Ana SayfaManşetSeçim öncesi Kandil’e operasyon iddiası: Kim ne diyor?

Seçim öncesi Kandil’e operasyon iddiası: Kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Seçim öncesi Kandil’e harekât iddiası tartışılırken son birkaç gün içinde yapılan açıklamaları, haberleri ve kimi değerlendirmeleri derledik. Hükümet ve iktidara yakın medya bir operasyon hazırlığı olduğunu gizlemiyor. Kandil’dekiler olası operasyonun seçim ve oy kaygısıyla ilgili olduğunu savunup “Ellerini kollarını sallayarak girecek değiller, hazırız” diyor. Muhalefet ise iktidarın operasyon gündemini seçime yoruyor. Benzer vurgu, Avrupa basınında da bir uyarı ile yer buluyor: “Bölgede PKK güçlü.”

24 Haziran erken seçimlerine sayılı günler kala 4 Haziran’daki Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ “operasyon hakkımız var” deyip şunları söyledi: “Kandil’e Türkiye bundan sonra da girebilir. Her an her şey olabilir.”

Bozdağ’ın ardından AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan dün akşam Zonguldak’ta maden işçileri ile yaptığı iftarın ardından yaptığı konuşmada “Türkiye’yi kim tehdit ederse üzerine gidileceğini” belirterek “Şimdi sıra Kandil’de sıra Sincar’da” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “Kandil bizim için uzak bir hedef değil” dedi.

Kandil ne diyor?

Ankara’dan gelen bu ve benzeri açıklamaları değerlendiren KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu ise olası bir operasyonun seçimle ilgili olduğunu savundu.

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu

AKP-MHP İttifakı’nın ‘seçimi kaybetme tehlikesini görünce her türlü saldırıyı yapabileceğini’ söyleyen Karasu, “Bu tür saldırılar kısa süreli de olsa iktidara oy kazandırabilir” dedi.

Hükümetin ve Erdoğan’ın söylemlerinin önemli bir bölümünün ‘psikolojik savaş olduğunu’ da ekleyen KCK yetkilisinin olası bir operasyon için yanıtı ise şöyle:

“Herhalde Kandil’e ellerini kollarını sallayarak girecek değiller. ‘Her yere saldıracağım’ diyen bu iktidara karşı her yerde büyük direnişler olur. Özgürlük Hareketi olarak her türlü olasılığa göre hazırlığımızı yapmış durumdayız. Biz bir savaş, mücadele örgütüyüz.”

BBC Türkçe’nin telefonla sorularını yanıtlayan KCK’nin Kandil’deki sözcülerinden Serhat Varto ise bölgeyi boşalttıkları iddialarını yalanladı.

Varto, “(Kandil’in boşaltıldığı iddiaları) doğru değil. Güçlerimizin herhangi bir yere gitmesi söz konusu değil. Bütün güçlerimiz bulundukları alanda aktif savunma pozisyonundadırlar” dedi.

Hükümetin Kandil’e operasyon düzenlenebileceğine dair sözleri için Varto, şu yanıtı verdi:

“Her türlü saldırıya yönelik hazırlıklarımız var. Üs bölgelerimize yönelim olursa, tıpkı diğer yerlerde olduğu gibi karşılık bulacaktır (…) Bu tür saldırılar, Türkiye’de savaşın daha da yaygınlaşmasına, derinleşmesine yol açar hem de savaşı güneye yayar, bu da büyük çaplı bir savaş demektir. Buraya yönelik hareket, Türkiye’deki gerilla güçlerini daha aktif hale getirecektir.”

Muhalefet ne diyor?

Muhalefet ise hükümetin operasyon açıklamalarını ‘seçime yoruyor’.

Ana muhalefet partisi CHP’nin grup başkanvekili Özgür Özel, “16 yıldır Kandil’e gitmeyenler son 16 günde mi gitmeyi akıllarına koymuşlar” derken, çıkışların oy kaygısından kaynaklandığını söyledi.

“Bu şu demek, ‘Seçimi kazanamıyoruz’. ‘Bizim bir istismara daha ihtiyacımız var.’ Orduyu, Mehmetçiği öne sürüp oradan bir seçim kazanmak için bir şey bulur muyuz diye bakacaksınız.”

