Ana SayfaDünyaTarım ve madenler için ağaç katliamı: Amazonlarda ormansızlaşma hızla artıyor

Tarım ve madenler için ağaç katliamı: Amazonlarda ormansızlaşma hızla artıyor

HABER MERKEZİ – Amazonlarda insan eliyle ormansızlaşma artmaya devam ediyor. Küresel Orman Gözlemevi’nin yeni raporuna göre Brezilya’da çiftçilerin ormanları yaktığı kaydedilirken, Kolombiya’da FARC’ın çekildiği bölgelerdeki ‘paylaşılamayan topraklarda’ kesilen ağaçların sayısı hızla artıyor. Raporda, Amazonlarda yaklaşık 16 milyon hektarlık alanda ormansızlaşma yaşandığı belirtiliyor.


Çeviri-Derleme: Tolga Er


Dünya Kaynakları Enstitüsü’ne (World Resources Institute) bağlı Küresel Orman Gözlemevi’nin (Global Forest Watch) verilerine göre, 2017 yılında tropikal ormanlarda yer alan en az 15 milyon 800 bin hektarlık ağaçlık alan yok edildi.

Söz konusu alanın Bangladeş büyüklüğünde olduğu belirtilirken, ormansızlaşan bölgenin, rekor seviyenin yaşandığı 2016 yılındaki verilere çok yakın olduğu açıklandı.

Ağaçlık alanın en çok yok edildiği ülke ve bölgelerin Brezilya, Kolombiya ve Karayipler olduğu bildirildi.

Brezilya’da yangınlar artıyor

Verilere göre ağaçlık alanların en çok yok edildiği ülkelerden biri Brezilya. Ülkede 1 milyon hektarın üzerindeki alan yok edildi.

Ülkede çiftçi ve çiftlik sahiplerinin tarım için alan yaratmak amacıyla ormanları yaktığı kaydedilirken, aynı zamanda şiddetli kuraklıktan dolayı ormanlarda yangın çıktığı da belirtildi.

Yangınların, en az korunan bölgelerde olduğunu belirten Küresel Orman Gözlemevi’nden uzman Mikaela Weisse, konuya dair endişesini şöyle anlattı:

“En büyük endişemiz; yangın, ormansızlaşma, kuraklık ve iklim değişikliğinin etkileşimde bulunarak Amazonu daha da yanabilir duruma getiren yeni bir olayı gözlemliyor oluşumuz.”

Kolombiya’da FARC’ın çekildiği bölgelerde artan ormansızlaşma

Raporda, en çok ormansızlaşmanın yaşandığı ülkelerden bir diğerinin de Kolombiya olduğu belirtildi.

Verilere göre, hükümet ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 52 yıldır devam eden savaşı sona erdiren ‘barış anlaşması’ uyarınca FARC’ın çekildiği bölgelerde ormansızlaşma 2017 yılında da artmaya devam etti.

Ormansızlaşmanın nedenleri arasında söz konusu bölgelerde artış gösteren maden alanları, tomrukçuluk ve çiftçilik faaliyetleri gösterildi.

Ayrıca uydu görüntülerine göre 400 bin hektarlık ormanlık alan yok edildi.

FARC’ın, çekildiği bölgelerde daha önce ormansızlaşmaya karşı çeşitli tedbirler aldığını belirten Weisse, ülkedeki ormansızlaşmaya dair şu sözleri kaydetti:

“FARC’ın çekilmesiyle kakao ekmek ve otlaklık alan elde etmek gibi farklı nedenlerden ötürü insanların toprağı ele geçirmek için hücum ettiğini gözlemliyoruz.”

Karayipler’de Irma ve Maria kasırgaları temel neden

Geçtiğimiz sene kasırgaların etkili olduğu Karayipler’de ise ormansızlaşmanın farklı bir nedeni bulunuyor.

Araştırmacılar, Dominikler ve Porto Riko’daki ormansızlaşmanın nedeninin Irma ve Maria kasırgaları olduğunu belirtiyor.

Ormansızlaşmanın beraberinde getirdiği tehlikeler neler?

Özellikle yeşil tropik alanlarda bulunan ağaçlar, karbondioksiti çekerek karbonu gövdesinde ve toprakta saklıyor.

İnsanların ağaçları kesmesi veya yakması durumunda ise karbon yeniden atmosfere karışarak gezegenin ısınmasına, dolayısıyla iklim değişikliğine yol açıyor.

Çeşitli kaynaklara göre ormansızlaşma, insanın neden olduğu karbondioksit salınımının yüzde 10’unu oluşturuyor.


Kaynak: NY Times



Önceki Haber
Soylu'nun HDP'yi hedef gösterdiği Ağrı'daki infazda aile temkinli: “Aklımıza yatmıyor”
Sonraki Haber
Bir çocuk cinsel istismara maruz bırakılıp öldürülmüştü: Sanıklar serbest bırakıldı