Ana SayfaGüncelSon 14 gün: Seçime sayılı günler kala neler oluyor, adaylar ne diyor?

Son 14 gün: Seçime sayılı günler kala neler oluyor, adaylar ne diyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine bugün itibarıyla sadece 14 gün kaldı. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Ayrıca YSK, çoğu Kürt illeri olmak üzere 19 kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararını kabul etti. Gün içinde kimi gelişmeleri, adayların açıklamalarını ve bazı değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


20:40 | Erkan Baş: Geliyoruz, işlenen bütün suçların hesabını sormaya geliyoruz

HDP İstanbul İl Örgütü, Kartal Meydanı’nda binlerce kişinin katılımıyla İstanbul birinci bölge mitingini gerçekleştirdi.

Partinin İstanbul adayları Mustafa Avcı, Hüda Kaya, Erol Katırcıoğlu, Sema Uçar, Musa Piroğlu ve Erkan Baş yaptıkları konuşmalarda “mücadele” vurgusu yaptı.

Partinin İstanbul birinci bölge milletvekili adayı Erkan Baş “Hep birlikte  haklı bir yürüyüşteyiz” derken, şöyle devam etti:

“Buradan Saray’a sesleniyoruz. Saraya saklanan şahıs, kentlerimizi yıktınız, kadınları, işçileri katlettiniz, gazetecileri, yazarları, siyasetçileri tutukladınız; ama biz buradayız siz neredesiniz? ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ dediği için Demirtaş’ı tutsak ettiniz; ama binlerce Demirtaş burada. Siz neredesiniz?  Berkin Elvan olarak buradayız. Saray’daki şahıs sana sesleniyoruz: geliyoruz. Bütün işlenen suçların hesabını sormaya geliyoruz. Soma’yı unutmadık, 301 madencinin hesabını, Suruç, Sur, Cizre’nin hesabını sormaya geliyoruz. Bir diktatörün sonu gelmiştir. O baraj, 24 Haziran günü ayaklarımızın altında ezilecektir. Ama rehavete kapılmak yok. Önce Saray’ı sonra barajı başlarına yıkacağız. Hep birlikte değiştireceğiz.” 


20:35 | Meral Akşener: Adam kıraathane yapıyor, kıraathane

İYİ Parti’nin cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘çılgın proje’ olarak nitelendirdiği Kanal İstanbul’un 65 milyar dolara malolacağını belirterek, “Sayın Erdoğan’a soruyorum; bu kaynağı nereden buluyorsun? Bunun faydası, getirisi ne olacak?” diye sordu.

İzmir Bergama’da konuşan Akşener, kıraathane vaadine de değindi: “Çılgın projelerin sonuncusunu açıkladı. Adam kıraathane yapıyor, kıraathane. Yazıklar olsun, devlet kıraathane yapar mı?”


20:30 | Başak Demirtaş: Eğer korkmuyorsanız çıkarın, Selahattin Demirtaş sözünü meydanlarda söylesin

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, HDP’nin seçim standını ziyaret ederek, seçim sürecine ilişkin düşüncelerini paylaştı.

Adil ve eşit olmayan yarışa rağmen eşinin performansına dikkat çeken Demirtaş, hükümete seslenerek, “Eğer ki korkmuyorsanız, çıkarın sözünü ve cevabını meydanlarda size söylesin” dedi.


20:10 | Erdoğan’dan İnce’ye: Tesla’nın sahibi Elon sana gelmedi Muharrem, bizim ziyaretimize geldi

Kocaeli mitinginde konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’yi hedef aldı. Konuşmadan satır başları şöyle:

