Ana SayfaGüncelSeçime son 9 gün: Neler oluyor, adaylar ne diyor?

Seçime son 9 gün: Neler oluyor, adaylar ne diyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine sadece 9 gün kaldı. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Ayrıca YSK, çoğu Kürt illeri olmak üzere birçok kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararı almış durumda. Türkiye’nin OHAL’de gidiyor olduğu seçime sayılı günler kala gün içindeki kimi gelişmeleri, adayların açıklamalarını ve bazı değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


20:23 | Avukat Arslan: Demirtaş’ın TRT konuşmasına bayılacaksınız, mutlaka izleyin

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın avukatı Bayram Arslan, Demirtaş’ın TRT konuşması için “Demirtaş’ın TRT konuşmasına bayılacaksınız, mutlaka izleyin!” ifadelerini kullandı.

Demirtaş’ın konuşması, 17 Haziran Pazar günü saat 20:53’te TRT’de yayınlanacak.


20:20 | İnce’den Demirtaş’a ziyareti eleştiren Erdoğan’a: Sana bile katlandım, seni bile ziyaret ettim

Yalova’da konuşan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, HDP’nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı cezaevinde ziyaret ettiği için kendisini eleştiren AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tepki gösterdi.

“Senden izin mi alacağım ziyaret için?” sorusunu soran İnce, Erdoğan’a şu sözlerle seslendi:

“Ben sana bile katlandım, seni bile ziyaret ettim. Senin derdin terörü bitirmek değil, sen buradan oy almak istiyorsun. Bir gün geliyorsun şehit babası gibi konuşuyorsun, bir gün geliyor barışalım diyorsun. Erdoğan’ı ciddiyete çağırıyorum.”


16:00 | HDP’nin son mitinginin yeri ve zamanı belli oldu

HDP’nin final mitingini yapacağı Van’da, miting yeri ve tarihi için yapılan başvuruya İl Seçim Kurulu tarafından olumlu yanıt geldi.

Seçimlerden bir gün önce (23 Haziran) yapılacak olan miting, Beşyol Meydanı’nda saat 11.00’de başlayacak.

HDP, 7 Haziran 2015 tarihindeki seçimde de final mitingini Van’da yapmıştı.


15:22 | Suruç’ta öldürülen HDP’lileri anmadı ve sordu: “Bu Erdoğan Türk-Kürt ayrımı yaptı mı?”

İstanbul’daki konuşmasında Suruç’ta yaşananlara değinen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suruç’ta “HDP’liyim” dediği için öldürülen HDP’lileri, onların ölümlerini anmadan suçladı.

Erdoğan, “Buradan doğuya sesleniyorum. Bu Erdoğan Türk-Kürt ayrımı yaptı mı?” diye de sordu.


15:15 | Adana’da HDP bayrakları söküldü

Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı Yamaç mahallesinde bulanan HDP seçim bürosuna bir grup tarafından saldırı gerçekleştirildi.

Seçim bürosunun çevresinde bulunan HDP bayrakları sökülerek yerlere atıldı.

Bugün Eskişehir’de de HDP’nin reklam panolarının üstü Türk bayrağı ve kartonla kapatılmıştı.


11:20 | Temelli partisinin oy oranını açıkladı

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, son gelen anketlerde partisinin oy oranının yüzde 10.2 ila 10.6 arasında değiştiğini belirtti.

MA’dan Yasin Kobulan ve Ferhat Çelik’in sorularını yanıtlayan Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“SAMER’in son yapmış olduğu bir çalışma var. O araştırmada da bölgede oylarımızın arttığı gözüküyor. Bütün bunları değerlendirdiğimizde aslında barajın üzerinde bir görünüm olmasına rağmen, söz ettiğim risklerden dolayı bıçak sırtı olma halimizin sürdüğünü düşünüyorum. Ben buradan herkese şu çağrıyı yapıyorum. Biz kendimizi 9.99 kabul edelim. Ve bir oyla bu barajı geçecekmiş gibi bir duyguyla, bu hissiyatla çalışalım.

