Ana SayfaGüncelSınır dışı ile karşı karşıya olan iki İranlı genç için “Türkiye’de kalabilirler” kararı

Sınır dışı ile karşı karşıya olan iki İranlı genç için “Türkiye’de kalabilirler” kararı

HABER MERKEZİ – Van üzerinden Türkiye’ye geçen biri kadın biri erkek iki İranlı, Adana’da alıkonuldu. Sınır dışı edileceklerini öğrenen gençlerden biri, “Benim kolumu kesecekler, sevgilimi idam edecekler” dedi. Gençlerin sınır dışı edilmemesi için imza kampanyası başlatılırken, güvenli başka bir ülkeye gönderilinceye kadar Türkiye’de kalmalarına karar verildiği öğrenildi.

Adana Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü ekipleri, Van üzerinden Türkiye’ye geçen mültecileri taşıyan iki minibüsü Sarıçam ilçesindeki park alanında durdurup araçlarda bulunan 51 mülteciyi sınır dışı etmek üzere alıkoydu.

Alkonulanların sınır dışı edilip ülkelerine teslim edileceğini bildirmesi üzerine İranlı olduklarını belirtilen bir kadın ve erkek duruma tepki gösterdi.

Kadın başı açık olduğu ve saçları boyalı olduğu için İran’a gönderilmesi durumunda kendisinin kolunun kesileceğini, erkek arkadaşının da vücudunda dövmeler olduğu için idam edileceğini söyledi.

Bir süre polise durumlarını anlatan gençler, daha sonra araçlarla Adana İl Göç İdaresi Müdürlüğüne götürüldü.

Konuya dair paylaşılan ilk haberlerde iki gencin diğer mültecilerle birlikte sınır dışı edildiği iddia edildi. Ancak Twitter üzerinden Göç İdaresi ile görüştüğünü söyleyen bir kişi, iki gencin koruma altında olduğunu sınır dışı edilmediğini bildirdi.

İmza kampanyası başlatıldı

Olayın sosyal medyada üzerinden gündeme gelmesinin ardından İranlı gençlerin sınır dışı edilmemesi için “İranlı iki gencin ölmesine izin verme” başlığıyla imza kampanyası başlatıldı.

CHP’li Tüm: Durumları iyi, sığınmacı olarak yaşamlarına devam ediyorlar

Konu kamuoyunun gündemine otururken, gençlerin İran’a gönderildiği iddiasını yalanlayan bi diğer isim de CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm oldu.

Adana Emniyet Müdürlüğü ve Adana İl Göç İdaresi Müdürü’yle görüştüğünü söyleyen CHP’li Tüm, gençlerin durumuna dair şu bilgiyi verdi.

“Öncelikle gençlerin İran ‘a geri gönderildiği iddiası doğru değil. Gençler 12 Mayıs’ta Adana Valiliği’ne ‘uluslararası koruma’ başvurusunda bulunuyorlar. Başvuruları da kabul ediliyor. Yani gençler şu an sığınmacı pozisyonundalar ve Türkiye’deler. Göç İdaresi, gençlerin durumlarını değerlendirdikten sonra ülkelerine dönmelerinin sıkıntılı olacağını düşünerek gençlere ‘uluslararası koruma statüsü’ veriyorlar. Gençler şu an mülteci olarak koruma altındalar hatta şu an İstanbul’dalar.Bilgilendirme için Adana Emniyet Müdürlüğü ve Adana İl Göç İdaresi Müdürü’yle görüştüm. Gençlerin durumları gayet iyi, dediğim gibi koruma altında, sığınmacı olarak yaşamlarına devam ediyorlar.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Pompeo-Çavuşoğlu görüşmesi: Yol haritası onaylandı
Sonraki Haber
Temelli'den İnce, Akşener ve Karamollaoğlu’na açık çağrı