Ana SayfaEkonomiTarım Bakanı: Neden Suriye dururken başka yerden patates alalım ki?

Tarım Bakanı: Neden Suriye dururken başka yerden patates alalım ki?

HABER MERKEZİ – Fiyat artışı üzerine Suriye’den patates getirtilmesine ilişkin konuşan Tarım Bakanı Fakıbaba, “İthalatı yapan Bakanlık biz değiliz” dedi ve ekledi: “Neden Suriye dururken başka bir yerden alalım?”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, fiyat artışı üzerine patateslerin Suriye’den getirtilmesine ilişkin konuştu.

Ankara’nın Polatlı ilçesindeki bir açılışta konuşan Fakıbaba, fiyatların neden bu denli yükseldiğini anlamadığını belirterek, Türkiye’nin askeri operasyonlar ile girdiği Suriye’de kontrol altında tuttuğu bölgelerden patates getirmesine dair “İthalatı yapan Bakanlık biz değiliz ancak mutlaka ve mutlaka Türkiye’nin çıkarları söz konusudur” dedi.

Fakıbaba, “Neden Suriye dururken başka bir yerden alalım?” diye de ekledi.

Bakan Fakıbaba’nın konuya dair açıklaması şöyle:

“Ne oldu da depolarda bu kadar patates varken ve bunlar için ihracat desteği istenirken seçim öncesinde 50 kuruştan 6 liraya çıktı, ben de hayretler içerisindeyim. Seçimden sonra ‘patates fiyatları düşecek’ dedim, bugün düştü, bir hafta sonra daha fazla düşecek. Yeterli patatesimiz var ama fırsatçılardan dolayı fiyat yükseliyor. Biz de bunu regüle etmek için ithal etmek durumunda kalıyoruz.

İthalatı yapan Bakanlık biz değiliz ancak mutlaka ve mutlaka Türkiye’nin çıkarları söz konusudur. Suriye kardeştir oradaki insanların zenginleşmesini de isteriz. Neden Suriye dururken başka bir yerden alalım? Ama zaten bu tip ithalatlar çok az ve fırsatçılara ‘Biz buradayız’ mesajı vermek için yapılır.”

Ne olmuştu?

2018 Haziran ayı itibarıyla tarımsal ürünlerdeki fiyat artışı sürerken, en belirgin fiyat değişimi patates ve soğan ikilisinde yaşanmıştı; bu ürünlerin raflardaki fiyatı 6 liraya kadar çıkmıştı.

24 Haziran öncesi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci “Bu ürünlerin ithalatına müsaade edeceğiz” demiş, seçim sonrası ise Türkiye, askeri operasyonlar ile girdiği Suriye’de kontrol altında tuttuğu Bab, Azez ve El Rai gibi bölgelerden patates getirtmeye başlamıştı.

Ekonomi Bakanı bunu ‘ithalat’ olarak tanımlarken, Suriye’deki bu bölgelerden ‘ithalatın serbest bırakıldığını, bu kapsamda TL bazında 4 bin ton patates ithal edildiğini’, getirilen patatesin pazarda satışa sunulduğunu ve fiyatların 2 lira seviyesine gerilediğini aktarmıştı.


Patatesler Suriye’de girilen yerlerden getiriliyor: ‘İthalat’ mı, Osmanlı’dan gelme bir model mi?

Previous post
"Kırıkkale’de tek tip saç tıraşı dayatılıyor"
Next post
AB, Türkiye’ye ikinci 3 milyar euroluk mülteci yardımını onayladı