“Sadece biz değil, çevremizdeki herkesi, ‘Gelin bu barajı yıkmak konusunda omuz verin, birlikte bu barajı yıkalım’ diye bu sürece katalım. Çünkü biliyoruz ki bu baraj sadece HDP’nin önündeki bir baraj değil. Bu baraj demokrasinin önünde bir baraj, Kürt sorununun çözümü önünde bir baraj, barışın önünde bir baraj. Ve iktidar bunu bilerek aslında bu barajı güçlendiriyor. Bütün olmadık senaryoları hayata geçiriyor. Bu baraj yıkılırsa altında kalacağını bildiği için baraj yıkılmasın diye her türlü oyunu hayata geçirmeye çalışıyor. Ne kadar geçirmeye çalışırsa çalışsın Türkiye halkları, başta Kürt halkı olmak üzere, emekçiler, Türkiyeli kadınlar bu barajı yıkacaktır.”


10:50 | Eskişehir’de HDP’nin seçim panolarının üstü Türk bayrağıyla kapatıldı

Eskişehir’in Hoşnudiye Mahallesi’nde HDP’nin reklam panolarının üstü Türk bayrağı ve kartonla kapatıldı.

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk, HDP’nin seçim çalışmalarına yönelik yapılan engellemeyi fotoğrafladı.


09:30 | Demirtaş’tan bayram mesajı

HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, avukatları aracılığıyla Twitter’dan bayram mesajı paylaştı.

Ailesinin cezaevi ziyaretinde çekilmiş fotoğrafını paylaşan Demirtaş, “Ramazan Bayramınızı ailecek tebrik eder, sevdiklerinizle birlikte mutlu ve huzurlu nice bayramlar dileriz. Güzel ve özgür günlerde görüşmek dileğiyle…” diye yazdı.


09:20 | Erdoğan: Bedelli askerlik gündemimizde

Fotoğraf: Adem Altan /AFP

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerlik konusunun gündemlerinde olduğunu, 24 Haziran’ın ardından süreci işletebileceklerini söyledi.

Erdoğan, “Bu bedelli askerlikle ilgili de bir ihtiyacın olduğu ortada. Temennimiz o ki inşallah seçimlerden sonra bunu Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile oturacağız, konuşacağız. İhtiyaç nedir? Yaş sınırları ne olacak? Bunları belirledikten sonra da bunun adımını atacağız. Yani gündemimizde var” dedi.

Erdoğan, Haziran ayının başında bedelli askerliğin seçimden sonraki öncelikler arasında yer almadığını ifade etmişti.


09:00 | Yıldırım: OHAL’in tekrar uzatılacağını düşünmüyorum

TRT yayınına katılan Başbakan Binali Yıldırım, OHAL uygulamasının 3 aylık süresinin 17 veya 18 Temmuz’da sona ereceğini öne sürdü, “Tekrar uzatılacağını düşünmüyorum” dedi.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da 24 Haziran’da tekrar iş başına gelirlerse ilk işlerinin OHAL uygulamasını kaldırmak olacağını açıklamıştı. CHP’nin cumhurbaşkanı adayı İnce ise Erdoğan’a tepki göstererek, “OHAL’i şimdi kaldır, elini tutan mı var?” demişti.


08:55 | Kısmi seçim yasakları başladı

24 Haziran erken seçimleri için propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları dün itibarıyla başladı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun seçimler için belirlediği takvim uyarınca yasaklar oy verme gününden önceki gün saat 18.00’de sona erecek.

Yasaklar ve kısıtlamalar şöyle:

  • Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek. Ancak yurttaşların elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlarla, taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılamayacak.
  • Yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla yurttaşların oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtımı yasak olacak.
  • Söz konusu süre içerisinde törenler düzenlenmesi, nutuklar söylenmesi, demeçler verilmesi ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunulması yasak olacak.
  • Başbakan ve bakanlarla, milletvekilleri, yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezileri makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacak. Karşılama ve uğurlama törenleri de gerçekleştirilemeyecek.
  • Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası ile ilgili olarak yapacakları gezilere hiçbir memur katılamayacak.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Avukat Arslan: Demirtaş’ın TRT konuşmasına bayılacaksınız, mutlaka izleyin
Sonraki Haber
Hayvanlar 'insan korkusu'ndan gece aktivitelerini artırıyor