Ana SayfaÇalışma YaşamıSOMA DAVASI | Proje sorumlusundan madendeki eksikliğe ‘sehven’ savunması

SOMA DAVASI | Proje sorumlusundan madendeki eksikliğe ‘sehven’ savunması

HABER MERKEZİ – Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin açılan dava devam ediyor. Duruşmada savunma yapan Projelerden Sorumlu Müdür Yardımcısı Hayri Kebapçılar, 269 işçinin yaşamını yitirdiği S Panosuna dair 2011 projesinde yer alıp yapılmayan ve sonraki projelerde yer almayan ikinci hava çıkışının “sehven” yazılmadığını savundu.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te 301 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin 5’i tutuklu 51 kişinin yargılandığı davanın 22’nci blok duruşması dördüncü oturumu ile devam ediyor.

Tutuklu sanıkların hazır edildiği duruşmada tutuksuz sanıkların bir kısmı katılırken, maden sahibi Alp Gürkan yine katılmadı.

Tarafların avukatlarının da hazır bulunduğu duruşmada kimlik tespitinin ardından duruşmaya geçildi.

Hayati önem taşıyan eksikliğe ‘sehven’ savunması

Sanıkların savunması ile devam eden duruşmada ilk olarak tutuksuz sanıklardan Projelerden Sorumlu Müdür Yardımcısı Hayri Kebapçılar savunmasını yaptı. Hazırladığı slayt üzerinden savunmasını yapan Kebapçılar, teknik bilgiler vererek, bilirkişi raporlarında 269 işçinin yaşamını yitirdiği S Panosuna dair belirtilen hususların eksik olduğunu iddia etti.

Sanık Hayri Kebapçılar, 2011 yılında revize edilen projede S Panosu için hayati önem taşıyan ikinci hava çıkışının projede yer aldığını, ancak geçerli olan projenin 2013’te revize edilen proje olduğunu savundu.

Mahkeme başkanının projede ikinci hava çıkışının neden yazılmadığını sorması üzerine ise Kebapçılar, “Sehven yazılmamış. Türkiye Taş Kömürü Kurumu’na da sehven bildirilmemiş. Sonraki projelerde de sehven yer almamış. Zaten bu bir öngörüydü” savunmasında bulundu.

Mahkeme başkanının “Çalışma Bakanına verdiğin beyanda projelendirmenin sende olduğunu söylemişsin ama şimdi seninle alakası olmadığını söylüyorsun. Akın Çelik de projelendirmeyi Hayri’den aldığını söylüyor. Çelişki var” demesi üzerine Kebapçılar, “Bu iddiaları kabul etmiyorum” demekle yetindi.

Duruşmaya ara verildi

Kebapçılar’ın savunmasının ardından tutuksuz sanık Mehmet Ali Günayçelik’in savunmasına geçildi.

Mahkeme, beyanlarında teknik bilgiler veren Günayçelik’in savunması sırasında öğle arası verdi.


Bu haber MA’dan derlenmiştir.