokratik vaatler açısından hassas olan seçmen açısından bu bir artıdır.”

Previous post
Arnavutluk’ta keşfedilen 2 bin yıllık antik bir kent: Bassania
Next post
Türkiye’de Suriyeli işçiler: 3 kuruşa 13 saat – Kıvanç Eliaçık