İYİ Parti de ‘seçim operasyonu’ değerlendirmesinde bulundu. Parti Sözcüsü Aytun Çıray Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Teröristlere karşı her türlü mücadelenin yanındayız. Nokta! Ancak duyumlarım ve beyanlar Kandil’e bir ‘seçim operasyonu!’ yönünde. Kandil adeta boşaltıldı. PKK/PYD unsurları şu anda Fırat’ın doğusunda ve düzenli ordu eğitimi alıyorlar. AKP ilk hedefiniz Fırat’ın doğusu marş!” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temel ise Kandil’e olası operasyon söylemlerini eleştirdi:

“Bugün Kürt halkının haklarını gasp ederek, ‘Kürt sorunu yoktur’ diyerek seçim çalışması yapanlar, 24 Haziran öncesinde yine savaş çığırtkanlığı yapıyorlar, yine Kandil hesabı yapıyorlar, yine gelecek cenazelerden medet umuyorlar. Bilmiyorlar ki her ölüm bizim ölümümüzdür, her acı bizim acımızdır, her ana bizim anamızdır.”

Basın ne diyor?

Tarafların bu açıklamalarının yanında konu basının da gündeminde. Hükümete yakın yayın organları Kandil’e operasyon hazırlığının başladığını belirtiyor.

Seçime giderken yönetimi el değiştiren Hürriyet’ten Uğur Ergan’ın haberine göre askerler hâlihazırda Kandil’den uzakta. Haberde kara birliklerinin geçen üç ayda Irak’ta 25 kilometre ilerlediği belirtilirken, 90 kilometre derinlikteki Kandil’e yoğun hava harekâtı yapılmasının gündemde olduğu bilgisi var.

Dikkat çekilen bir diğer nokta da İran’ın tutumunun ne olacağı. Haberde “Sızan bilgilere göre Kandil’in çift taraflı olarak kuşatılmasında İran’la ‘şu an için’ varılmış net bir görüş birliği yok” ifadesi yer alıyor.

Hükümete yakın kalemlerden Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi de konuyu köşesine taşıyan isimlerden. Selvi de konunun İran ayağına dikkat çekiyor:

“Bağdat yönetimi operasyona yeşil ışık yakıyor. Şimdi benzer süreç İran’la yürütülüyor. PKK yöneticileri Cemil Bayık ile Murat Karayılan, Kandil’in İran tarafındaki korunaklı alanlarını kullandıkları için İran’la anlaşma önemli. İran, bir süre önce Kandil’e bakan yerleşim alanlarını boşaltmaya başladı. Ama İran’la müzakerelerin halen sürdüğü söyleniyor.”

“TSK’nin Kandil operasyonuna sıfır hata ile hazırlandığını” iddia eden Selvi, “Örgüte sadece askeri değil, psikolojik olarak büyük bir darbe vurulmuş olacak” derken, Kandil operasyonunu ise CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin ‘apoletlerini sökeceğini’ açıkladığı İsmail Metin Temel Paşa’nın yöneteceğini söylüyor.

Haber Türk Gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya ise konuya dair kaleme aldığı yazıda “Gelen şehit haberleri de gösteriyor ki, Kuzey Irak’ta çatışma oldukça sert geçiyor” diyor ve ekliyor: “Aktarıldığına göre hedef Kandil’i almak…”

Kandil’in coğrafi zorluklarına dikkat çeken Haber Türk yazarı, Kandil’e olası bir operasyonun seçim sürecinde AKP’ye nasıl oy olarak döneceğine dair değerlendirmelerde bulunuyor.

Konu dış basının da gündeminde

Türkiye basınının yanı sıra konu yabancı basının da gündeminde. Britanya’da yayınlanan Times Gazetesi, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri öncesi desteğini artırma umudu” diye tanımladığı bir hamleyle Türkiye’nin “Kuzey Irak’taki Kürt milislere saldırmaya hazırlandığını” yazıyor.

Türk Ordusu’nun Irak’ta çoğu Türkiye ve İran sınırı yakınlarında 11 yeni üs kurduğunu belirten Times, bölgede PKK’nın güçlü olduğunu söylüyor.


Gazete Karınca
Previous post
Demirtaş'ın kendi sesinden seçim mitingi konuşması
Next post
Sorunlarla dolu bir olaylar silsilesi: “Friday’s Child”