  • ‘Ben İmam Hatip’e düşman değilim, öğretmenlik yaptım diyor.’ Öğretmenlik yapsan ne yazar. Sen kendine bak kendine. Bunlar şehirlerimizi oya göre renklere ayıranlar. Oy almak için bu numaraları neden yapıyorsun?
  • Kafayı takmış şimdi, açıkladım ya millet kıraathaneleri dedim. Kafayı ona takmış. Kumarhane anlıyor, iskambil oynarlar ya bunların çoğu onu anlıyor. Bay Kemal, Bay Muharrem kıraathane okumaktır.
  • Tesla’nın sahibi Elon ziyaretimize geldi. Sana gelmedi Muharrem. Niye bize geldi, bu adamla iş yapılır diye geldi. Biz şu anda uzaya bir an önce nasıl ulaşırız bunun çalışmalarını yapıyoruz.
  • Bay Muharrem, ‘Kanal İstanbul’a karşıyım.’ diyor. Kafaya bak, kafaya. Yok, ufuk yok. Daha şurada geçenlerde bir gemi Boğaz’da yalıya çarptı. Bu tanker olsaydı Allah muhafaza aylarca orada yangın olurdu. Kafası basmıyor, genel başkanının da basmıyor. Bu CHP’nin tarihi böyle.

17:00 | Erdoğan’dan park vaadi: Al çocuğunu git, yat, yuvarlan

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran erken seçimlerine yönelik seçim kampanyası kapsamında Denizli’de konuştu.

Denizli’ye yeni bir stat yapmakta olduklarını belirten Erdoğan, eski stadyumu “millet bahçesi” yapma vaadinde bulundu ve şöyle seslendi: “Al çocuğunu git, yat, yuvarlan. İngilizin Hyde Park’ı varsa bizim de millet bahçemiz var.”

Erdoğan ayrıca 24 Haziran seçimlerini “Türkiye’nin istiklali ve istikbal meselesi” olarak nitelendirerek şu sözleri kaydetti:

“24 Haziran’da mesele Türkiye’nin istiklali ve istikbal meselesidir. Miting meydanlarına bakın, karşınızda bir yıkım ekibi var. Bir de bizim gibi inşa ekibi var. İnşa ekibinin başında 16 yıldır bir usta var. Tanıyor musunuz? Bunları tanıyor musunuz? Bu bir buçuk ayda biraz tanımışsınızdır. Biri yıkacağım diyor, biri satacağım diyor. Bunlara dükkanınızı emanet eder misiniz? Sakın bayram tatiline gidip dönmemezlik etmeyin. Tatilin telafisi olur, sandığın telafisi olmaz.”


16:35 | Temelli: Barajı omuz omuza yıkma zamanı

Muğla’nın Milas ilçesinde partisinin seçim bürosunun açılışında yaptığı konuşmada “Barajı omuz omuza yıkma zamanı” diyen HDP Eş Genel Başkanı Temelli, Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Erdoğan’ın “Kürt sorunu yoktur” sözlerine “Bu ülkede Kürt sorunu olduğu için demokrasi sorunu var” ifadeleriyle yanıt verdi.

Temelli, “İlk çözeceğimiz sorun Erdoğan sorunudur” diye konuştu.


15:30 | İnce: Rakibim Erdoğan bir beyaz Türk

İstanbul’un Esenyurt ilçesinde halka seslenen CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, ekonomik krizin “kapıda” olduğunu vurgulayarak, “Acaba Erdoğan ‘bu ekonomik krizle ben uğraşmayayım, İnce uğraşsın’ diye bilerek bana Türkiye’yi mi teslim ediyor?” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Erdoğan’a eleştirilerde bulunan İnce, kendisini “milletin zencisi”, Erdoğan’ı da “beyaz Türk” olarak nitelendirerek, “Rakibim beyaz Türk, sarayında beyaz çay içiyor” ifadelerini kullandı.


13:45 | HDP adayı Barış Atay: Sokağı Meclis’e, Meclis’i sokağa taşıyacağız

Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan HDP’nin Hatay Milletvekili adayı Barış Atay, milletvekili olarak Meclis’e girmesi halinde öncelikle Suriye savaşının Hatay’a yansımalarını Meclis’e taşıyacağını söyledi.

Atay ayrıca dışarıda yürüttükleri mücadeleyi Meclis’e taşıyacaklarını belirterek, “Sokak Meclis’e, Meclis sokağa. Bunun bir arada olmadığı mücadelenin hiçbir karşılığı yok” ifadelerini kullandı.

AKP hükümetinin sanat üzerinde baskı kurduğunu da söyleyen Atay, “Sanatın bir muhalif tavrı var. Sanat yapanın politik düşüncesinden ayrı olarak sanat, iktidar endeksli yada angaje olamaz. Sanat tespit ettiği toplumun sorunlarına ya da şahitlik ettiği toplumsal sorunları ifşa eder, anlatmakla yükümlüdür. Bunun bilincinde olan sanatçılar da iktidar için tehlike arz eder. Bu bir gerçek” diye konuştu.


12:08 | Kılıçdaroğlu: İnce’nin oyları yüzde 30-32 civarında

Gazete Duvar’dan Özlem Akarsu Çelik’in sorularını yanıtlayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ellerindeki son ankete göre partisinin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin oy oranının arttığını söyledi:

“Muharrem Bey’in trendi yükseliyor. Yüzde 30-32’ler civarında. Öyle anlaşılıyor ki 24 Haziran’a kadar daha da yükselecek. Erdoğan’ınkinde ise bir düşme var.”

Kılıçdaroğlu, miting yerine daha çok kapalı salon toplantıları yapmasına ilişkin ise şu açıklamalarda bulundu:

“Referandum sürecinde izlediğim politikayı izliyorum. O dönemde bir miting dışında miting yapmamıştım. Daha çok sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, iş dünyasından, sendikalardan, her kesimden insanlarla bir araya gelerek onlara Türkiye’nin geleceğini anlatıyorum. Muharrem İnce cumhurbaşkanı olarak seçildiğinde, Millet İttifakı parlamentoda çoğunluğu aldığında biz nasıl bir gelecek tasavvur ediyoruz? Geleceği daha iyi anlatabilirseniz toplumun her kesimine, kanaat önderlerine daha güçlü bir yapıyla, daha güçlü bir anlayışla sonuç alırsınız diye düşünüyorum.”


12:00 | Erdoğan’dan Bahçeli’nin ‘af’ çıkışına yanıt

İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde halka seslenen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP’nin de içinde bulunduğu Cumhur İttifakı’nda yer alan MHP’nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘af’ çıkışına bir kez daha yanıt verdi.

Erdoğan, “Bizim gündemimizde af diye bir şey yok. Yani bu konularda kimse bize farklı yaklaşım göstermesin” dedi ve ekledi: “Biz şu anda önce seçimlere bakıyoruz. Seçimleri bir hayırlısıyla inşallah halledelim.”


10:40 | İnce’den “Kandil’e operasyonu destekler misiniz?” sorusuna yanıt, NTV’ye tepki

NTV’de Ahmet Arpad’ın sorularını yanıtlayan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, “Kandil’e operasyonu destekliyor musunuz?” sorusuna, hükümeti eleştirerek “Siyasete alet etmeleri orduyu yıpratır” sözleriyle yanıt verdi:

“Çok üzülüyorum. Mesele destek meselesi değil. Davul ile zurna ile operasyon olur mu? Biz geliyoruz kaçın demektir. Erdoğan’ın derdi Kandil falan değil, derdi seçim. Senin bunu meydanlarda oy devşirmek için yaptığını biliyorum. Yapamayacağını da bal gibi biliyorum. Sizin İran ile anlaşmadan ABD ile anlaşmadan bunu yapamayacağınızı ben biliyorum. Bunu siyaset için kullanmak yanlıştır. Erdoğan ve hükümeti ciddiyete davet ediyorum. Siyasete alet etmeleri orduyu yıpratır.”

İnce’ye “İkinci turda nasıl bir yol izleyeceksiniz?” sorusu da soruldu. Soruya tepki gösteren İnce, Arpad’a “Sizin ikinci turdaki tutumunuz ne olacak?” sözleriyle karşılık verdi:

“Sizin ikinci turdaki tutumunuz ne olacak. Erdoğan’ın 16 mitingini baştan sona vermiştiniz. 77 mitinginden birinin tamamını vermemişsiniz. Sizin ikinci turda tavrınız ne olacak. Erdoğan’ın 600 vekille birlikte tek tek fotoğraf çektirmesini bile vermişsiniz.”

Previous post
Temelli: Barajı omuz omuza yıkma zamanı
Next post
Başak Demirtaş: Eğer korkmuyorsanız çıkarın, Selahattin Demirtaş sözünü meydanlarda söylesin